Môj manžel je tajomným ostrovom

https://unsplash.com/photos/xgxzqRpK0UE

  • 20. Okt '11
  • 7 minút
  • 8326
  • 8

Čo môže žena robiť, keď cíti, že jej manžel ju nechce pustiť do svojho srdca? Čo môže robiť, keď nemá pocit citovej blízkosti?

Čo môže žena robiť, keď cíti, že jej manžel ju nechce pustiť do svojho srdca? Čo môže robiť, keď nemá pocit citovej blízkosti?

„Hovor so mnou!“ prikazuje žena. Ona a jej manžel majú konflikt.

Manžel odvrkne: „Nechcem o tom hovoriť.“

Odíde z miestnosti.

Ide za ním, aby sa s ním mohla rozprávať.

On ju nepúšťa do svojho srdca. Uzatvorí sa. Ako keby bol ostrov, okolo ktorého ona vesluje, ale on jej nedovolí pristáť.

Ona tomu nemôže uveriť. Snaží sa mu ukázať svoju lásku tým, že s ním hovorí, ale jemu chýba záujem odpovedať. Ona si myslí: „Ako môže byť taký neláskavý?“ Je zranená, zmätená, nahnevaná a vystrašená. Jej motiváciou je nárast pocitu lásky medzi nimi. To je jej konečným cieľom. Ale jej manžel sa nezdá byť motivovaný jej láskyplnou snahou spôsobom, aký ona očakáva.

Jedna manželka mi raz napísala: „Uzatváranie a nahnevané odchody môjho manžela sa stali takými zlými, že som bola pripravené odísť z manželstva, aby som aspoň v posledných dňoch života mala nejaký pokoj.“

Vedeli ste, že ženy žiadajú o rozvod dva až trikrát častejšie ako muži? Odchody manželiek sú realitou a aj tie, ktoré neodídu, o tom často rozmýšľajú.

Tajomstvo motivovania manžela

Objavil som tajomstvo — ukryté rovno pred našimi očami! Mužovi nechýba vedomosť o tom, že má milovať svoju ženu. Ona mu hovorí, že potrebuje cítiť jeho lásku.

Čo mu chýba — je motivácia.

Toto je tým tajomstvom: Muž je motivovaný k láske manželkou, ktorá mu prejavuje bezvýhradný rešpekt. To je pravda ukrytá rovno pred nami. Ale aj keď ju nájdeme, stále sa nám zdá byť cudzou.

Peter prezrádza, že ženino „cudné správanie" (1. Petrov 3:1, 2) motivuje manžela — dokonca aj nehodného — otvoriť jeho srdce Bohu a následne aj svojej manželke. „Aby ste mužov, ktorí sa protivia slovu, mlčky získali svojím počínaním, až uvidia vaše cudné správanie v bázni." [V anglickom preklade je —… vidiac vaše úctivé správanie.]

Pavol rovnako zdieľa Božie tajomstvo. „Žena nech sa bojí muža." (Efezským 5:33) Toto je jeho záver v najvýznamnejšom pojednaní o manželstve v Novej zmluve. [V anglickom preklade je — Žena musí rešpektovať svojho manžela.]

Vedeli ste, že Boh neprikazuje ženám milovať láskou agapé svojho manžela? Iba mužom je to prikázané. (Efezským 5:33) Láska agapé je Božej láske podobná, bezdôvodná láska.

Prečo to nie je prikázané ženám? Boh naprojektoval manželky k láske. Ženy milujú milovať. Z tohto dôvodu manžel nepochybuje o láske svojej manželky. O čom pochybuje — je jej rešpekt k nemu. Počas hádky, ak mu ona vykričí: „Hrozne ťa milujem, ale necítim k tebe žiaden rešpekt,“ z neho sa stane ostrov, uzavretý do seba.

Je to rovnaké, ako keby manžel povedal: „Rešpektujem ťa viac ako kohokoľvek na tomto svete, obzvlášť potom čo si zdedila milión dolárov od svojho otca, ale nemilujem ťa, nikdy som ťa nemiloval.“ Ktorej ženy by sa niečo také nedotklo? Bola by zničená a nikdy by sa cez to nedostala.

Žena potrebuje lásku rovnako ako vzduch. Muž rovnako potrebuje rešpekt. Je zničený a nikdy neprekoná vyhlásenie: „Teba by nikto nikdy nerešpektoval.“

Prečo muž stráca silu citovo sa viazať

Kľúčom k motivovaniu kohokoľvek je naplnenie jeho najhlbšej potreby. Manžel je najlepšie motivovaný, keď je naplnená jeho potreba cítiť sa rešpektovaný pre to kým je, bez ohľadu na to či je úspešný alebo nie.

Keď sa manželka javí akoby pohŕdala tým, akým človekom je jej manžel, muž stráca pocit láskavosti voči nej. Stráca silu citovo sa viazať. Podobne žena stráca silu pozitívne reagovať, ak jej manžel je príkry, zlostný a nemilujúci.

Ale on sa musí zmeniť

Pretože muž je prirodzene menej láskyplný (preto je pod Božím príkazom milovať agapé láskou), žena je frustrovaná. Rozhodne sa motivovať ho k zmene. Pokúsi sa milovať ho viac, aby ho motivovala byť viac milujúci. Čuduje sa: „Ako môže niečo tak jednoduché byť pre neho tak ťažké?“

Keď jej láska nefunguje, dá mu najavo neúctu, ktorú voči nemu cíti. Tón, výraz tváre, gestá a slová môžu byť veľmi neúctivé. Hoci používa nedostatok rešpektu na to, aby ho prebrala a motivovala k tomu, aby bol viac milujúci, zlyháva.

Pre ňu je neúcta prostriedok k vzkrieseniu manželstva.

Pre neho je neúcta prostriedok k jeho ukrižovaniu.

Zhoršuje sa to. On postaví kamenné steny okolo svojho ostrova, aby ona nemohla pristáť.

Vedeli ste, že Boh neprikazuje ženám milovať láskou agapé svojho manžela?

Hoci existujú výnimky, väčšinou sú to muži, ktorí okolo seba budujú steny. Výskumy ukazujú, že 85 percent sú to muži. Spýtajte sa milióna žien: „Čo je pre manželstvo kľúčové?“ Jednotne odpovedia: „Komunikácia!“ Väčšina žien chce citovú blízkosť. Keď sa muž uzavrie, žena je zarazená. „Ako môže byť taký neláskavý? Prečo to nechápe?“

Stane sa viac útočnou a vrazí ústne kladivo do jeho čela: „Si najnemilujúcejšia osoba na celom svete.“ Bez rešpektu požaduje, aby sa rozprávali: „Sadni si a rozprávaj so mnou. Teraz!“ Emocionálne ho tlačí do kúta. Niektoré manželky v tom pokračujú celé roky, niektoré to vzdajú na začiatku. Bez ohľadu na to ženy túžia cítiť lásku cez citovú blízkosť. Možno je muž na vine bariére medzi nimi, ale možno na jej vybudovanie používa tehly, ktoré po ňom hádže manželka.

Otázky na zodpovedanie

1. Ak máte pocit, že vaše manželstvo je prázdne, je to kvôli nedostatku mužových láskyplných „vkladov“ alebo ženiných neúctivých „výberov“? Hoci žena robí „vklady“ lásky, nemusí si uvedomovať, že jej neúcta robí obrovské „výbery“. Opovržlivé slová sú nákladné, privádzajú manželstvo na pokraj citového bankrotu.

2. Reaguje manžel negatívne, pretože je neláskavý alebo preto, že sa cíti nerešpektovaný? Hoci by manžel mal vedieť, že žena používa neúctu, aby ho zobudila a on uvidel jej potreby, jeho mužský svet tomu nerozumie. On odíde alebo vybuchne v hneve a bude sa brániť.

3. Je efektívne byť extrémne negatívna za účelom motivácie manžela, aby bol pozitívny? Ženina neúcta nemotivuje manžela byť viac milujúci. Podobne ako manželke nedodá energiu, keď jej manžel je neláskavý. Niektoré veci nefungujú, ako napríklad štuchať niekoho do oka, aby lepšie videl.

4. Má manžel právo na svoje pocity, ak sú tieto pocity odlišné od pocitov jeho manželky? Ak manželka interpretuje vyhýbavosť svojho manžela ako nelásku, muž má právo interpretovať svoje vyhýbanie ako čestný spôsob, aby sa upokojil. Taktiež má právo na pocit, že si nezaslúži jej opovrhovanie, koniec koncov by za ňu umrel. Boh nás stvoril muža a ženu, ružovú a modrú. Ani jedno nie je zlé, iba odlišné. Manželstvo nie je iba o manželkiných pocitoch. Je to ako povedať: „Tento hamburger je taký tenký, že má iba jednu stranu.“ Každý hamburger má dve strany, rovnako minca, ako aj manželstvo. Sarah, moja manželka, hovorí iným ženám: „Mala som pocit, že manželstvo je celé len o mojich pocitoch. Mala som pocit, že ak ja som šťastná, každý je šťastný.“

5. Súhlasíte, že každá žena sa potrebuje spýtať samej seba: „Má môj muž pocit kvôli môjmu neúctivému výrazu, tónu hlasu a gestám, že ho nemám rada?“ Študenti sa mrvia na stoličkách nie preto, čo učiteľ napísal na tabuľu, ale pre škripot jeho nechtov na povrchu tabule. Málo mužov reaguje na to, ČO žena hovorí, ale reagujú na to, AKO to hovorí. Málo žien si uvedomuje, akým škripotom je pre muža kyslý pohľad, prenikavá kritika a karhajúci prst. To uzatvára ich mužov, nie zoznam jej požiadaviek.

6. Bude sa žena sťažovať, že je nemilovaná alebo sa prijme Božie poverenie naplniť potrebu jej manžela po rešpekte? Ak žena začne dávať najprv rešpekt aj napriek tomu, že potrebuje lásku, je pravdepodobnejšie, že jej manžel zareaguje láskyplne. Hoci to nie je fér, aby začala žena, je to efektívne. Ružová vie zvíťaziť nad neposlušným manželom! Ženy sú silné. Feministky to kážu 40 rokov. Nikto nepočúva? Božie Slovo prehlasuje: „Aby ste mužov, ktorí sa protivia slovu, mlčky získali svojím počínaním.“ Jedna žena raz povedala skupine žien: „Prestaňte s nariekaním.“

Jedna žena použila rešpekt na svojho manžela. Napísal mi: Pár mesiacov dozadu priateľka mojej manželky jej požičala vaše CD o rodine. Okamžite som spozoroval zmenu v jej správaní voči mne. Sme manželia 25 rokov. Ale po tom, čo moja žena dostala vašu radu a praktizovala ju na mne, je pre mňa omnoho ľahšie milovať ju. Ona vraví, že vtedy to pochopila. Rešpekt bol vysvetlený spôsobom, o akom nikdy nepočula a potrebovala byť poslušná bez ohľadu na výsledok. Môže mi povedať čokoľvek, pretože sa to naučila hovoriť s rešpektom. Necítim sa tak obranne. Necítim potrebu stiahnuť sa a vyhýbať sa. Je omnoho ľahšie pre mňa sa otvoriť.“

Ak manželka prejavuje rešpekt, je manžel sa stáva viac prístupný a otvorený. Vybuduje prístav na svojom ostrove.

Tá manželka, ktorá chcela odísť, napísala: „Môj dospelý syn doniesol domov pásku, ktorú objednal od organizácie Zameraný na rodinu s názvom Láska a rešpekt. Povedal, že mu to pomohlo pochopiť, prečo sa cítil a správal tak, ako sa správal a myslí si, že mne a jeho otcovi sa bude páčiť. Nikdy som nečakala, že budem počuť to, čo som počula. Myslela som, že už som počula všetko. Ale tá páska bola pre mňa objavom. Potom som si objednala vašu knihu. Ak manželstvo tak komplikované ako naše môže byť zmenené, potom je nádej pre každé manželstvo.“

Emerson E. Eggerichs ©  2006

Pôvodný článok nájdete na: www.growthtrac.com

4,7/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.