Prečo si môj poisťovací agent zaslúži láskavosť

Cyril Caton @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/c1ssou/3424997173/

  • 23. Apr '14
  • 2 minúty
  • 3349

„Buďte láskavý. Každý, koho stretnete, nesie ťažké bremeno.“

Bol to jeden z tých telefonátov, o ktorých som vedel, že ak ich načasujem dobre, tak budú vybavené za minútu či dve. Chlap, ktorý našej rodine vybavuje poistenie, potreboval nejaké dodatočné informácie o aute mojej dcéry. Myslím, že potreboval len stav tachometra. Snažil som sa získať lacnejšie poistenie, pretože ním jazdila menej. Okrem toho, úprimne, keď sa Volvo blíži ku tristotisícim najazdeným míľam, záleží niekomu na presnom údaji z tachometra? Poisťovaciemu agentovi áno.

Konečne sa mi dcéra s tým číslom ozvala a mohol som mu zavolať. Nechcel som hovoriť s jeho asistentmi — chcel som hovoriť s ním. On je ten, s kým som to celé tie roky vybavoval. Vedel som, že s tými informáciami urobí niečo užitočné.

Nebol dostupný celé dopoludnie. Všetky moje hovory prebral odkazovač. Skúšal som zavolať na jeho mobil, do kancelárie a dokonca aj domov. Nikde ani živej duše. Čo je zač — banka? Nechcel som, aby sa tieto informácie stratili v jeho množstve nahrávok, správ či e-mailov.

Chcel som hovoriť priamo s ním. Chcel som počuť, ako si na počítači otvára moje konto a vkladá tam informácie. Chcel som byť toho svedkom svojimi ušami. Príliš často sa mi stalo, že som ľuďom odovzdal konkrétne informácie a oni potom tvrdili, že ich nikdy neodstali. Toto mi malo ušetriť nejaké peniaze. Nie veľa, ale prečo minúť pár dolárov navyše na poistenie, keď ich môžete vyhodiť na seba? Ó, áno — mohol som ich tiež darovať. Jasné. Mohol som to urobiť, pokiaľ si spomínam.

Osobná poznámka: daruj peniaze, ktoré si ušetril na poistení auta.

Ale kde bol? Snažil som sa rozmýšľať ako on. Ak v ten deň hral golf (teoreticky to bolo možné, párkrát som s ním hral), zrejme by si potom dal dlhý obed, aby sa zotavil a doplnil tekutiny, a potom by mohol ísť vybaviť nejaké veci. Potom by mohol ísť do kancelárie, aby zistil, či potrebuje vo zvyšku tohto pracovného dňa ešte niečo urobiť. Áno, uvedomil som si, tak je to. Tak som zavolal o trištvrte na štyri poobede. Zdvihol. Bingo! (Mohol by som byť súkromným vyšetrovateľom.)

Hneď som začal s tým, ako chcem zmeniť svoju poistku, spýtal som sa, či si je istý, že rozumie. Znel trochu unavene (golf a slnko — to vás unaví!), ale vyhovel mi. Poďakoval som mu za okamžité vybavenie mojej veci a chystal som sa zložiť. Napokon, skončil som s ním.

Kým som však stihol položiť, ešte niečo povedal.

„Niečo by ste mali vedieť,“ povedal. Na chvíľu stíchol. Pomyslel som si, že povie niečo o zvyšujúcich sa sadzbách poistenia.

„Moja mama dnes ráno zomrela,“ povedal. Teraz bolo na mne, aby som stíchol.

„To je mi veľmi ľúto. Prečo ste vôbec v práci?“ opýtal som sa oveľa menej formálnym tónom. „Prečo nie ste doma?“

„Hľadal som pre ňu nejaké papiere a myslel som si, že by mohli byť v kancelárii. Potom som videl, že voláte, tak som zdvihol.“

Johnovi Watsonovi prisudzujú citát z deväťdesiatych rokov devätnásteho storočia, ktorý hovorí: „Buďte láskavý. Každý, koho stretnete, nesie ťažké bremeno.“

Dokonca aj poisťovací agenti.

Dean Nelson. Pôvodný článok nájdete na: storylineblog.com

4/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.