Lož o peniazoch, ktorej som nikdy nemal uveriť

Photo by Evie S. on Unsplash, https://unsplash.com/photos/zn4Pl32WgWM

  • 30. Máj '20
  • 5 minút
  • 1306
  • 127

Väčšina ľudí na svete verí jednému klamstvu.

A tým je to, že VEĽKÉ veci sa už rodia VEĽKÝMI.

Že Beatles boli vždy úžasnou rockovou skupinou, že Michael Jordan bol hneď skvelým basketbalovým hráčom, alebo že Warren Buffet bol stále miliardár.

Pravdou však je, že aj skupina Beatles zažila to, že ich odmietlo hudobné vydavateľstvo. Dokonca aj ich producent, ktorý s nimi neskôr spolupracoval, povedal, že by ich na základe ich nahrávky odmietol.

A ako už vieme, Michael Jordan sa najprv nedostal do stredoškolského basketbalového tímu a Warren Buffet nevyrastal ako miliardár. Musel si peniaze zarobiť.

Veľké veci začínajú v malom

Väčšina z nás verí klamstvu, že veľké veci nezačínajú v malom. To nás privádza späť k celej myšlienke SeedTime, pretože všetko začína ako maličké semienko. Presne takto robí veci Boh. Semienko zasadíte do zeme. Je veľmi maličké a len začína rásť, ale nevyrastie hneď. V skutočnosti veci, ktoré vyrastú rýchlo, často netrvajú veľmi dlho.

Takže čo to má spoločné s peniazmi?

Pravdou je, že všetko. Mnoho ľudí si myslí, že to, či budú mať v živote finančné problémy, alebo sa im bude dariť, záleží od toho, či majú bohatých rodičov, dobre platenú prácu, alebo či zdedili majetok po strýkovi. Vo väčšine prípadov to však tak nie je.

Väčšina ľudí, ktorí sa dostali k bohatstvu veľmi rýchlo, ho premrhajú, pretože nevedia, ako ho spravovať. Jedno príslovie hovorí: „Nečestne nadobudnutý majetok sa stráca.“ (Pr 13:11) Čo si myslíte, prečo je to tak? Pretože človek nie je pripravený spravovať toto bohatstvo.

A ďalej toto príslovie hovorí: „Ten, kto zbiera majetok po hŕstke, rozmnožuje ho.“ (Pr 13:11) A tak či už zažívame v oblasti financií úspech alebo nie, je na nás, čo urobíme s tým, čo sme dostali. A tieto malé veci sa časom zbierajú. A po dlhšom čase vedú k naozaj veľkým veciam.

Snažte sa šetriť, kde len môžete

Čo sa týka našich financií, bol som z toho naozaj nadšený, pretože som si uvedomil, že môžeme ušetriť napríklad sto dolárov mesačne, ak budeme pri nákupe potravín strategickejší. Alebo sme mohli ušetriť sto dolárov mesačne refinancovaním nášho dlhu na kreditnej karte, ktorý sme v tom čase mali. Alebo by som mohol presvedčiť svoju manželku, aby sme si robili kávu doma a mohli by sme tak ušetriť ďalších päťdesiat dolárov. Veľa ľudí na to reaguje takto: „To je príliš malá zmena. To ma nezaujíma. Chcem veľké úspechy.“ Pravdou však je, že tieto malé veci sa rýchlo nazbierajú a prinesú očakávanú zmenu.

Nezáleží na tom, koľko toho máte, len začnite s tým, čo máte, a začnite s jednou pozitívnou zmenou. Akákoľvek malá zmena, ktorú môžete urobiť, vám pomôže na tejto ceste.

Vytvorenie rozpočtu bolo pre nás veľkým krokom. Prvý mesiac po tom, ako si Lauren vytvorila rozpočet, ušetrila 800 dolárov!! A to len preto, že venovala pozornosť svojim financiám. To bol jediný rozdiel.

Podobenstvo o talentoch

Nemôžem si pomôcť, ale musím myslieť na podobenstvo o talentoch. Máme tu jedného človeka, ktorý odchádza, a svoje bohatstvo zveruje trom rôznym správcom. Každému z nich dáva niečo, o čo sa majú postarať. Dvaja z nich zariskovali a naozaj sa pokúsili znásobiť to, čo im bolo zverené. Ale ten tretí to neurobil. Neurobil s tým nič a bol pokarhaný. Ale tí, ktorí podstúpili určité riziko, boli odmenení.

Myslím si, že ponaučenie z tohto príbehu je, že všetci sme niečo dostali a je len na nás, čo s tým urobíme. Pôjdeme a zahrabeme to do piesku a neurobíme s tým nič? Alebo pôjdeme do rizika a využijeme svoje talenty, skutočné fyzické talenty, ktoré sme dostali, alebo majetok, nech už je to čokoľvek. Takže čo s tým urobíme? Každý jeden deň je toto rozhodnutie na nás.

Dávanie

Dávanie je jednou z tých oblastí života, kde sme to skutočne videli. Možno to vyzerá tak, že dávanie vás oberá o peniaze, ale Biblia hovorí, že je blahoslavenejšie dávať ako prijímať. Chápem to, počujem to, ale myslím si: „Je to naozaj pravda?“ Ak si skutočne myslíme, že Biblia je pravdivá, nie ste potom zvedaví, prečo je blahoslavenejšie dávať ako prijímať? A nechceli by ste zistiť, aké požehnanie je spojené s vaším dávaním?

Toto je pre nás veľmi dôležité. Videli sme veľa milostí. Ale nejde tu len o financie. Vďaka dávaniu sa nám dostalo mnoho požehnania. Mnohokrát a neočakávaným spôsobom.

Naozaj vás chcem povzbudiť, aby ste to vyskúšali a zistili, čo vám to prinesie. Nemôžem vám nič sľúbiť, pretože to nezáleží odo mňa. Je to úplne na Bohu, čo sa stane vo vašom živote. Ale ak zasadíte semienko, uvidíte výsledok.

Začnite tam, kde ste

Už veľakrát som počul, ako ľudia hovoria: „Dal by som viac, keby som mal viac.“ Ja si ale nemyslím, že to takto funguje. Dokonca aj John Rockefeller, ktorý nemá práve najlepšiu povesť, povedal, že ak by nedal desiatok z prvého zarobeného dolára, neurobil by tak ani pri prvom zarobenom milióne. A on vedel, že ak chcete, aby bolo niečo veľké, musíte začať v malom. Musíte začať dávať to, čo máte teraz.

Musíte začať spravovať peniaze, ktoré už máte, alebo ich nedostatok. Ak sa snažíte schudnúť, musíte začať tam, kde ste teraz. Naozaj nezáleží na tom, čo to je. Ak chcete začať niečo veľké, ak túžite po veľkej zmene, musíte začať v malom. Veľké veci začínajú v malom. Nezačínajú už ako veľké.

Požiadajte Boha o vedenie

Povzbudzujem vás, aby ste sa modlili a prosili Pána, aby vám ukázal, kde by ste mali urobiť pár malých vylepšení a niekoľko úprav, ktoré vás zavedú na cestu, ktorú má pre vás pripravenú. A mnohokrát ide o veľmi jednoduché veci. Nie je to nič ťažké a pravdepodobne sú to veci, o ktorých ste už premýšľali a chceli ste ich urobiť.

Len začnite. Naozaj je to také jednoduché.

Už sme videli v našich životoch veľakrát, ako Boh vezme niečo tak zdanlivo bezvýznamné a potom to zmení na niečo skutočne veľké. Ale ak by sme neboli poslušní v tej maličkosti, ktorú od nás žiada, nedosiahli by sme tú veľkú vec, ktorú sme plánovali.

Boh začína s vecami od semienok. A tak nepohŕdajte dňami malých začiatkov. Ako hovorí ten verš zo Zachariáša. A dokonca aj Ježiš povedal, že ak máte vieru ako horčičné zrnko, môžete prikázať vrchu, aby sa premiestnil, a stane sa tak. To je super, však?

Urobte krok viery

Ďalšia vec je, že hneď ako urobíte krok viery, Boh k vám pristúpi presne tam, kde sa nachádzate a posunie vás vpred smerom, ktorým chcete ísť.

A to sa nám stávalo znova a znova. Videli sme veci, vďaka ktorým sme vyzerali múdrejší, ako v skutočnosti sme, a nábožnejší, ako v skutočnosti sme. To však naozaj nebolo vďaka nám, ale preto, že sme sa rozhodli urobiť ten jeden krok vpred a zasadiť semienko.

To je vaše dnešné povzbudenie: Veľké veci začínajú v malom.

Čo je tá malá vec, ktorú môžete dnes začať robiť? Možno nebudete vedieť, ako vás to dovedie tam, kam sa chcete dostať, ale Boh to vie! Potrebuje nás, aby sme pracovali pre Jeho kráľovstvo. Tak za tým utekajte… Poďte na to!

Buďte požehnaní. Buďte požehnaním.

BOB LOTICH. © 2020. SEEDTIME.COM

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: SEEDTIME.COM

4,7/5 (22 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.