O dovolenkách, peniazoch, Bohu a ľuďoch

https://unsplash.com/photos/SYx3UCHZJlo

  • 6. Jún '22
  • 9 minút
  • 1234
  • 17

Myšlienky o tom, ako prežiť skutočne hodnotnú dovolenku, ktorá vás nedostane do finančných problémov.

V článku sa dozviete:

  • Ako našetriť na dovolenku
  • Dovolenka nemusí byť drahá, aby bola nezabudnuteľná
  • Môže kresťan chodiť na dovolenky?
  • Koľko % z rodinného rozpočtu môže ísť na dovolenku? (Koľko môže stáť moja dovolenka, aby som si to mohol dovoliť?)
  • Kedy nemôžem ísť na dovolenku?
  • Môžem si na dovolenku požičať?
  • Ako sa nezadlžiť na dovolenke?
  • Ako zažiť nezabudnuteľnú dovolenku?

Rozdiel medzi dovolenkou, na ktorú si nespomenieš, a dovolenkou, na ktorú nezabudneš, nie je v tom, kde tú dovolenku stráviš, alebo aké atrakcie zažiješ.

Rozdiel je v prístupe otca a v jeho vedení svojej rodiny.

Povedal C. J. Mahaney.

Kvalita dovolenky, voľného času stráveného so svojimi najbližšími nezávisí od počtu cifier, ktoré za tento čas zaplatíme.

Dovolenka — rekreácia, to je 20 dní v roku, ktoré nám majú priniesť zmenu, úľavu od bežného "stereotypu" (vôbec to nemyslím v negatívnom zmysle slova), a nakopnúť nás do ďalších výziev. Je to ako občerstvovačka v maratóne. Boli sme tak stvorení.

Čo ak sa (čisto teoreticky) stane z dovolenky niečo viac? Spôsob sebaprezentácie (kto by nechcel dnes mať obrázky zo super exotiky na instagrame?), zmysel celoročného snaženia (uťahovania opasku), pretože si myslíme, že toto je to pravé orechové. Toto je to, čo nám dá uspokojenie. Pocit šťastia. Aspoň na chvíľu…

Ak sa z dovolenky stane niečo, po čom nielen túžime, ale o čom si myslíme, že to dá odpovede na naše najtajnejšie túžby, vyrieši naše celoročné vzťahové problémy, dá zmysel nášmu životnému snaženiu, potom sa veľmi ľahko dostaneme do problémov.

Ak je dovolenka „to“, potom pre „to“ dokážeme obetovať všetko, len aby sme „to“ dosiahli. Pretože „to“ zmení náš život (alebo aj nie, ale my tajne dúfame, že áno).

Dovolenka a dlhy

V takomto citovom rozpoložení je veľmi ľahké robiť finančné rozhodnutia, ktoré majú na náš život deštrukčné dôsledky. Totiž za „to“ sme ochotní obetovať a dať oveľa viac, ako si môžeme v skutočnosti dovoliť. Pretože je predsa rozdiel dovolenkovať v apartmáne pri Jadrane, a v All Inclusive hoteli na pláži na Maldivách. A ten rozdiel môže pokojne byť aj v jednej cifre naviac v prospech drahšej alternatívy.

No a kto má poruke 4 000 € na dovolenku? Málokto. Práve v tejto chvíli prichádzajú na rad pôžičky.

Jedna dovolenka a nemusím nič platiť, zaplatím, až keď sa z nej vrátim. A bude to predsa „len“ 400 € mesačne na 12 mesiacov (čo je, mimochodom, 4 800 € teda o 800 viac, ako stála dovolenka).

Jednoduchá otázka znie — ak sme si za predchádzajúcich 12 mesiacov nevedeli odložiť hoci len 250 € mesačne na dovolenku, odkiaľ sa v nás berie presvedčenie (ba až istota), že po návrate z tejto fantastickej dovolenky sa nám podarí mesačne ušetriť nielen 250 €, ale dokonca 400 €? A to nielen v septembri, ale aj v decembri (keď kupujeme darčeky) a aj v marci (keď sa vám náhodou pokazí auto) alebo v apríli, keď vás rozbolí zub?

Viem, nikto nemá rád tieto realistické kecy (prečo kazím zábavu, dovolenku a oddych?), radšej si žijeme v nerealistických predstavách.

Bohužiaľ, tieto predstavy nás môžu dostať do dlhovej špirály, ktorá znamená, že si už dovolenku nebudeme môcť dovoliť najbližšie roky (a nebude to kvôli pandémii koronavírusu, ale kvôli inej pandémii, ktorú tu máme, odkedy sú ľudia ľuďmi — totiž, povýšenie dočasného a chvíľkového nad dlhodobé).

Aby sme sa nedostali do finančných problémov (dlhov) kvôli dovolenke, stačí sa držať týchto 4 jednoduchých zásad.  (Prečo sa nedostať do dlhov, o tom som už písal v článku: 5 mýtov o dlhoch, ktorým ľudia veria)

  1. Nikdy, ale naozaj NIKDY si na dovolenku nepožičiavajte

Podľa finančných odborníkov (ako je napr. Dave Ramsey) je jediným povoleným dlhom hypotéka na byt, v ktorom bývate. Každého ďalšieho dlhu sa treba čo najskôr zbaviť. Určite nie naopak. Nielen, že vás dovolenka vyjde drahšie, ale môžete sa kvôli tomu dostať do veľkých problémov.

  1. Ak máte dlhy (mimo hypotéky) zabudnite na finančne náročnejšiu dovolenku

Potrebujete v prvom rade splatiť svoje dlhy. Nie je dôvod narušiť tento trend dovolenkou, ktorú si nemôžete dovoliť a ktorá vás vzdiali od slobody spod dlhového otroctva. Možno sa pýtate, ako sa dá ísť na finančne nenáročnú dovolenku? Čítajte ďalej.

  1. Ak nemáte finančnú rezervu na 6 mesiacov, nechoďte na finančne náročnejšiu dovolenku

Rezerva v prípade neočakávaných udalostí, straty zamestnania, choroby a pod. je nevyhnutná pre zdravé rodinné financie. Bez nej sa na veľkú rodinnú dovolenku nechystajte. Nie je to bezpečné a môže vás to vyjsť drahšie, ako si myslíte.

  1. Dovolenka by nemala stáť viac ako 5 — 10 % z celkového rodinného rozpočtu

Teraz trocha matematiky… Ak máte zdravé financie, nemáte dlhy, máte rezervu, tak odborníci vravia, že na dovolenku môžete minúť maximálne 5 — 10 % z ročného rodinného rozpočtu. Teda ak je čistý príjem vašej rodiny 1 200 € mesačne, na dovolenku môžete ročne minúť cca. 720 — 1440 €. Ak je pre vás cestovanie prioritou a radšej nepôjdete do reštaurácie alebo kina, len aby ste mohli viac cestovať, experti odporúčajú postupovať podľa vzorca 50/30/20.

Čo presne to znamená? V ideálnom prípade ide mesačne polovica vašich nákladov na bežné výdavky (jedlo, oblečenie, škola, nájom/hypotéka, atď.), 10 % dávate a 10 % šetríte, 10 % investujete a potom vám zvýši ročne cca 20 % prostriedkov. Pri príjme 1 200 € ide teda o sumu 240 € mesačne a 2 880 € ročne(väčšinou je to ale o dosť menej). Na dovolenku môžete dať aj celú túto sumu. Vždy však treba zvážiť, ako využiť peniaze rozumne.

Možno ste sa práve na základe týchto 4 rád ocitli v pozícii, že už vážne nechcete pokračovať v čítaní tohoto článku???? a bojíte sa, či vôbec môžete mať dovolenku a nemusíte len neustále pracovať. Prichádzajú však na rad pozitívne správy.

Boh chce, aby si odpočíval

V jednom mojom staršom blogu o práci píšem aj o tom, že nasledovanie Ježiša a celkovo kresťanstvo mení aj náš pohľad na prácu a odpočinok.

Grécka mytológia hovorí, že bohovia vytvorili svet a človeka na to, aby im slúžil, aby bol ich otrok, ktorý bude pracovať, aby oni nemuseli. Práca je jednoducho zlá.

Kresťanstvo je v tomto úplne iné. Práca bola súčasťou rajskej záhrady, no zároveň jej súčasťou bol aj deň odpočinku — Šabat. Práca aj odpočinok sa vzájomne dopĺňajú. Nie náhodou hovoríme dovolenke aj rekreácia — pretože je to miesto oddychu, v ktorom sa obnovuje naša schopnosť tvoriť — a bez oddychu túto schopnosť strácame. 

Aj keď v Biblii priamo nenájdete verš, ktorý hovorí, že by ste mali chodiť každý rok na nejakú dovolenku, máme v nej viacero nepriamych argumentov v prospech oddychu, a teda aj dovoleniek (Viac napr. v tomto článku Johna Pipera).

Ak si aj zodpovedne na základe predchádzajúcich 4 zásad poviete, že dovolenku si jednoducho nemôžete dovoliť, potrebujete nájsť spôsob, ako oddychovať. Ak ste zamestnanec na plný úväzok, tak potom máte zo zákona nárok na minimálne 20 dní dovolenky ročne. Ak pracujete ako SZČO, resp. freelancer, potrebujete si týchto 20 dní vedome vytvoriť v rámci roka a prispôsobiť to svojim projektom. Ako teda tento čas, keď nepôjdete do práce, využiť a zároveň sa nezadlžiť? Skúste niektorý z nasledujúcich tipov:

Ako znížiť náklady na dovolenku na minimum?

  1. NIKDY NEZABÚDAJTE — kvalita dovolenky sa nepočíta počtom cifier, ktoré ste za ňu minuli

Zážitky, oddych, regenerácia, rekreácia sa dá realizovať aj „lowcostovo“. Za kvalitnú dovolenku nemusíte platiť tisíce, pretože kvalita dovolenky nezávisí od spôsobu, akým sa na dovolenku prepravíte, od vzdialenosti od domova, od množstva a kvality jedla, ktoré zjete a nápojov, ktoré vypijete, či od finančnej náročnosti atrakcií, ktoré navštívite.

Podstatou dovolenky je oddych, rekreácia, odpočinok od bežných každodenných povinností, ktoré napĺňajú zvyšnú časť roka. Jedným slovom zmena.

  1. Dobrá dovolenka nemusí byť len pri mori alebo v luxusnom hoteli

Dnešná doba ponúka kopec možností lacného ubytovania aj cestovania, no netreba zabudnúť ani na chaty, stanovačky atď. Keď je človek obmedzený rozpočtom, nájde kreatívne spôsoby, ako si oddýchnuť. Môžete objavovať svoje okolie na bicykloch, nanovo si prejsť turistické atrakcie v okolí 20 km od miesta, kde bývate, či nájsť prírodné nádrže na schladenie v letných horúčavách. Ak pracujete počas roka v kancelárii za počítačom, zmenu a oddych môže znamenať aj okopávanie zemiakov u babky na dedine.

  1. Plánujte vopred, odhadnite, koľko to bude stáť a koľko treba ušetriť v priebehu roka

Ak dokážete odhadnúť náklady na svoju letnú dovolenku vopred, dokážete si aj zrátať, koľko potrebujete ušetriť. Už 50 € mesačne môže znamenať v lete 600 eurový rozpočet na dovolenku a z toho sa určite dá niečo zaujímavé vymyslieť.

Ak to aj tento rok nestihnete, môžete začať šetriť na ten nasledujúci hoci aj dnes.

  1. Majte reálne očakávania a neporovnávajte sa s inými (no a čo, že sused je na Maldivách)

Možno, že ročne dokážete ušetriť „len“ na dovolenku v Chorvátsku. Ale aj tá je lepšia, ako akákoľvek luxusná dovolenka na dlh, z ktorej sa finančne nespamätáte najbližších 5 rokov. Existuje život aj po dovolenke, a na to treba pamätať, pretože život sa dovolenkou spravidla nekončí. Dovolenka má priniesť oddych, pokoj a regeneráciu, a nie stres z toho, ako sa mi podarí to všetko potom zaplatiť.

  1. Plánujte vopred, koľko môžete na dovolenke minúť, čo si budete chcieť dovoliť

Jedna vec je cena dovolenky, druhá je to, koľko môžete počas dovolenky minúť. Mnoho ľudí na to zabudne a do dlhov (spravidla tých na kreditnej karte) sa po dovolenke dostane kvôli tomu, že dostatočne neodhadne, koľko budú počas dovolenky míňať v reštauráciách, na zmrzlinu, pamiatky, požičanie auta či iné očakávané, ale aj neočakávané výdavky. Je dobré mať stanovený limit a podľa toho plánovať celkovú cenu dovolenky, ktorá často vďaka týmto výdavkom bude aj dvojnásobkom ceny zájazdu.

  1. Hľadajte zľavy, výhodné ponuky, oddychujte v iných termínoch ako väčšina

Je samozrejmé, že najvyššie ceny (a nielen dovoleniek, ale aj služieb, ktoré sú s nimi spojené) sú počas mesiacov júl a august. Oddych si však môžete naplánovať aj na iné mesiace (samozrejme, v závislosti od toho, aké máte možnosti v práci či s deťmi v škole) — hľadajte a využívajte tieto možnosti, pomôžu vám ušetriť mnohokrát aj 50 % z celkových nákladov. Rovnako sa treba obzerať po zľavových kupónoch, last minute ponukách atď.

  1. Nekupujte drahé (žiadne) suveníry atď.

Je milé potešiť seba či svojich blízkych suvenírom z dovolenky, ale nie na úkor toho, že vás to bude stáť finančnú pohodu nasledujúce mesiace. Určte si na začiatku dovolenky, komu chcete doniesť nejakú pozornosť, finančný strop, ktorý nepresiahnete, a zarátajte si to do celkových nákladov na dovolenku.

  1. Potraviny — varenie vopred

All inclusive je síce lákavá ponuka, ale lowcost to práve nie je. Možno si poviete, že nechcete stráviť celú dovolenku v kuchyni, ale aj to sa dá elegantne vyriešiť. Môžete si pripraviť vopred jedálniček, aby ste nemuseli vymýšľať — čo dnes budeme jesť — prípadne si niektoré jedla pripraviť vopred a zavariť (samozrejme, závisí to aj od veľkosti kufra a dĺžky dovolenky). V každom prípade — plánovanie aj v tejto oblasti vám môže ušetriť čas, peniaze a zbytočný stres.

Dovolenka — miesto zastavenia a odpojenia, kde môžete zažiť Boha

Je zaujímavé, že keď sa pozrieme na život Ježiša, všimneme si, že po viacerých verejných vystúpeniach sa sťahuje do úzadia (Pozri napr. Mk 1:12, Mk 1:35, L 5:15–16, L 6:12–13, Mt 14:13). Odpája sa od davov, aby sa utiahol do samoty — modlitby — rozhovoru s Bohom. Myslím si, že aj tento Ježišov zvyk ukazuje na to, aké dôležité je mať takéto chvíle odpojenia a dovolenka je na to ideálna.

Dovolenka — čas odpočinku — prirodzene vytvára aj viac priestoru na premýšľanie nad životom, spôsobom, akým žijeme ten svoj, prehodnotenia postojov, priorít či nastavenie nových cieľov. Nech je pre vás dovolenka naozaj miestom zastavenia. Odpojte sa od svojich sociálnych sietí, od novinových titulkov či obľúbených seriálov a filmov. Položte si otázky, ktoré si bežne nekladiete, alebo nemáte čas sa nad nimi zamýšľať.

Dovoľte Bohu, aby k vám hovoril cez modlitbu a čítanie Biblie. Ak sa tak stane, môže byť aj vaša tohtoročná dovolenka nezabudnuteľná.

Na záver ako obvykle. Budem vďačný, ak mi napíšete k tomuto článku váš komentár, názor, podnety na ďalšie články, vaše skúsenosti prípadne aj nejakú otázku (píšte na môj facebook, instagram či email). Ďakujem.

4,7/5 (19 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.