Digitálna odolnosť

Photo by Greg Rosenke on Unsplash, https://unsplash.com/photos/FD8TFvky9A8

  • 25. Sep '23
  • 6 minút
  • 519
  • 6

Tri návyky pre internetový vek

V posledných rokoch som veľa čítal a premýšľal o formujúcej sile internetových technológií na náš intelektuálny, emocionálny a duchovný život. Keď som sa s ľuďmi podelil o myšlienky v mojej knihe Digital Liturgies (Digitálne liturgie), jedna otázka sa objavovala častejšie než ktorákoľvek iná: „Čo s tým urobíme?“

Táto otázka je náročná nielen preto, že identifikovať problémy je jednoduchšie ako navrhnúť praktické riešenia, ale aj preto, že náš prvý inštinkt pri rozprávaní o dôsledkoch digitálneho života je často pokúsiť sa o nemožné: vrátiť čas, vrátiť elektronickú Pandoru späť do jej skrinky, postaviť sa proti technologickej histórii a zakričať: „Stop!“ Aj keby sme mali dosť pevnú vôľu a vymazali všetky svoje účty a zbavili by sme sa všetkých zariadení, nezmenili by sme svet, v ktorom všetci žijeme. Vernosť Ježišovi nemôže znamenať a neznamená cestovanie v čase. „Takže,“ pýtajú sa ľudia zmätene, „čo máme robiť?“

Moja odpoveď je, že by sme nemali uvažovať (primárne) v zmysle ústupu, ale v zmysle odporu. Zlou správou je, že myšlienkové vzorce internetu sú tak zakorenené v modernom živote, že sa im nemôžeme účinne vyhnúť. Dobrou správou je, že tá istá schopnosť reagovať na silu zvyku, ktorá robí závislosť od internetu takou silnou, tiež robí analógovú odolnosť účinnou. Ak Boh stvoril ľudské bytosti ako fyzické bytosti, ktoré musia obývať fyzický, objektívny svet, aby mohli žiť tak, ako nás stvoril, potom toto obývanie reálneho sveta nie je „zlepšovák“, ktorý musíme vytvoriť, ale niečo, čo je v hlbokom súlade s našou stvorenou prirodzenosťou.

Analogický odpor jednoducho znamená praktizovanie návykov, ktoré sú v súlade s našimi základnými potrebami ako Bohom stvorených osôb. Dovoľte mi teda ponúknuť tri z týchto potrieb a tri zodpovedajúce návyky.

Potreba č. 1: Slová, ktoré sa nemenia

Doba internetu je náporom slov. Priemerný človek v Spojených štátoch sa zobudí a ešte počas spánku siahne po mobile, ktorý mu zobrazí nové slová. Tieto slová sa môžu týkať najnovšieho škandálu vo Washingtone, najnovšej vychytávky zo Silicon Valley alebo novinky od zamestnávateľa, priateľov alebo člena rodiny, ktorá nám zmení život. Človek môže prijať všetky tri typy správ skôr, ako vstane z postele. Neexistuje žiadne obmedzenie týchto slov, ktorými nás môže digitálny vek osloviť.

Pretože obsah našej mysle hlboko formuje postoj nášho srdca, množstvo online slov vytvára naliehavú potrebu niečoho trvalého: základný kameň pravdy, o ktorý sa posledné novinky, pokušenia a obavy rozbijú a roztrieštia na dočasné výtvory.

Zvyk č. 1: Denne rozjímajte nad Písmom.

Týmto základom je Písmo. Inšpirované slová Biblie, ktoré pochádzajú priamo z trónnej siene Stvoriteľa vesmíru, napĺňajú ľudskú potrebu trvalosti. Predstavte si, že sa každý deň zobudíte v inej posteli, vedľa iného človeka, v inej časti sveta, aby ste išli robiť inú prácu. Hoci to môže spočiatku znieť vzrušujúco, naše srdcia by si rýchlo zúfali nad nedostatkom čohokoľvek pevného. Prečo neočakávame podobné duchovné zúfalstvo, keď náš každodenný myšlienkový život ovláda presne tento druh pominuteľnosti?

Každodenná meditácia nad Písmom je zvykom odolnosti voči digitálnemu veku bez koreňov. Keď sa budeme znova a znova vracať k slovám, ktoré sa nikdy nemenia, Ježišova prítomnosť a zasľúbenia vybudujú základy, ktorými neotrasie nič, čo prijmeme z médií. Najnovšia kontroverzia, ktorá láka k pobúreniu, sa bude zdať menej dôležitá ako príkaz uvažovať o pravde v pokojnom tichu (Pr 17:27–28). Najnovší dôvod na znepokojenie sa nám bude zdať menej hrozivý, keď budeme uvažovať o svätých, ktorí nás predišli do horšieho nebezpečenstva a ktorí nikdy neopustili preteky (Žid 12:1).

Potreba č. 2: Pozornosť venovaná Bohu

Dôležitosť toho, čomu venujeme svoju pozornosť, je v Písme nepatrne dôležitou témou. Všimnime si, ako Mojžiš prikázal izraelskému ľudu nielen pamätať na Božie slovo, ale aj dodržiavať sviatky, rituály a požiadavky na stravu a oblečenie, ktoré im neustále pripomínali, kto sú a odkiaľ pochádzajú (5. M 11:18–19; 12:10–12). Najmä Príslovia uprednostňujú zručnosť počúvať spravodlivé poučenia (Pr 4:20), a autor listu Židom nás napomína, aby sme „venovali oveľa väčšiu pozornosť“ evanjeliu (Žid 2:1).

Pozornosť je obmedzený zdroj. Na rozdiel od toho, čo si často nahovárame, „multitasking“ v skutočnosti neexistuje; aby sme niekoho naozaj počúvali alebo sa niečomu venovali, musíme odviesť pozornosť od iných vecí (aspoň dočasne). V internetovom veku, je naša pozornosť nielenže rozptýlená; je aktívne vyhľadávaná a okupovaná digitálnymi obchodníkmi. Boj o to, aby sme svoju pozornosť upriamili na správne miesto, je plávanie proti prúdu online kultúry.

Zvyk č. 2: Zaveďte dôležité zmeny.

Andy Crouch vo svojej vynikajúcej knihe The Tech-Wise Family (Rodina, ktorá múdro využíva technológie) radí čitateľom, aby urobili viac než len to, že sa rozhodnú lepšie používať technológie; okrem toho by sme mali do svojho života zaviesť také zmeny, ktoré uľahčia rozumné využívanie pozornosti a sťažia nerozumné využívanie. To môže znamenať, že si večer necháte telefón v inej miestnosti a nie v spálni, aby ste sa k nemu ráno ťažšie dostali. Alebo by ste mohli presunúť počítač zo spálne do obývačky alebo inej miestnosti, a to nielen kvôli zodpovednosti, ale aj preto, aby ste zmiernili silu digitálnej izolácie. Alebo by ste mohli počas pracovného alebo školského dňa používať aplikácie, ktoré blokujú nielen nevhodný obsah, ale aj časovo náročný a návykový obsah. Ide o to, že spôsob, akým používame digitálne technológie, by mal hovoriť pravdu o tom, čo je najdôležitejšie.

Potreba č. 3: Pokojný oddych

Adrian Reynolds vo svojej krásnej knihe And So to Bed: A Biblical View of Sleep (Tak a do postele: Biblický pohľad na spánok) poznamenáva, že spánok je z teologického hľadiska pripomienkou našej smrteľnosti. Náš spánok sa podobá smrti, ale Biblia jasne hovorí, že Boh „zatiaľ svojmu milému dáva spánok“ (Ž 127:2, Ekumenický preklad). Ako môže byť darom niečo, čo nás robí zraniteľnými a zastavuje našu produktívnu prácu? Pretože ani náš spánok, dokonca ani naša smrť nemôže zastaviť zvrchovaného Boha v starostlivosti o nás a jeho svet. Aj keď sa naša duševná a fyzická zaneprázdnenosť zastaví, Božia moc a láska pokračujú.

Zvyk č. 3: Robte si pravidelné prestávky.

V digitálnom veku môžeme prijať dva dôležité prejavy odpočinku ako odolnosti. Prvým je jednoducho vedomé rozhodnutie vybrať si spánok namiesto internetu. Zakladateľ Netflixu sa preslávil výrokom, že spánok je pre jeho spoločnosť konkurentom číslo jeden. Nebola to len vtipná poznámka. V povahe digitálnej zábavy je niečo, čo nás zvádza k tomu, aby sme ignorovali spánok a namiesto toho pokračovali v streamovaní alebo scrollovaní. Preto niektorí hovoria o hromadiacom sa „spánkovom dlhu“ nastupujúcej generácie — deficite, ktorý sa prejavuje v zlom fyzickom a duševnom zdraví.

Zamyslite sa. Budíte sa s pocitom vyčerpania? Ste často príliš unavení na to, aby ste mohli dobre vykonávať svoju prácu, pomôcť niekomu v núdzi alebo vychovávať svoje deti s trpezlivosťou a milosťou? Spýtajte sa, či vám váš telefón alebo čas strávený pred obrazovkou nebránia vychutnávať si dobrý Boží dar — spánok.

Druhým prejavom odolnosti je dať si na určitý čas pauzu od digitálneho sveta. Najlepší spôsob, ako to urobiť, je s pomocou niekoho iného. Napríklad moje heslo na Twitter pozná len moja manželka. Ja sám sa nemôžem prihlásiť. Nielenže to prirodzene znižuje množstvo času, ktorý trávim na Twitteri, ale zároveň je jeho používanie transparentné pre moju manželku. Vie, ako často žiadam o prihlásenie, a môže mi pripomenúť záväzky, ktoré som si dal. Nie je to zázračný všeliek, ale pre mňa to znamenalo zásadnú zmenu.

Pravidelne obmedzujte používanie digitálnych technológii, aby ste si mohli pripomenúť svet a ľudí mimo obrazovky. Zo všetkých tu uvedených návykov odolnosti mal na mňa tento najväčší vplyv v najkratšom čase. Najmä pre človeka, ktorý má často pocit, že sa topí v digitálnom svete, patrí disciplinovaný čas skutočného odpočinku k najsilnejším prostriedkom odolnosti. Naučte sa vypnúť online svet a vychutnať si Boží dar odpočinku, a keď to urobíte, nájdete úroveň pokoja a slobody, o ktorej ste možno ani netušili, že je možná. A dovoľte, aby vás tento prejav lásky vášho Spasiteľa prebudil do najvzácnejšej reality na svete.

Samuel James  © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,4/5 (9 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.