Modlitba mužov

Eric Enstrom

  • 5. Júl '11
  • 3 minúty
  • 8175

Apoštol Pavol sa k Bohu opakovane modlil za silu čeliť satanovým pokušeniam. Až keď sa vzdal pýchy, pochopil, ako sa jeho slabosti spájajú s Kristovou mocou (2. Korintským 12:6–10). Muži modlitby odovzdávajú svoj strach, pýchu i slabosti Tomu, ktorý vládne.

Aktívna služba

Keď Rick po druhý raz odišiel do vojenskej služby na Strednom východe, zveril sa s určitými konkrétnymi obavami manželke Melisse. „Som znepokojený kvôli niektorým mužom z novej roty. Nepoznám ich tak dobre ako predchádzajúce mužstvo. Modli sa za nás.“ Podobne, ako väčšina mužov, aj Rick čelí spoločnosti, v ktorej prevláda mylná viera, že strach znamená slabosť.

Prevažná časť mužov len s veľkou nevôľou priznáva, že má z niečoho strach. Strach o rodinu, financie, strach z budúcnosti. Dva mesiace po nasadení sa Rick prebudil vo vojenskej nemocnici. Celú pravú nohu mal v obrovskej sadre a ľavá noha mu pod kolenom chýbala. Jeho kapitán naňho spomína takto: „Keď vybuchla bomba, Rick sa ťahal od jedného zraneného vojaka k druhému a modlil sa s nimi.“ „Však som ti prikázal: buď silný a odvážny, nestrachuj sa a nezúfaj! Lebo Hospodin, tvoj Boh, bude s tebou, kamkoľvek pôjdeš.“ (Józua 1:9) Počas vysiľujúcej rekonvalescencie Rick vysvetľoval: „Rozdiel medzi zbabelcom a hrdinom nie je v tom, že jeden sa bojí a druhý nie. Dôležité je, čo robíš, keď sa bojíš.“

Muži ako Rick chápu, že modlitba nám umožňuje prekonávať slabosti. Apoštol Pavol sa k Bohu opakovane modlil za silu čeliť satanovým pokušeniam. Až keď sa vzdal pýchy, pochopil, ako sa jeho slabosti spájajú s Kristovou mocou (2. Korintským 12:6–10). Muži modlitby odovzdávajú svoj strach, pýchu i slabosti Tomu, ktorý vládne.

Vystavení útokom

Skôr či neskôr každý muž čelí zdrvujúcemu tlaku bezmocnosti akokoľvek ovplyvniť svoje zdravie. Lekár, spisovateľ a významný rečník, Dr. Don Colbert postrehol: „Keď príde muž k lekárovi, do poslednej minúty neprezradí svoj problém… Súvisí to so skutočnosťou, že muži zriedkavo prosia o pomoc.“ 1

Jimova súťaživá povaha sa prejavovala vo funkcii zástupcu riaditeľa, aj keď sa venoval bicyklovaniu či jazde na kajaku. Keď mu pri preventívnej prehliadke zistili nález, usiloval sa ostať pokojný. Ďalšie testy potvrdili rakovinu prostaty v štádiu D (niekedy označovanom ako štvrté štádium), ktoré sa považuje za lekársky nevyliečiteľné. Jima tento životný úder zasiahol. „Nenahnevalo ma to, ale cítil som sa veľmi bezmocne a premýšľal som: Bože, prečo?“ Aj keď viac ako pätnásť rokov pevne veril v Boha, spomína si na napäté chvíle pred vážnou operáciou. Tesne pred vstupom do operačnej sály som ošetrovateľa požiadal, aby zastavil. „Pozrel som hore, prstom som ukázal k nebu a modlil sa: Pane, poznáš ma a ja poznám Teba — urob so mnou, čo chceš. Hneď ako som vyslovil tieto slová, pocítil som veľký pokoj. Ošetrovateľa som vyzval: Poďme!“ Muži modlitby neutekajú pred Bohom a nepokúšajú sa vyrovnať so všetkými nekonečnými negatívnymi možnosťami, ktorým v budúcnosti môžu čeliť. Sú to len… možnosti (Marek 10:27).

Pravá mužnosť

Priemerný muž má iba dvoch dôverníkov, manželku a niekoho z rodiny. Väčšinou sú muži prepracovaní, mnohé veci príliš odpútavajú ich pozornosť a majú príliš veľa povinností. Nie vždy sa cítia víťazne, pokiaľ ide o zdolávanie prekážok (Príslovia 27:17). Rick, Jim i apoštol Pavol si uvedomili, že pravá mužnosť prijíma potrebu Božieho zásahu a Jeho pomoci.

Prostredníctvom modlitby dostávajú muži predstavu biblickej mužnosti, ktorá sa vzťahuje na ich vlastný život a problémy. Prostredníctvom viery im Boh dáva praktický „návod“ na skutočný život. Muži modlitby:

1 John DeMarco. “Live Longer and Prosper.” New Man Jan/Feb 2007: 19.

2002–2011 AllAboutPrayer.org.

3,9/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.