Naše jednoduché posolstvo

Photo by Ben White on Unsplash, https://unsplash.com/photos/mO9vKbG5csg

  • 8. Aug '20
  • 2 minúty
  • 1099
  • 115

Boh nám dal jednoduché, a predsa hlboké posolstvo, aby sme ho ďalej odovzdali: evanjelium. Nemusíme ho prisladzovať, vyhýbať sa mu, nič k nemu pridávať ani z neho uberať. Musíme ho predkladať tak, ako ho Boh predkladá vo svojom Slove.

Technická definícia slova evanjelium je „dobrá správa“. Ale na to, aby mohol niekto oceniť dobrú správu o Božej láske a odpustení v Ježišovi Kristovi, najprv musí porozumieť zlej správe o hriechu a súde.

Tou zlou správou je, že pred svätým Bohom sme všetci hriešnikmi. Bez ohľadu na to, kým sme, všetci sme zhrešili — niekedy z ľahostajnosti, ale často zámerne. Z tohto dôvodu sme odsúdení:

„Lebo keby niekto celý zákon zachoval, ale previnil by sa v jednom (prikázaní), previnil sa proti všetkým.“ (Jk 2:10)

Keď Boh uvidel našu úplnú slabosť a neschopnosť urobiť čokoľvek, čo by zmiernilo náš biedny stav, urobil pre nás to najlepšie: „Kristus umrel za nás, keď sme boli ešte hriešni.“ (R 5:8)

Pavol podáva akési zhrnutie posolstva evanjelia vo svojom 1. liste Korinťanom:

„Pripomínam vám, bratia, evanjelium, ktoré som vám zvestoval, ktoré ste aj prijali, aj zotrvávate v ňom, a skrze ktoré aj dosahujete spasenie, ak ho zachovávate tak, ako som vám ho zvestoval, iba ak by ste boli nadarmo uverili. Odovzdal som vám totiž predovšetkým, čo som aj sám prijal, že Kristus umrel pre naše hriechy podľa Písem a bol pochovaný a v tretí deň bol vzkriesený podľa Písem.“ (1. K 15:1–4)

Základným kameňom posolstva evanjelia je smrť a vzkriesenie Ježiša Krista

Apoštol Pavol bol znamenitým rečníkom a dokázal s druhými vynikajúco komunikovať. Bol dôkladne vyučený v biblickom zákone, ako aj gréckej múdrosti. A predsa sa pri svojom kázaní nikdy nespoliehal na vlastný intelekt. Namiesto toho sa pridŕžal základov posolstva evanjelia.

„Keď som prišiel k vám, bratia, prišiel som nie s vyberanými slovami, alebo s múdrosťou zvestovať vám svedectvo o Bohu; lebo som si umienil, že medzi vami nebudem vedieť nič iné, jedine Ježiša Krista, a toho ukrižovaného.“ (1. K 2:1–2)

„Lebo ma Kristus neposlal krstiť, ale zvestovať evanjelium, pravda, nie múdrosťou v slovách, aby Kristov kríž nebol zbavený významu.“ (1. K 1:17)

Sila osobného svedectva

Ďalšou zaujímavou vecou na Pavlovom kázaní evanjelia bolo, že pri ňom používal osobné svedectvo. Keď Pavol šíril posolstvo evanjelia s mocnými predstaviteľmi vlády, často začínal svojím osobným svedectvom. Potom vždy spomenul, čo sa stalo, keď Ježiš zomrel na kríži.

Mali by sme si vziať z tohto modelu príklad. Všetci máme svedectvo o tom, ako Kristus zmenil náš život. Keď ho však druhým rozprávame, mali by sme sa zdržať od toho, aby sme našu minulosť zveličovali alebo glorifikovali. Skôr by sme sa mali zamerať na to, čo Boh urobil pre nás.

Vaše svedectvo je jedným zo spôsobov, ako postaviť komunikačný most s neveriacim človekom. A je vynikajúcim spôsobom, ako sa vrátiť k zdroju našej nádeje a moci: Kristovi a krížu. Keď budete mať na pamäti tieto základné zásady evanjelizácie, tak ako Filipa, aj vás môže Boh použiť, aby ste viedli hľadajúceho muža či ženu k Ježišovi.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,7/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.