Keď Boh zametie tvojím životným plánom

Xava du @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/7933170@N03/2592558951/

  • 29. Sep '14
  • 3 minúty
  • 2382
  • 1

Vytváranie životných plánov je dnes veľkým biznisom. Za istú sumu peňazí si môžeš najať životného kouča (životného guru, životného majstra, životného senseia, nech sa už volá akokoľvek) a on ti potom pomôže vytvoriť majstrovský životný plán. Ten plán pravdepodobne bude obsahovať niektoré alebo aj všetky z nasledujúcich položiek:

  • Grandiózne stanovisko, týkajúce sa tvojej životnej misie, vďaka ktorému vyznieš úplne úžasne
  • Jednoročné ciele, päťročné ciele a celoživotné ciele
  • Špecifické oblasti, na ktoré sa vo svojom živote zameriaš (duchovné, telesné, rodinné a pod.)
  • Špecifickú životnú trajektóriu. Inými slovami, špecifický popis toho, kde sa chceš o päť rokov nachádzať. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude zahŕňať konkrétnu prácu, konkrétnu úroveň príjmu, konkrétne geografické miesto a možno aj konkrétny index telesnej hmotnosti (BMI)

A realitou je, že dokonca aj keď nemáš formálne spísaný životný plán, nesieš si životný plán vo svojej hlave. Máme ho všetci. Vo svojej hlave máš istú predstavu budúcnosti. Chceš rodinu, deti, vysokoškolský titul, začať podnikať, cestovať do Európy a pod. Chápeš. Nemám formálne určený životný plán, ale chcem nejaké veci dosiahnuť. Chcem získať nejakú úroveň pohodlia a stability pre mňa a moju rodinu. Chcem, aby môj život skutočne niečo znamenal. Aby som odkázal na istého známeho autora, ktorý, zdá sa, je na tejto stránke často citovaný — nechcem premrhať svoj život.

Nechápte ma, prosím, zle. Som úplne za prípravu plánov. Bez plánov sa dá dosiahnuť iba málo toho, čo má trvácu hodnotu. Tí, ktorí nezvládnu plánovanie, často končia závislí na sledovaní Netflixu (služba ponúkajúca sledovanie množstva seriálov on-line — pozn. prekl.).

Realitou je, že Boh často cieľavedome zametie mojím životným plánom. A to je skutočne dobré.

Jeden zbabraný život

Boh vskutku zamietol Jozefovým životným plánom. Jeho bratia ho hodili do vyschnutej studne a neskôr predali do otroctva. Manželka jeho egyptského pána sa ho pokúsila zviesť. Keď sa jej odmietol podvoliť, poslala naňho egyptských policajtov, ktorí ho uvrhli do väzenia. Vo väzení strávil roky čakajúc na vyslobodenie. Nemyslím si, že Jozef do svojho životného plánu zahrnul aj pobyt vo väzení. Napokon ho po mnohých rokoch bolestivého čakania Boh pozdvihol na druhé miesto vo vedení celého Egypta.

A keď mal toto všetko za sebou, čo povedal Jozef svojim bratom?

Nebojte sa! Či ja tu stojím namiesto Boha? Vy ste, pravda, zamýšľali proti mne zlé, ale Boh to obrátil na dobré, aby tak učinil, čo je dnes zjavné: totiž, aby mnohých ľudí zachoval nažive. (1. Mojžišova 50:19–20)

Boh zamietol Jozefovým životným plánom a bolo to skutočne dobré. Spravil pre Jozefa to, čo by Jozef sám nikdy nedokázal.

Dve ďalšie.

Boh sa naozaj pohral s Abrahámovým a Sáriným životným plánom. Dovolil, aby Sára bola roky neplodná a vyschnutá. Vyviedol ich preč z ich domova, preč od ich rodiny a priateľov. Napokon im po mnohých rokoch dúfania a čakania Boh zasľúbil syna. A potom ich Boh nechal čakať znova. Nakoniec boli ich nádeje a sny uskutočnené, keď sa im narodil syn Izák. A potom Boh povedal Abrahámovi, aby Izáka obetoval. Hovor mi o zádrheli v životnom pláne!

A keď Boh zachránil Izáka a bolo po všetkom, povedal Boh Abrahámovi nasledujúce predivné vyhlásenie:

Prisahám na seba — znie výrok Hospodinov: Pretože si to urobil a neodoprel si mi svojho jediného syna, veľmi ťa požehnám, a tak veľmi rozmnožím tvoje potomstvo, že ho bude ako hviezd na nebi a ako piesku na brehu morskom, tvoje potomstvo zaujme mestá svojich nepriateľov. A v tvojom potomstve požehnané budú všetky národy zeme, pretože si poslúchol môj hlas. (1. Mojžišova 22:16–18).

Boh vážne zamietol Abrahámovým životným plánom a ukázalo sa, že to bolo skutočne dobré. Spravil pre Abraháma to, čo by Abrahám sám nikdy nedokázal.

Vie presne, čo robí

Ponaučenie z tohto príbehu? Boh naozaj, skutočne, vie čo robí. Zvyčajne mu to trvá dlhšie, než by sme si želali. Často nás zavedie na podivné miesta. Niekedy odloží alebo dokonca úplne zničí naše sny. Ale Boh, náš milujúci, nežný, pôvabný otec vie presne, čo robí. Dosahuje v tebe a skrze teba viac, než by tebe samému mohlo kedykoľvek zísť na um.

Nachádzaš sa na mieste, kde by si to nikdy nečakal? Priviedol ťa Boh na cestu, ktorú by si si nikdy dobrovoľne nevybral? Buď odvážny. Boh ťa neopustil. Nezabudol na teba. Nespravil chybu. Vie presne, čo robí. Vie presne, čo potrebuješ a kde máš byť.

Pravda je taká, že Boží plán je vždy lepší než môj.

Stephen Altrogge © Desiring God. Website: desiringGod.org
Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.