Dobrá rada ako narábať s peniazmi…

Photo by Allef Vinicius on Unsplash, https://unsplash.com/photos/fJTqyZMOh18

  • 20. Jún '20
  • 2 minúty
  • 1633

Táto rada je jednoduchá — nauč sa sebaovládaniu. Niekedy to ale znie viac ako výsmech, nie rada. Ak by sme sa vedeli kontrolovať v tom, ako míňame peniaze, nebolo by na Slovensku toľko ľudí v dlhoch a exekúciách.

Nevieme sa ovládať. Nedokážeme to. Viem, že mnohí radi čítajú príspevky typu — 5 spôsobov ako na sebaovládanie (nejaké rady na konci postu predsa len dám), ale realita je taká, že sebaovládanie musí prameniť z niečoho, čo v sebe nenájdeme. Môžeme sa snažiť, alebo ešte viac snažiť, ale skôr či neskôr sa vyčerpáme a zlyháme, ak ideme z vlastných síl. Je teda možné kontrolovať sa? Čo musí byť motiváciou?

Strach alebo hrozby nepomáhajú. Riešením je pravá hlboká láska.

Náznak toho poznajú ľudia, ktorí sa niekedy zaľúbili.

Ochota prekonávať prekážky sa zvyšuje obrovským tempom, ak je odmenou jej/jeho pohľad, úsmev, radosť. Vtedy dokáže ísť človek aj za hranice svojich možností. 

Prečo je to len náznak? Žiadna pozemská láska nám nedokáže dať to, čo v skutočnosti každý z nás hľadá. Úplné prijatie toho, kým sme a akí sme. A žiadna z týchto lások netrvá navždy. Aj keď ste manželmi 50 rokov, je tu niečo, čo vás rozdelí. Smrť. 

Je tu ale Ten, ktorý nás takýmto spôsobom prijal. Pozná nás úplne a do hĺbky, no napriek tomu bol ochotný za nás obetovať svoj život. Ježiš. 

Keď to človek pochopí a osvojí si, nič nie je nemožné. Sebaovládanie nebude spôsobom, ako sa zachrániť, ako získať hodnotu a lásku. Stane sa ovocím, prirodzeným dôsledkom tejto záchrany, prijatia a lásky. 

Jedine vtedy, keď sa človek stane naplno závislým na Bohu a Jeho prijatí, môže sa odtrhnúť od závislosti na všetkom ostatnom — či už sú to peniaze, vzťahy, moc, vplyv, sláva. Jedine vtedy môže mať pod kontrolou svoj apetít. V každom inom prípade kontroluje apetít teba.

Mimochodom, Biblia tieto veci vystihla už dávno: 

„V príbytku múdreho je vzácny poklad a olej, ale blázon ho premárni.“ Pr 21:20

3 praktické rady na záver — ako kontrolovať míňanie:

  1. Učte sa odloženej spotrebe a vyhnite sa emocionálnemu nakupovaniu — pri každej väčšej kúpe si dajte pravidlo týždňovej karantény. Počkajte týždeň s nákupom veci, pre ktorú ste sa rozhodli. Ak po týždni usúdite, že ju potrebujete, kúpte ju. Ak nie, nechajte tak. 
  2. Míňajte v hotovosti. Vedci zistili, že pípnutie terminálu pri platbe kartou v nás nespôsobuje tie isté reakcie, ako keď platíme v hotovosti. S peniazmi sa oveľa ťažšie lúčime, keď ich fyzicky musíme odovzdať, ako keď sa zmení číslo na výpise účtu. Plaťte preto fyzickými peniazmi. 
  3. Rozpočtujte — stanovte si rozpočet na daný mesiac a dodržte ho. (Môžete využiť obálkový systém, keď si vyberiete danú sumu do obálky a míňate peniaze len z nej). Na začiatku mesiaca si odrátajte od príjmov všetky vaše nutné a pravidelné výdavky na bývanie, stravu, paušály, sporenie, hypotéku atď. Suma, ktorá ostane, je to, čo môžete minúť. Ak sa vám v daný mesiac zapáči niečo, na čo nemáte dosť peňazí (v obálke), budete musieť počkať na ďalší mesiac.

4,8/5 (21 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.