Keď nikdy nie je vhodný čas

Lhoretsë @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/morgui/263031078/

  • 9. Aug '10
  • 13 minút
  • 4691

Keď nikdy nie je vhodný čas na milovanie v manželstve, môže nás to poriadne znechutiť.

Každý nás varoval, že malé deti môžu ovplyvniť sexuálny život. Zabudli sa zmieniť o teenageroch.

Bol to vzácny moment v domácnosti rodiny Millerovcov.

Naša 14-ročná dcéra bola u svojej kamarátky a náš 17-ročný syn si práve odišiel zahrať raketbal (druh loptovej hry) so svojimi priateľmi. Ostali sme s mojim manželom Timom osamote.

Keď buchli predné dvere a začuli sme, ako auto vyšlo z príjazdovej cesty, zdvihli sme s Timom hlavy od počítačov. V dome sme ostali sami. Tim zdvihol obočie a mojou odpoveďou bolo žmurknutie v zmysle „poď sem“.

Zavreli sme počítače, uháňali sme do spálne a začali sme sa vyzliekať rýchlejšie, ako párik trénovaných striptérov.

A vtom zazvonil telefón.

„Mami? Becky má hodinu tanca. Mohli by ste ma prísť teraz vyzdvihnúť?“

Nemusela som ani nič povedať — Tim mi tú správu vyčítal z tváre. V jeho výraze sa zračila frustrácia a takmer si stúpil na nohu.

„Nemôžem tomu uveriť! Už na to vôbec nemáme čas. To môžem rovno vstúpiť do kláštora.“

Hoci po určitom čase sa už len pochechtávame pri tejto spomienke, frustrácia, akú mal Tim v tvári (a cítili sme ju obaja) bola opodstatnená a stále trvá. Neskoro v noci, skoro ráno, v strede dňa — nezáleží na čase, pri milovaní sa stále stretávame s prekážkami. Ja ako žena to môžem prijať ako určité obdobie v našich životoch, ktoré nakoniec prejde. No pre Tima, ako muža, ktorý je stvorený úplne inak ako ja, to nefunguje. Je to ako keby som povedala, „Viem, že si hladný, miláčik, no vydrž. O pár rokov budeš môcť jesť kedykoľvek sa ti len zachce!“

Skôr ako sme si založili rodinu, ma mnohí varovali pred tým, ako negatívne vplývajú malé detí na sexuálny život. No nespomeniem si ani na jednu osobu, ktorá by sa zmienila o tom, že by teenageri boli v tejto veci rovnako negatívni.

Hoci batoľatá a dojčatá vyžadujú najväčšie množstvo nášho času a pozornosti, nechávajú nás vyčerpaných, bez spánku a ďaleko od toho aby sme „boli v nálade,“ staršie deti prinášajú so sebou iné, no pre ne typické problémy. Maličké deti si napríklad zvyknú pospať počas dňa a zvyčajne chodia do postele skôr. Na druhej strane, veľké deti dokážu bez problémov vydržať až do neskorej noci. Pre naše deti je bežné (v noci, keď nejdú na druhý deň do školy), že telefonujú, esemeskujú alebo pozerajú televízor v čase, keď sme s Timom už pripravení zaľahnúť.

A nakoniec je tu aj akýsi faktor „uvedomovania si“. Je tu možná záruka toho, že vaše deti si neuvedomujú, čo presne mamička a otecko robia za zavretými dverami. No raz prídu do teenagerského veku, kedy sa na určitom stupni nevyhnutne stanú súčasťou procesu milovania — spoločne so strachom, že môžeme byť „prichytení“. Často sa s Timom znepokojujeme: Začul som vchodové dvere? Nevstalo náhodou jedno z detí? Čo ak sa z kina vrátia skôr?

Rozprávaj o tom, čo ti kazí náladu.

Ako teda spraviť sex prioritou v prípade, ak naň nikdy nie je vhodný čas? Michele Weiner Davis, odborníčka na vzťahy a najpredávanejšia autorka knihy The Sex-Starved Marriage(Simon & Schuster), vraví, že dôležitým prvým krokom pre páry je uvedomiť si, že problém s hľadaním času na sex je bežnou súčasťou manželstva. „Rodičia si potrebujú uvedomiť, že čo sa týka ich manželstva alebo detí, nerobia nič zle.“ Autorka ďalej zdôrazňuje, že zatiaľ čo sa môže zdať, že „vhodný čas nie je nikdy“, v skutočnosti je to väčšinou „pár krát sa vhodný čas nájde.“ Ďalej pokračuje: „Páry by sa mali pozrieť na denný rozpis svojich povinností, a taktiež rozpis svojich detí , a podľa neho si vyhradiť čas na intímne chvíle.“

Hoci nájsť si tento čas je pre nás s Tomom stále boj, popri tom sme sa naučili pár vecí.

Buďte spontánni. Príležitosti pre intimitu narastajú vtedy, keď to najmenej čakáš. Decká si zvyknú pospať alebo si spravia nečakané plány s priateľmi. Nech ti nič neprekazí využiť takéto momenty. Čo ak práve varíš večeru? Vypni sporák. Alebo kosíš trávnik? Vypni kosačku.

Jednu z takýchto príležitostí, keď nikto nebol doma, sme s Timom nevyužili. Bolo to kvôli tomu, že sa pokúšal dokončiť platenie účtov. Medzitým prišli domov deti, čo znamená, že sme takto stratili príležitosť. Aj napriek našej frustrácií sme sa niečo naučili. Práca, domáce povinnosti a dokonca i oddych tu budú stále. No šanca byť osamote s vaším partnerom sa nemusí naskytnúť.

Nezabudnite si plánovať dopredu. Viem, že to vyznie ako protiklad k prvému bodu. Aj keď spontánne príležitosti sú super, nie je ich veľa. Nebudú vždy dostupné a neposkytujú dostatočné uspokojenie pre zdravý apetít, rovnako ako človek nenasýti z dezertu. Plánovať dopredu môže byť „hlavnou cestou.“

„Čo sa týka manželstva,“ hovorí Weiner Davis, „všetci vieme, že s našimi manželmi/manželkami musíme riešiť určité veci: kde budeme žiť, či budeme mať deti, kde strávime prázdniny. Sexuálny vzťah partnerov často chýba na tomto zozname. No tiež je potrebné sa o ňom rozprávať.“

Ak máte mladšie deti, môžete si naplánovať deň tak, aby ste boli pripravení využiť to, že idú skôr do postele. Vyhliadky na to, aby zaľahli do postele v primeranú hodinu sa zvýšia, ak zameníme ich popoludňajší spánok a pozeranie videa za dostatok čerstvého vzduchu a viac fyzickej aktivity.

V prípade starších detí, ktoré radi zostávajú hore dlho do noci, sa môžete so svojím partnerom rozhodnúť ísť spať prví — a ako prví ráno aj vstať. Toto bola pre nás s Timom výzva, keďže sme uprednostňovali rovnaký denný režim neskorých nocí a rán, ako naše deti. No keď sme si vedome zvolili ísť do postele v skorších hodinách, boli sme skoro ráno, čerství a pripravení milovať sa, zatiaľ čo naše nočné sovy stále odfukovali.

Pošlite deti niekam. Tým najmenším môže popoludnie alebo večer strávený s vašou rodinou alebo vernými priateľmi poskytnúť intenzívnu pozornosť, a pár voľných chvíľ pre vás a vášho partnera. Pre starších viac nezávislých, skúste odovzdať kľúče a nejaké peniaze na kino, alebo ich zaviezť s priateľmi do obchodného domu. S Timom sme šťastní, že naše deti spolu vychádzajú a majú spoločných priateľov a záujmy. Služba dobrovoľníctva im poskytuje rôzne zábavné aktivity, kde trávia čas spolu a s priateľmi a nám na pár hodín zabezpečujú prázdny dom.

Vyberte sa niekam spolu. Niekedy stačí aj malá zmena prostredia, radí „doktor láska“. „Vypadnúť niekam preč je veľmi dôležité ,“ vraví Weiner Davis. „Umožňuje to znovu oživiť vašu sexualitu bez obáv, že niekto vstane z postele alebo vám zaklope na dvere.“

Neváhajte si uchňapnúť príležitosť a strávte noc v miestnom hoteli — najmä ak máte staršie deti, ktoré už nepotrebujú nikoho na stráženie. Ubytovanie nemusí byť nič luxusné alebo drahé, postačí čistá a tichá izba s množstvom súkromia a bez rušenia. Pár rokov dozadu sme s Timom strávili noc v špeciálnom hoteli, určenom pre manželské páry. Celých 24 hodín sme neboli s nikým iným, len spolu, mohli sme oddychovať, rozprávať sa a milovať sa bez prestávky (bez obáv, že nás niekto vyruší!). Stále som prekvapená, aký dobrý vplyv mal tento krátky čas na náš vzťah.

Praktizuj verejné prejavy lásky.Verejné prejavy lásky — či už objímanie, bozkávanie alebo flirtovanie — môžu v mnohom prispieť k tomu, aby sa ten druhý cítil sexy a žiadúci. Weiner Davis hovorí, „Nie je na tom nič zlé, ak teenager vidí, ako jeho otec raz za čas chytí mamu za zadok. Je to hravý spôsob a dobrý vzor pre deti. Príliš veľa ľudí vyrastá v rodine bez akýchkoľvek prejavov fyzickej náklonnosti.“ Aj keď sex nič nenahradí, fyzické prejavy náklonnosti vás môžu priviesť bližšie k sebe a udržať váš vzťah napr. cez sexuálny pôst.

I keď mne a Timovi tieto návrhy veľmi pomáhajú, pravdou je, že denne sa potýkame s tým, kam do nášho rozvrhu zaradiť milovanie — a často je to prehraný boj. Deti — či už batoľatá alebo teenageri — nevyhnutne robia intímny život zložitejším, a to až do dňa kedy celkom nevyrastú a neodídu z rodičovského domu. No vedomie toho, že sme v tom s Timom spolu a že sme sex vyčlenili ako prioritu, nás ako pár pritiahlo k sebe bližšie a pomáha nám vydržať. Hoci to nie je odpoveďou pre dnešok, toto obdobie v našom živote prejde. Som si istá, že keď sa o pár rokov neskôr obzrieme späť, budeme nad tým len krútiť hlavou a usmievať sa.

Samozrejme, stále sa snažím o tom ubezpečiť aj Tima.

Sheri Millerje pseudonym pre spisovateľku, žijúca v štáte Illinois. Za svojho manžela je vydatá 22 rokov.www.kyria.com.Všetky práva vyhradené. Akékoľvek použitie tohto článku bez predošlého súhlasu autora je zakázané.

Pôvodný článok nájdete na tomto odkaze.

Každý nás varoval, že malé deti môžu ovplyvniť sexuálny život. Zabudli sa zmieniť o teenageroch.
— Sheri Miller

Bol to vzácny moment v domácnosti rodiny Millerovcov.

Naša 14-ročná dcéra bola u svojej kamarátky a náš 17-ročný syn si práve odišiel zahrať raketbal (druh loptovej hry) so svojimi priateľmi. Ostali sme s mojim manželom Timom osamote.

Keď buchli predné dvere a začuli sme, ako auto vyšlo z príjazdovej cesty, zdvihli sme s Timom hlavy od počítačov. V dome sme ostali sami. Tim zdvihol obočie a mojou odpoveďou bolo žmurknutie v zmysle „poď sem“.

Zavreli sme počítače, uháňali sme do spálne a začali sme sa vyzliekať rýchlejšie, ako párik trénovaných striptérov.

A vtom zazvonil telefón.

Mami? Becky má hodinu tanca. Mohli by ste ma prísť teraz vyzdvihnúť?“

Nemusela som ani nič povedať — Tim mi tú správu vyčítal z tváre. V jeho výraze sa zračila frustrácia a takmer si stúpil na nohu.

Nemôžem tomu uveriť! Už na to vôbec nemáme čas. To môžem rovno vstúpiť do kláštora.“

Hoci po určitom čase sa už len pochechtávame pri tejto spomienke, frustrácia, akú mal Tim v tvári (a cítili sme ju obaja) bola opodstatnená a stále trvá. Neskoro v noci, skoro ráno, v strede dňa — nezáleží na čase, pri milovaní sa stále stretávame s prekážkami. Ja ako žena to môžem prijať ako určité obdobie v našich životoch, ktoré nakoniec prejde. No pre Tima, ako muža, ktorý je stvorený úplne inak ako ja, to nefunguje. Je to ako keby som povedala, „Viem, že si hladný, miláčik, no vydrž. O pár rokov budeš môcť jesť kedykoľvek sa ti len zachce!“

Skôr ako sme si založili rodinu, ma mnohí varovali pred tým, ako negatívne vplývajú malé detí na sexuálny život. No nespomeniem si ani na jednu osobu, ktorá by sa zmienila o tom, že by teenageri boli v tejto veci rovnako negatívni.

Hoci batoľatá a dojčatá vyžadujú najväčšie množstvo nášho času a pozornosti, nechávajú nás vyčerpaných, bez spánku a ďaleko od toho aby sme „boli v nálade,“ staršie deti prinášajú so sebou iné, no pre ne typické problémy. Maličké deti si napríklad zvyknú pospať počas dňa a zvyčajne chodia do postele skôr. Na druhej strane, veľké deti dokážu bez problémov vydržať až do neskorej noci. Pre naše deti je bežné (v noci, keď nejdú na druhý deň do školy), že telefonujú, esemeskujú alebo pozerajú televízor v čase, keď sme s Timom už pripravení zaľahnúť.

A nakoniec je tu aj akýsi faktor „uvedomovania si“. Je tu možná záruka toho, že vaše deti si neuvedomujú, čo presne mamička a otecko robia za zavretými dverami. No raz prídu do teenagerského veku, kedy sa na určitom stupni nevyhnutne stanú súčasťou procesu milovania — spoločne so strachom, že môžeme byť „prichytení“. Často sa s Timom znepokojujeme: Začul som vchodové dvere? Nevstalo náhodou jedno z detí? Čo ak sa z kina vrátia skôr?

Rozprávaj o tom, čo ti kazí náladu.

Ako teda spraviť sex prioritou v prípade, ak naň nikdy nie je vhodný čas? Michele Weiner Davis, odborníčka na vzťahy a najpredávanejšia autorka knihy The Sex-Starved Marriage(Simon & Schuster), vraví, že dôležitým prvým krokom pre páry je uvedomiť si, že problém s hľadaním času na sex je bežnou súčasťou manželstva. „Rodičia si potrebujú uvedomiť, že čo sa týka ich manželstva alebo detí, nerobia nič zle.“ Autorka ďalej zdôrazňuje, že zatiaľ čo sa môže zdať, že „vhodný čas nie je nikdy“, v skutočnosti je to väčšinou „pár krát sa vhodný čas nájde.“ Ďalej pokračuje: „Páry by sa mali pozrieť na denný rozpis svojich povinností, a taktiež rozpis svojich detí , a podľa neho si vyhradiť čas na intímne chvíle.“

Hoci nájsť si tento čas je pre nás s Tomom stále boj, popri tom sme sa naučili pár vecí.

Buďte spontánni. Príležitosti pre intimitu narastajú vtedy, keď to najmenej čakáš. Decká si zvyknú pospať alebo si spravia nečakané plány s priateľmi. Nech ti nič neprekazí využiť takéto momenty. Čo ak práve varíš večeru? Vypni sporák. Alebo kosíš trávnik? Vypni kosačku.

Jednu z takýchto príležitostí, keď nikto nebol doma, sme s Timom nevyužili. Bolo to kvôli tomu, že sa pokúšal dokončiť platenie účtov. Medzitým prišli domov deti, čo znamená, že sme takto stratili príležitosť. Aj napriek našej frustrácií sme sa niečo naučili. Práca, domáce povinnosti a dokonca i oddych tu budú stále. No šanca byť osamote s vaším partnerom sa nemusí naskytnúť.

Nezabudnite si plánovať dopredu. Viem, že to vyznie ako protiklad k  prvému bodu. Aj keď spontánne príležitosti sú super, nie je ich veľa. Nebudú vždy dostupné a neposkytujú dostatočné uspokojenie pre zdravý apetít, rovnako ako človek nenasýti z dezertu. Plánovať dopredu môže byť „hlavnou cestou.“

Čo sa týka manželstva,“ hovorí Weiner Davis, „všetci vieme, že s našimi manželmi/manželkami musíme riešiť určité veci: kde budeme žiť, či budeme mať deti, kde strávime prázdniny. Sexuálny vzťah partnerov často chýba na tomto zozname. No tiež je potrebné sa o ňom rozprávať.“

Ak máte mladšie deti, môžete si naplánovať deň tak, aby ste boli pripravení využiť to, že idú skôr do postele. Vyhliadky na to, aby zaľahli do postele v primeranú hodinu sa zvýšia, ak zameníme ich popoludňajší spánok a pozeranie videa za dostatok čerstvého vzduchu a viac fyzickej aktivity.

V prípade starších detí, ktoré radi zostávajú hore dlho do noci, sa môžete so svojím partnerom rozhodnúť ísť spať prví — a ako prví ráno aj vstať. Toto bola pre nás s Timom výzva, keďže sme uprednostňovali rovnaký denný režim neskorých nocí a rán, ako naše deti. No keď sme si vedome zvolili ísť do postele v skorších hodinách, boli sme skoro ráno, čerství a pripravení milovať sa, zatiaľ čo naše nočné sovy stále odfukovali.

Pošlite deti niekam. Tým najmenším môže popoludnie alebo večer strávený s vašou rodinou alebo vernými priateľmi poskytnúť intenzívnu pozornosť, a pár voľných chvíľ pre vás a vášho partnera. Pre starších viac nezávislých, skúste odovzdať kľúče a nejaké peniaze na kino, alebo ich zaviezť s priateľmi do obchodného domu. S Timom sme šťastní, že naše deti spolu vychádzajú a majú spoločných priateľov a záujmy. Služba dobrovoľníctva im poskytuje rôzne zábavné aktivity, kde trávia čas spolu a s priateľmi a nám na pár hodín zabezpečujú prázdny dom.

Vyberte sa niekam spolu. Niekedy stačí aj malá zmena prostredia, radí „doktor láska“. „Vypadnúť niekam preč je veľmi dôležité ,“ vraví Weiner Davis. „Umožňuje to znovu oživiť vašu sexualitu bez obáv, že niekto vstane z postele alebo vám zaklope na dvere.“ Neváhajte si uchňapnúť príležitosť a strávte noc v miestnom hoteli — najmä ak máte staršie deti, ktoré už nepotrebujú nikoho na stráženie. Ubytovanie nemusí byť nič luxusné alebo drahé, postačí čistá a tichá izba s množstvom súkromia a bez rušenia. Pár rokov dozadu sme s Timom strávili noc v špeciálnom hoteli, určenom pre manželské páry. Celých 24 hodín sme neboli s nikým iným, len spolu, mohli sme oddychovať, rozprávať sa a milovať sa bez prestávky (bez obáv, že nás niekto vyruší!). Stále som prekvapená, aký dobrý vplyv mal tento krátky čas na náš vzťah.

Praktizuj verejné prejavy lásky. Verejné prejavy lásky — či už objímanie, bozkávanie alebo flirtovanie — môžu v mnohom prispieť k tomu, aby sa ten druhý cítil sexy a žiadúci. Weiner Davis hovorí, „Nie je na tom nič zlé, ak teenager vidí, ako jeho otec raz za čas chytí mamu za zadok. Je to hravý spôsob a dobrý vzor pre deti. Príliš veľa ľudí vyrastá v rodine bez akýchkoľvek prejavov fyzickej náklonnosti.“ Aj keď sex nič nenahradí, fyzické prejavy náklonnosti vás môžu priviesť bližšie k sebe a udržať váš vzťah napr. cez sexuálny pôst.

I keď mne a Timovi tieto návrhy veľmi pomáhajú, pravdou je, že denne sa potýkame s tým, kam do nášho rozvrhu zaradiť milovanie — a často je to prehraný boj. Deti — či už batoľatá alebo teenageri — nevyhnutne robia intímny život zložitejším, a to až do dňa kedy celkom nevyrastú a neodídu z rodičovského domu. No vedomie toho, že sme v tom s Timom spolu a že sme sex vyčlenili ako prioritu, nás ako pár pritiahlo k sebe bližšie a pomáha nám vydržať. Hoci to nie je odpoveďou pre dnešok, toto obdobie v našom živote prejde. Som si istá, že keď sa o pár rokov neskôr obzrieme späť, budeme nad tým len krútiť hlavou a usmievať sa.

Samozrejme, stále sa snažím o tom ubezpečiť aj Tima.

Sheri Miller je pseudonym pre spisovateľku, žijúca v štáte Illinois. Za svojho manžela je vydatá 22 rokov.

5/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.