Sedem sentimentálnych lží, ktorým možno veríš

Manuel Joseph, https://www.pexels.com/photo/apple-smartphone-desk-tie-57563/

  • 25. Apr '16
  • 4 minúty
  • 2687
  • 47

Naša spoločnosť so sebou nesie mnoho nezodpovedaných domnienok a my kresťania by sme sa často mali pýtať: Kto to hovorí? Povedal toto Boh? Je to biblické?

Film Princezná Nevesta (1987) poteší oko každého filmového fanúšika. Na jeho pochvalu je výnimočne duchaplný scenár a svieža životná úprimnosť. Konkrétne jedna replika, z úst starého otca a zároveň rozprávača, ostala v mojej pamäti od prvého zhliadnutia filmu a každým ďalším pozretím sa do nej vrýva viac.

Chlapec, ležiaci pre chorobu v posteli, preruší svojho deda, ktorý číta príbeh o princeznej, počas opisu jednej, vskutku nespravodlivej pasáže. Princezná sa má práve vydávať za zlého princa. Chlapec rozhorčene zareaguje: „To je nespravodlivé.“ Dedova odpoveď presakuje múdrosťou zhora:

„Nuž, kto povedal, že život je spravodlivý? Je to niekde napísané?“

Jednoduché, no brilantné. A v dnešnom svete veľmi potrebné. Výzva je jasná, preskúmaj svoje domnienky. Naša spoločnosť so sebou nesie mnoho nezodpovedaných domnienok a my kresťania by sme sa často mali pýtať: Kto to hovorí? Povedal toto Boh? Je to biblické?

V nasledujúcom zozname sú zaužívané tvrdenia dnešnej spoločnosti podrobené biblickému skúmaniu:

1. „Všetko sa vyrieši.“

Kto to povedal? Pokiaľ rečník nemyslí, že „milujúcim Boha, povolaným podľa rady (Božej), všetky veci slúžia na dobro“(Rim 8:28), lebo „tých aj predurčil na podobu obrazu svojho Syna“ (Rim 8:29), „očakávajúc blahoslavenú nádej a zjavenie slávy nášho veľkého Boha a Spasiteľa Krista Ježiša“ (Tit 2:13), tak potom je to len túžobná myšlienka.

„Všetko sa vyrieši“ si nehovoria ľudia vo Svazijsku, kde sa epidémia AIDS vymkla kontrole. Alebo v Sýrii, kde je stále prítomný teror ISIS. Jedine Biblia ponúka pravú, v nádeji zakorenenú verziu tohto tvrdenia v dnešnej tvrdej realite.

2. „Najdôležitejšie je byť zdravý.“

Kto to povedal? Boh jasne tvrdí: „Ste para, ktorá sa nakrátko ukáže, a potom zmizne“ (Jk 4:14). Keď si chorý, Pavol ti pripomína, že „aj keď náš vonkajší človek hynie, náš vnútorný sa obnovuje zo dňa na deň“(2. Kor 4:16).

Je skutočne také dôležité, vzhľadom na krátkosť života, zachovať si zdravie? Boh si to nemyslí. Je zasľúbený obrazu svojej slávy (Iz 43:7) a pozýva ťa, aby si to učinil svojím najdôležitejším poslaním. Boh si nemyslel, že tá najdôležitejšia vec Jeho Syna bolo Jeho zdravie.

3. „Sú na lepšom mieste.“

Kto to povedal? Pohreby sú bolestivé pre mnohé dôvody, no smutné je aj to, že ľudia často strkajú hlavy do piesku ako pštrosy, aby sa vyhli pravde o svojich blízkych. Bohužiaľ o ľuďoch, ktorých životy sa vyznačovali egoizmom a popieraním Krista, sa často na pohreboch hovorí, že budú nebi.

Ale Syn Boží hovorí: „Kto verí v Syna, má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí život, ale hnev Boží zostáva na ňom“ (Jn 3:36). Je oveľa lepšie povedať takéto vyhlásenie na základe práce Krista skrze vieru tohto človeka, než si priať, že toto vyhlásenie bude platiť len vďaka tomu, že ho vyslovíme.

4. „Dokážeš všetko, čo chceš.“

Kto to povedal? Toto tvrdenie je skvelé do reklamy Nike alebo motivačných videí, lenže je založené na fikcii nezávislej odhodlanosti. Nezávislosť( doslova „samopanovanie“) môže byť zdrojom našej choroby, ale nie je cestou k nášmu vyliečeniu. Neznášame myšlienku našich limitov, ale boli sme takto stvorení. Boh hovorí o týchto limitoch vo svojej úchvatnej, štyri kapitoly dlhej ukážke o Jóbovom nedostatku moci a porozumenia (Jób 38:41). A možno bol ešte viac dôraznejší, keď zapchal ústa tým, ktorí boli pod Jeho zákonom (Rim 3:19), a nechal nás bezmocných s potrebou Spasiteľa (Rim 3:20; Ga 3:22).

Dozaista nesieme Boží obraz a máme skvelé kreatívne schopnosti, ale ak sa pre niečo zatneme, zúfalo potrebujeme pravdu. „Pretože telesné zmýšľanie je nepriateľstvo voči Bohu, lebo sa nepoddáva, a ani sa nemôže poddať zákonu Božiemu. Tí teda, čo sú v tele, nemôžu sa páčiť Bohu“(Rim 8:7–8).

5. „Je to dobrý človek.“

Kto to povedal? Na jednej strane, sentiment je tu pochopiteľný. Vo svete badať odblesky Božej vznešenosti, ba čo viac, kresťanské srdcia boli obnovené vďaka Duchu Svätému.

Avšak, na druhej strane, Ježiš spieva trocha inú pesničku. „Čo ma menuješ dobrým? Nikto nie je dobrý, jedine Boh“ (Mk 10:18). Pavol na toto reflektuje, keď samého seba deklaruje ako prvého medzi hriešnikmi (1. Tim 1:15). Vždy so sebou nosíme identitu hriešnika, aj keď sme už boli zachránení.

6. „Nasleduj svoje srdce.“

Kto to povedal? Už celé dekády Disney zohrieva srdcia miliónov ľudí s týmto, niekedy zjavným, inokedy mierne ukrytým tvrdením. Ale nasledovanie srdca nie je biblickým odporúčaním. Pavol sa trápi pre svoje rozdelené srdce v Liste Rímskym: „Biedny ja človek! Kto ma vytrhne z tohto tela smrti? (7: 24)“ Čo teda nedrukuje viere v seba samého.

Nie viera v seba nám zachráni život, ale sebazaprenie (Lk 9:23; Mt 16:25). Takže ak ťa láka nasledovanie srdca, spomeň si, čo Ježiš povedal Petrovi: „Čo ťa do toho? Ty nasleduj mňa!“ (Jn 21:22).

7. „Všetko dobré sa raz skončí.“

Kto to povedal? Tento široko akceptovaný princíp je klamlivo používaný na prijatie zlého. Keďže tento skazený svet bolí, musíme si vymyslieť slovné anestetikum, aby sme sa necítili takí zničení.

Ale je to len lož. Boh má vo svojej mysli iný koniec — „zotrie im každú slzu z očí a smrť už viac nebude, ani smútok, ani plač, ani bolesť už viac nebude, lebo prvotné sa pominulo“(Zjv 21:4). V Božom zmysle to znamená, že všetky zlé veci sa raz skončia, ale všetky najlepšie pretrvajú na celú večnosť.

Obnov svoju myseľ

Dávaj si teda pozor na dnešnú dobu. Dáva ti na perách pocítiť med, pohladí ťa na ušiach, ale jej nasledovanie vedie do záhuby.

Takže ak započuješ sladko znejúce, zdanlivo pravdivé tvrdenie, tak pamätaj, že „neprirovnávajte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovením mysle, aby ste vedeli rozpoznať, čo je vôľa Božia, čo je dobré, milé a dokonalé“ (Rim 12:2).

Matt Reagan © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

4,3/5 (9 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.