Skromný návrh

Nestor Galina @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/nestorgalina/2792754683/

  • 15. Mar '11
  • 5 minút
  • 6500

Článok o tom, ako naučiť dievčatá, aby ukazovali svoje srdce, a nie svoje telo.

Ak vaša dcéra pred vami niekedy náhodou spomenie „veľrybie chvosty“, a vy si hneď predstavíte, že sníva o výlete na Aljašku, vedzte, že sa musíte ešte čo-to podučiť pred tým, než s ňou pred začiatkom nového školského roka podniknete útok na nákupné centrá. Odkedy k nám prišli bedrové džínsy, „veľrybie chvosty“ sa stali nesmierne obľúbeným pojmom v terminológii módy.

Veľmi prosto, ide o vytŕčajúci kúsok tangá nohavičiek ponad horný okraj bedrových džínsov — tvarom pripomína veľrybí chvost. Wikipedia má dokonca stránku venovanú umeniu ako ukazovať svoj „veľrybí chvost“. A nanešťastie, tieto „chvosty“ často vídavam aj v našich zhromaždeniach.

Faktom je, že skromnosť a triezvosť v otázke módy sme v súčasnej kultúre odsunuli kdesi nabok a to aj v kostoloch. Problémom však nie sú len dievčatá, ktoré sú viac odhalené ako zahalené, a ktoré predstavujú obrovské pokušenie pre násťročných chalanov — problém je omnoho hlbší: dnešná presexualizovaná móda, ktorú svet ponúka stále mladším a mladším dievčatám, má pre ne veľmi škodlivé a dlhodobé následky.

Skupina odborníkov z Americkej psychologickej asociácie (APA) zverejnila výskum, v ktorom sa zamerala na tlak vyvíjaný na dievčatá v otázkach sexaulizácie. Poukazuje v ňom na fakt, že existuje prepojenie medzi dnešným sexuálne nabitým obsahom internetových stránok, videohier a polonahou módou; a medzi poruchami príjmu potravy, nízkou sebahodnotou, depresiami a mnohými ďalšími problémami. Štúdie analyzujúce mieru rizika tínedžerskej sexuálnej aktivity neustále zdôrazňujú, že dievčatá, ktoré vyzerajú staršie, majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť stať sa skoro sexuálne aktívnymi.

Podľa údajov APA, príliš včasná sexualizácia má nepriaznivé dôsledky na ďalšiu schopnosť dievčat zdravo sa rozvíjať v sexuálnej oblasti. Ako kresťanka, ktorá mala možnosť čítať tento výskum, chcem tlmočiť mužom, že keď sa takéto dievčatá nakoniec stanú manželkami, ich telo si nesie pečať nespočetných snáh o zdokonalenie (a bezmocnosti pri vedomí, že dokonalosť s vekom odíde) a ich srdce zasa mnoho rán po vzťahoch (aj sexuálnych), takže v konečnom dôsledku majú skutočne problém vychutnať si ten nádherný Boží dar, ktorý bol pre nás plánovaný na to, aby sme ho slobodne dávali aj prijímali.

Mamy, nie je to iba o tom, čo našim dcéram dovolíme alebo nedovolíme obliecť si na seba. Nie je to o móde. Je to zápas, ktorý musíme bojovať, zápas o budúcnosť našich dcér.

Ako naučiť dievčatá, aby ukazovali svoje srdce, a nie svoje telo

Nejde mi o to, že by sme mali začať naše deti obliekať ako suchých „trapoškov“. Moje dcéry obliekam moderne, a pritom zdržanlivo. Nikto ich nepovažuje za totálnych „looserov“, hoci na sebe práve nemajú všetky najhorúcejšie módne výstrelky.

Vypnite televízor. Nemusíte televízor hneď vyhodiť z domu, proste sa snažte čas pri ňom obmedziť, a hlavne, dávajte pozor na to, čo pozeráte. Nedávno som v jednom článku magazínu Family Circle čítala, že podľa výskumu Kaiser Family Foundation z roku 2005,sa od roku 1998 množstvo programov so sexuálnym obsahom zvýšilo z pôvodných 54 % na   70 %. A toto číslo stále rastie. Preto je potrebné byť ostražitý. Pokúste sa zistiť si napríklad najnovšie štatistiky a ratingy jednotlivých televíznych staníc a ich programov. Najistejšie sú v tomto smere programy označené ako prístupné pre deti a mládež alebo programy s neobmedzenou vekovou hranicou.

Zhodnoťte vplyv iných médií. Pozrite si webstránky, filmy, či hudbu, pri ktorých vaša dcéra trávi čas. Skúste zistiť, aké esemesky si posiela s priateľmi/kami a  uistite sa, že ich obsah má skutočnú hodnotu, že sa nezameriavajú len na fyzickú príťažlivosť.

Rozprávajte sa s ňou na túto tému skôr, ako bude neskoro. Vopred si stanovte hranice a  vzájomné očakávania. Ak svojej dcére vysvetlíte dôležitosť zdržanlivosti, keď je ešte len vo veku 8, 9, či 10 rokov — radšej, ako keď už bude úplne vyvinutá — je väčšia pravdepodobnosť, že sa s tým stotožní a menšia, že by sa cítila vinná a považovala svoje oblé tvary za niečo zlé.

Problémom totiž nie je telo samotné, Boh ho stvoril a je nádherné. Problémom je oblečenie. Ak budeme príliš otáľať a čakať, kým naše deti dospejú, aby sme im hovorili o zdržanlivosti, môžu sa cítiť rozpačito a vinne kvôli ženskosti, ktorá v nich rastie.

Ponúknite kreatívne nápady, ako ohodnotiť svoj outfit. Keď mala moja najstaršia dcéra, Lexi osem rokov, vymysleli sme si spolu množstvo kreatívnych, uletených „testov zdržanlivosti“, ktoré sa neskôr stali známe ako Secret Keeper Truth alebo Bare Fashion Tests (ide o testy na webstránke autorky, pomocou ktorých sa dá ľahko zistiť, či oblečenie nepôsobí príliš odhaľujúco, pozn. prekl.). Dnes ich predstavujeme množstvu ľudí po celej krajine. Nie sú to žiadne striktné pravidlá, ale jednoduché kroky, pomocou ktorých môžu naše dievčatá nahliadnuť hlbšie do svojho srdca a zistiť, či je niečo príliš vyzývavé, aby si to vzali na seba alebo nie. Napríklad, jednoduchý test „zrkadlo starého otca“: sadnite si pred zrkadlo, oblečená v sukni alebo šortkách s nohami prekríženými a sledujte, či spod sukne nevytŕča aj to, čo by nemalo. Alebo test „pramenné údolie“, ktoré pomáha zistiť, či sukňa nie je pritesná. Všetky tieto testy si môžete pozrieť na www.secretkeepergirl.com (stránka je v angličtine) alebo si vymyslite vaše vlastné.

Učte svoju dcéru premýšľať kriticky. Je to nesmierne dôležité — pomôcť jej stať sa súčasťou procesu rozhodovania pri výbere oblečenia. To, že jej umožníme prispieť k rozhodnutiu, v nej vybuduje schopnosť samostatne triezvo premýšľať a používať Božie slovo ako oporný bod na zorientovanie sa v márnivosti tohto sveta.

A napokon, naučte ju, čo Boh hovorí o jej kráse a o tom, ako ju prezentovať. 1. list Timotejovi 2:9–10 hovorí: „A podobne aby sa ženy cudne a zdržanlivo ozdobovali slušným odevom, nie umelým účesom a zlatom, perlami alebo drahocenným rúchom, ale dobrými skutkami, ako sa patrí na ženy, ktoré sa priznávajú k bohabojnosti.“ Nepíše sa tam, že žena si nesmie na seba dať trendové náušnice alebo dať si moderný zostrih na vlasy. Hovorí, že všetko máme robiť so striedmosťou. Svojich dcér sa stále pýtam: „Strávila si viac času pred zrkadlom štylizujúc svoj účes a oblečenie alebo s Bohom pri Jeho slove, zdokonaľujúc ducha?“ Upriamte ich pozornosť na vnútornú krásu a Boh im dá tvárneho ducha otvoreného voči myšlienkam zdržanlivosti a naozajstnej krásy.

Dovtedy buďte silná a vydržte tú nákupnú horúčku pred návratom do školy. Ak sa prichytíte pri myšlienke — a to sa stane — že pochybujete, či sa vôbec oplatí tento boj bojovať, pomyslite si na nevinnosť, akú Boh vložil do našich detí. To vaše nádherné dievčatko je predsa hodné zopár škriepok nad handričkami, ktoré odkryjú viac, ako zakryjú.

Dannah Gresh © 2009. Familylife.com. Použíté s povolením.

Pôvodný článok nájdete na: http://www.familylife.com/site/apps

4/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.