Prvý bozk

Luca Flagiello @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/flakchan/6105921378/

  • 23. Nov '10
  • 6 minút
  • 14661

Je námetom romantických piesní, očakávaným vyvrcholením uplakaných sentimentálnych filmov, významným míľnikom každého vzťahu — niečo obrovské, čo zažívame v našich životoch.

Je námetom romantických piesní, očakávaným vyvrcholením uplakaných sentimentálnych filmov, významným míľnikom každého vzťahu — niečo obrovské, čo zažívame v našich životoch. Znamená, že už neexistujeme na úrovni sám/sama, ale posúvame sa kdesi ďalej.

Buďme však úprimní: môže to tiež byť jeden z tých čudných, trápnych, silených, mokrých, suchých, sklamávajúcich, či aj vtipných momentov, ktoré zažijeme. Takže, prečo sa vlastne bozkávame? A kedy presne by sme sa mali bozkávať? A napokon, čo nás zaujíma asi najviac: ako by sme sa mali bozkávať?

Aký bol váš prvý?

Takže, môjmu prvému bozku to trvalo dvadsaťštyri rokov. Dvadsaťštyri dlhých rokov! Nie preto, že by som nechcel — pretože som to naozaj chcel. V skutočnosti si pamätám, ako som sa týždeň predtým, než som mal šestnásť, zúfalo pokúšal zaranžovať okolnosti môjho prvého bozku (môj plán napokon nevyšiel). Ako vidíte, bol som z tých nežných potvoriek poriadne mimo. Trvalo mi celých pätnásť rokov, kým som zistil, že sa s nimi vôbec viem rozprávať ako celkom normálny človek. Na dôvažok všetkého, mal som svoju dokonalú predstavu o tom, ako bude môj prvý bozk vyzerať: len ja a láska môjho života, sedíme spolu na osamelej pláži, pred nami zapadá slnko, mentolovo svieži dych, dopĺňaný melódiou dvoch zaľúbených sŕdc, ktoré sa spájajú v jedno, rovnako ako naše prefektne navlhčené pery, poddávajúce sa sile gravitácie… (hm, hm). No, myslím, že si to už viete celkom farbisto predstaviť. Teda, pri takomto vysokom štandarde sa niet čo čudovať, že som nikdy nepobozkal žiadnu z mojich tínedžerských lások.

Napokon som však, vo svojich dvadsiatich štyroch, v jeden horúci letný podvečer, sediac na opustenej pláži oproti dievčaťu, ktoré je dnes mojou manželkou, okúsil svoj prvý bozk. Bol to silný moment (pre mňa tiež trochu zvláštny) no jednoznačne hodný toľkého čakania.

Príbeh prvého bozku je však u každého iný. Ako tvrdí Rebeka: „Na svoj prvý bozk si ani nepamätám, bola som taká mladá… Kiež by mi bol niekto predtým povedal, že nemám všetkým svojim priateľom hneď dovoliť, aby sa ma dotýkali a bozkávali ma. Už v ôsmich rokoch som jednoducho žila v tom, že je to práve to, načo sme boli stvorení.“

Michaelova skúsenosť je opäť iná: „Počas strednej som považoval vzťahy za hru, niečo ako: preži vášeň a zdrhni. Bolo to niečo, s čím som sa mohol neustále vychvaľovať pred spolužiakmi. Stretol som dievča, a pomyslel som si: Aké by to bolo bozkávať sa s ňou?“ Každý z nás má svoj príbeh bozkávania. Aký je ten tvoj?

Urobili sme malý prieskum ohľadom nejakých dvadsiatich vecí týkajúcich sa bozkávania. Zistili sme, že priemerný vek, kedy človek prežije svoj prvý bozk je okolo šestnásť rokov. Sú takí, ktorí v tomto veku na svoj prvý ešte len čakajú, a ďalší, ktorí boli mladými vyznávačmi (alebo obeťami) základoškolských hier typu „pobozkaj a bež“. Zaujímavé je, že práve títo v prieskume ohodnotili svoj prvý bozk v priemere štyrmi z desiatich bodov, pričom desať predstavovalo úžasnú skúsenosť. Ale skutočne neprehliadnuteľným v tomto prieskume bol fakt, že každý z nás je iný, a teda, napriek tomu, čo nás možno učili, neexistuje žiaden presne stanovený vek, alebo štandard, podľa ktorého by ste mali žiť. Poďme sa teda na bozkávanie pozrieť trochu bližšie.

Samotné bozkávanie

Existuje množstvo vysvetlení, prečo sa chceme bozkávať. Existuje dokonca aj veda zaoberajúca sa bozkávaním — filematológia. Teórie bozkávania zahŕňajú všetko možné, od evolučne podmienenej kompatibility chémie lásky, výmenu slín, až po názory, že počas bozkávania sa nám vynárajú pocity, ktoré sme prežívali ako deti vo období, keď nás naše mamy ešte kojili (och!).

Čo ale vedci s istotou vedia povedať je, že náš jazyk a pery sú vybavené nespočetným množstvom nervových zakončení, čo z nich robí super citlivé orgány — a teda ak sú správne „pohladené“, môžu vyvolať veľmi vzrušujúce vnemy. Keďže je teda bozkávanie schopné vyvolať lietanie celého roja iskričiek, je to zároveň nádherný prostriedok, ako komunikovať vaše pocity tomu druhému. A myslím, že, či už si to uvedomujeme alebo nie, je to predovšetkým správa, ktorú tomu druhému odovzdávame, ktorá robí z bozkávania takú dôležitú vec. Bozk je prostriedok, cez ktorý vyjadrujeme tomu druhému istú mieru príťažlivosti a záväzku, spôsobom, akým to nič iné vyjadriť nedokáže. Taktiež je to pre iných signál, že táto osoba má v našom srdci špeciálne miesto.

Pointa je v tom, že každý z nás si interpretuje správu, ktorú v sebe bozk zahŕňa, po svojom. Pre mňa to bolo niečo silné, čo v sebe nieslo správu: milujem ťa. Pre Michaela to naopak, znamenalo iba hru. Takéto rozdiely v interpretácii bozku nachádzame aj v jednotlivých kultúrach: v niektorých sa dvaja bozkávajú len zriedkavo (dokonca aj v manželstve), a v niektorých sa bozk dáva prakticky komukoľvek.

Kedy by sme sa mali bozkávať?

Mali by sme si Ježišove slová: „Preto čokoľvek chcete, aby Vám ľudia činili, čiňte aj vy im“ (Matúš 7:12) vysvetľovať v zmysle: „Myslím, že keď si chcem užiť trochu náhodnej vášne, tak by som mal trochu takejto náhodnej vášne aj dať“? Asi je vám jasné, že keby sme takto chceli žiť, tak by sme dokonca života len hrali tú smiešnu hru „pobozkaj a bež“. Naopak, na to, aby sme zistili, čo je v skutočnosti to, čo chceme, aby iní činili nám (a teda čo máme činiť aj my im), musíme to pravdivo hľadať v našom vlastnom vnútri. Asi budete so mnou súhlasiť, že kdesi v hĺbke nášho vnútra všetci túžime po hlbokom spojení, skutočne poznať toho druhého, a zdieľať navzájom naše životy. Toto je teda to, čo by sme mali dávať ako prvé — skutočný vzťah.

Potom pochopíte, čo bozk znamená pre toho druhého (pretože každý z nás je iný), a spoločne si stanovíte správne hranice. Práve preto si nemyslím, že je možné stanoviť presný vek, alebo štádium, kedy začnete prechádzať od držania sa za ruky k bozkávaniu. Pomôckou vám môže byť to, že najprv by medzi vami mala byť túžba po skutočnom priateľstve, a tá nech predchádza samotné bozkávanie sa. Možno sa obaja dohodnete, že na istý čas sa nebudete bozkávať. Je to v poriadku. Nikde nie je napísané, že na to, aby ste si užívali romantický vzťah, musíte prežívať vášeň.

Joshua Harris, autor knihy I Kissed Dating Goodbye (S nikým nechodím a nejsem cvok) upozorňuje, že fyzický aspekt bozkávania sa môže stať novou prekážkou v ceste budovania zmysluplného vzťahu. Ako vyznáva Rebeka: „Zistila som, že jedna vec vás veľmi ľahko zavedie k druhej. S mojím priateľom mávame často „pôst od vášne“, ktorý trvá napríklad mesiac. Počas týchto dní sme sa zblížili viac ako kedykoľvek predtým — viac sa totiž sústreďujeme jeden na druhého.“

Keď ste už raz okúsili prvý bozk, môžete sa veľmi ľahko ocitnúť na šmykľavej kĺzačke, ktorá sa zvažuje k sexuálnemu vzťahu, a to veľmi prudko. V snahe potešiť toho druhého viac a viac, často zabúdame, že to najpodstatnejšie, po čom túžime a čo potrebujeme, je duchovná a citová intimita medzi partnermi, a namiesto toho sa sústreďujeme len na dávanie a prijímanie fyzicky. Toto nielenže môže zničiť nefyzickú stránku vzťahu, ale tiež vysaje akýkoľvek hlbší význam z tej telesnej stránky. Bozk založený na skutočnej láske a záväzku je a bude vždy vášnivejší a viac napĺňajúci, ako mnohé izolované a nikam nevedúce momenty „vášne“.

Boh stvoril bozkávanie. Chce, aby sme si vychutnali pery toho druhého (pozri Veľpieseň 4:3; 11; 5:13). Ale, ako aj mnoho iných vecí, nechce, aby nás to ovládlo. Vždy by to malo byť podriadené nášmu vzťahu k Bohu, a k iným ľuďom. Či už na svoj prvý bozk ešte len čakáš, alebo si práve dokončili hrať hru „fľaška“, môžeš poprosiť Boha, aby tvoj nasledujúci bozk, kedykoľvek už príde, bol tým, ktorý bude oslavovať Boha, a ukazovať Jeho lásku a skutočnú starostlivosť o ľudí. A vychutnaj si ho!

Zopár faktov o bozkávaní:

—     pri bozkávaní je zapojených 34 svalov

—     počas jednej minúty bozkávania sa spáli až okolo 20 kalórií

—     bozkávaním strávime v priemere dva týždne života

—     dve tretiny bozkávajúcich nakláňa počas bozkávania hlavu doprava

—     v roku 1990 priemerný Američan pobozkal za osem hodín 8,001 ľudí

—     podľa výskumov 30 minút vášne môže pomôcť vyliečiť sennú nádchu

Hayden Shearman. spmagazine.org.

Pôvodný článok nájdete na: www.spmagazine.org

4,3/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.