Materstvo nie je mučeníctvo

Autor fotky: Daria Obymaha, https://www.pexels.com/sk-sk/photo/vidiek-byt-spolu-polnohospodarstvo-trava-1683975/

  • 16. Aug '23
  • 4 minúty
  • 459

Súčasné príbehy o materstve môže byť skľučujúce. Zdá sa, že sociálne médiá naznačujú, že matky sa nemôžu sprchovať, seriózne študovať Bibliu alebo ísť behať. Je normálne a očakáva sa, že sa pred svojimi deťmi schováme do skrine. A keďže sme aj tak všetky zahltené materstvom, môžeme si rovno dať pohár vína o tretej popoludní.

Ale zároveň sa zdá, že očarujúce influencerky z Instagramu, ktoré sú mamičkami, vkĺznu 30 sekúnd po pôrode späť do svojich džínsov spred pôrodu a bez námahy vedú úspešné podniky. Očakávanie, že všetko zvládneme a všetko bude „správne“, sa môže zdať zdrvujúce, keď prechádzame jeden príspevok za druhým s najnovšími radami:

  • Máš čas na seba? Je také dôležité nestratiť samú seba.
  • Ak budete rodičmi ako Mayovia, vaše deti budú vždy nápomocné a vynaliezavé.
  • Nechváľte svoje deti príliš.
  • Chváľte ich viac!
  • Dbajte na to, aby sa vaše dieťa dostalo do správnej škôlky.
  • Kupujte bio, inak budú mať vaše deti rôzne zdravotné problémy.

Denník New York Times nedávno informoval o štúdiách, podľa ktorých sú súčasní rodičia oveľa viac fyzicky, psychicky a emocionálne preťažení, než boli ich rodičia alebo starí rodičia. Jedna respondentka povedala, že sa rozhodla mať jedno dieťa namiesto troch ako jej vlastná matka, aby si zabezpečila dostatok prostriedkov na veci, ako sú „aktivity a doučovanie“. V januári zverejnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb nové údaje zo sčítania ľudu, ktoré „ukázali prudký pokles miery plodnosti v posledných rokoch, pričom väčšina žien má v priemere 1,3 dieťaťa a zvyšuje sa percento rodiacich vo veku 35 rokov a viac“.

Na našich príbehoch záleží

Zdá sa, že čoraz viac žien (ako ja) sa cíti znechutených rodičovstvom. Zúfalo si želám mať všetko pohromade a vychovať dobre prispôsobené deti, z ktorých sa stanú šťastní, zdraví a úspešní dospelí. Niekedy sa však cítim taká zdrvená, že mám chuť utiahnuť sa do špajze s čokoládovou tyčinkou. (Najmä keď všetky tri moje deti dostanú žalúdočnú virózu v ten istý večer.)

Samozrejme, materstvo je ťažké a v niektorých prípadoch aj veľmi bolestivé. Je správne, dobré a múdre zdieľať svoje zápasy otvorene a úprimne jedna s druhou, najmä v Kristovom tele. Bolo by hlúpe predstierať, že sme zvládli materstvo alebo že naše deti unikli prvotnému hriechu.

Mnohé z našich sloganov však príliš zdôrazňujú bolesť materstva a vylučujú potešenie. Zdôrazňujeme, že byť matkou je veľmi ťažké, zdrvujúce, frustrujúce a bolestivé. Ak si nedáme pozor, môže to vyznieť, akoby sme materstvo prirovnávali k mučeníctvu. Biblia však hovorí o materstve ako o dare, korune a radosti.

Mamičky potrebujú lepší príbeh

Náš úspech alebo obeť v materstve by nemali byť tým, čo definuje náš príbeh. To, čo by malo zaujať naše srdcia a mysle, je príbeh — príbeh, ktorý v konečnom dôsledku nie je o nás, ale o Kristovi, našom Vykupiteľovi.

Ako kresťanka musím pochopiť, že nie som hrdinkou ani stredobodom svojho príbehu. Najsmutnejšou časťou môjho príbehu nie je to, že som premožená, považovaná za samozrejmosť a opľutá. Najsmutnejšou časťou môjho príbehu je to, že som bola mŕtva vo svojich hriechoch. Vrcholom môjho príbehu nie je to, ako som prekonala výzvy, aby moje dieťa mohlo zmaturovať s vyznamenaním. Vrcholom môjho príbehu je to, že môj Spasiteľ bol poslušný až na smrť, aby vykúpil ľudí pre seba.

Vnímanie Ježiša ako hrdinu príbehu odvádza pozornosť — a tlak — od môjho úspechu alebo obety v materstve. Namiesto toho, aby som sebe alebo niekomu inému potrebovala dokazovať, že to dávam, môžem byť uchvátená tým, čo Kristus dokázal a čo obetoval. A môžem ho nasledovať tým, že sa budem snažiť skrze jeho milosť žiť svätý a obetavý život pre neho. Keď je Kristus stále predo mnou, keď je môj príbeh súčasťou jeho príbehu, reptanie a sťažovanie sa sa zdá byť menej nevyhnutné.

A tu je tá krásna vec — keď sa nesťažujem, ale namiesto toho premýšľam o tom, ako ďakovať za všetkých okolností, môj príbeh materstva prestáva byť nekonečným zoznamom frustrácií, ako je rozliate mlieko, krik všetkých, hovienka na mojej košeli alebo neskorý príchod manžela z práce.

Namiesto toho znie ako hymnus „Veľká je tvoja vernosť“, keď vidím Pánovu láskavosť v úsmeve môjho tlieskajúceho dieťaťa alebo v sladkom víťazstve tvorivého tréningu s deťmi, hoci otecko musel pracovať do noci, aby nás uživil. Keď ma príbeh Písma núti pozerať na Krista a poslúchať ho, život je zmysluplnejší — a tie isté okolnosti sa môžu zdať krajšie.

Ježiš nám ponúka odpočinok

Súhlasím s článkom v New York Times, že moderný, sekulárny tlak na rodičovstvo ho robí stresujúcejším, než bolo pre predchádzajúce generácie. A nemyslím si, že je náhoda, že klesajúcu pôrodnosť sprevádza klesajúca návštevnosť kostolov.

Našej preťaženej a úzkostlivej generácii matiek Pán nežne hovorí: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom, a nájdete odpočinutie pre svoje duše“ (Mt 11:28–29).

Som hrozná hrdinka a nemám veľký zmysel pre zodpovednosť. Musím sa prestať sústrediť na seba a svoje okolnosti a namiesto toho sa zamerať na Krista. Materstvo nie je najhoršie. Je to vzácny dar, ktorý nám dal náš zvrchovaný Pán. Oslavujme ho a dovoľme mu, aby určoval náš príbeh.

Kira Nelson. ČLÁNOK PREBRATÝ ZSPOLOCENSTVOEVANJELIA.SK

4,5/5 (10 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.