5 biblických veršov o peniazoch, ktoré by mal poznať každý kresťan

Photo by Lukas from Pexels, https://www.pexels.com/photo/person-holding-banknote-928187/

  • 30. Nov '19
  • 3 minúty
  • 3740
  • 30

Dovoľte mi na úvod povedať, že bolo ťažké vytvoriť tento zoznam. Len posúďte, snažím sa vybrať tie najlepšie verše z Biblie, ktoré sa týkajú konkrétnej témy. Naozaj existujú najlepšie verše, alebo sú len také, ktoré nás ovplyvnili viac než ostatné? Prikláňam sa k tomu druhému.

Práve taký je teda tento zoznam. Toto je 5 biblických veršov o peniazoch, ktoré, aj keď im sám rozumiem len zbežne, spôsobili revolúciu v mojom živote s financiami. Každý jeden z nich silno ovplyvnil mnohé rozhodnutia, ktoré som urobil vo svojom živote. Dúfam, že im dovolíte, aby ovplyvnili aj vás a že vám pomôžu lepšie pochopiť, čo hovorí Biblia o peniazoch.            

Filipským 4:19

„Môj Boh však uspokojí všetky vaše potreby podľa svojho bohatstva v sláve Krista Ježiša.“

Ak už máte čo-to odžité, pravdepodobne si dobre uvedomujete, že dôverovať ekonomike, svojmu zamestnávateľovi či svojmu bankovému účtu nie je dobrý nápad. Sú to všetko nespoľahliví priatelia. Všetci sú v jednom okamihu vašimi veľkými pomocníkmi, a v tom ďalšom sa všetko zmení.

Boh je však stále verný. Preto by sme Mu mali vždy dôverovať ako niekomu, kto nám dáva, čo potrebujeme! Nezáleží na tom, či je finančná kríza, či vás prepustia zo zamestnania, alebo z večera na ráno prídete o 37 % úspor na dôchodok — Boh aj tak naplní vaše potreby. Presne tak, ako to sľúbil.         

Malachiáš 3:10

„Prinášajte celé desiatky do pokladnice a v mojom dome bude poživeň; vyskúšajte ma týmto — vraví Hospodin mocností: Či vám neotvorím okná nebies a nevylejem na vás až nadbytok požehnania!“

Začať dávať desiatky je odvážnym krokom viery. Cynici občas argumentujú tým, že dávať desiatky sa v Novej Zmluve nevyžaduje. V skutočnosti s nimi súhlasím, keďže naše spasenie sa už  nezakladá na skutkoch, ale na viere v Ježiša. Ale aby som bol celkom úprimný, pre nás ako novozmluvných veriacich, by malo 10 % byť len akýmsi ukazovateľom smeru na našej ceste dávania. Koniec-koncov, Boh to tu všetko vlastní, a bez ohľadu na to, kde sa nachádzame, čo poskytujeme, mali by sme sa vždy snažiť dať viac. Na základe svojej vlastnej osobnej skúsenosti z dávania desiatkov som zistil, že vykročiť vo viere v tejto oblasti a vyskúšať Ho, sa ukázalo ako krok, ktorý prináša ovocie a úžasné svedectvo.  

1. Timoteovi 6:10

„Koreňom všetkého zla je zaiste milovanie peňazí, po ktorých niektorí zatúžili, tak zblúdili od viery a spôsobili si mnoho bolestí.“

Tento verš sa tak často uvádza nesprávne, že je to až na smiech. Peniaze nie sú zlé. Láska k nim však áno. To, že máte na svojom bankovom účte milión ešte neznamená, že ich milujete. To, že na svojom účte máte 5 € ešte nedokazuje, že ich nemilujete.      

Napríklad, Warren Buffett má na svojich účtoch miliardy, ale takmer všetky ich rozdá, aby boli na osoh druhým ľuďom. Na druhej strane, počul som príbehy o ľuďoch, ktorých zabili kvôli 20 dolárom. Je to záležitosť srdca, ktoré môže súdiť iba Boh.  

Skutky apoštolov 20:35

„Vo všetkom som vám ukázal príklad, že tak musíme pracovať a ujímať sa slabých a pamätať na slová Pána Ježiša; veď On povedal: Blahoslavenejšie je dávať, ako brať.“

Dávanie nás oslobodzuje, kým hromadenie nás chytá do pasce (Jk 5:2). Dávanie mení životy druhých ľudí (J 3:16). Dávaním sa požehnanie vracia späť k nám (L 6:38). Dávanie nám umožňuje zhromažďovať poklady v nebi, a nie tu na zemi (M 19:21). Dávanie je naozaj zábava.

Príslovia 22:7

„Bohatý panuje nad chudobnými a dlžník je otrokom veriteľa.“ 

Sloboda vyplývajúca zo života bez dlhov bola pre mňa vždy tak neuveriteľne lákavá, že som bol ochotný vzdať sa celého radu vecí výmenou za ňu. Posledné tri roky alebo aj viac sa s manželkou na ňu usilovne zameriavame, nevyužívame príležitosti míňať peniaze tak ľahkovážne, ako to urobili niektorí z našich rovesníkov. Zbaviť sa dlhov nie je ľahké a je často nutné za to bojovať, ale sloboda, ktorá s tým prichádza, veľmi stojí za to.          

BOB LOTICH. © 2018. seedtime.COM

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: Seedtime.COM

4,8/5 (27 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.