Šťastní sú tí, čo tvoria pokoj

https://unsplash.com/photos/EvdYEGDu_CQ

  • 8. Mar '22
  • 2 minúty
  • 803
  • 17

Pastor a autor Dr. Derwin L. Gray verí, že existuje lepšia cesta k šťastiu a nachádza sa v Ježišových blahoslavenstvách. V tejto časti kázne na vrchu Ježiš odhalil šokujúcu, kontra kultúrnu cestu k pravému rozkvetu. Neprichádza cez bohatstvo, slávu alebo smiech, ale cez chudobu, nedôležitosť a smútok. V tomto úryvku zo svojej novej biblickej štúdie The Good Life Derwin poukazuje na to, čo dnes znamená byť tvorcom pokoja.

„Šťastní sú tí, čo tvoria pokoj“ (Mt 5:9).

Boh sa zaujíma o vytváranie pokoja, lebo to má niečo do seba. A na Bohu milujem to, že od nás nežiada, aby sme robili niečo, čo by On sám ešte nikdy nerobil. Keď prichádza Ježiš Nazaretský — úplný Boh, úplný človek — k ľudstvu, je to výrok o ponúknutí pokoja: Oslobodím nás od hriechu, smrti a zla. Zbavím nás hanby a viny.

Apoštol Pavol dokonca hovorí, že aj keď sme boli Božími nepriateľmi, prostredníctvom Ježiša sa stávame Jeho priateľmi (R 5:6–8). To, čo urobil na kríži, zmazalo náš hriech, vymazalo náš záznam, ale tiež to znamená: „si so mnou zmierený.“

Nasledovanie Ježiša môže vyzerať aj takto: Dobrý život znamená, že sa zapájame do vytvárania pokoja.

Žijeme v dobe, keď je naša krajina neuveriteľne rozdelená. Jedna zo starých taktík vojny je, že ak si niekedy chcete nájsť priateľa, nájdite niekoho, kto s vami nesúhlasí a urobte z neho vášho nepriateľa, a tí, ktorí s vami súhlasia, sa stanú vašimi priateľmi. V takejto politickej dobe teraz žijeme.

Dovoľte mi teda položiť vám otázku: Ak by si k vám Ježiš prisadol, keď sa pohybujete na Facebooku a na Instagrame — ak by si k vám Ježiš prisadol, keď sa pohybujete na sociálnych sieťach, videl by vás ako človeka, ktorý tvorí pokoj? Ste tvorcami pokoja? Staviate most pre Božie kráľovstvo?

V Matúšovi 5:44 Ježiš hovorí: „Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, ktorý vás prenasledujú.“ Prečo nám Ježiš hovorí, aby sme to robili? Je to preto, že odrážame milosť, ktorú sme dostali. A aj keď ty a ja milujeme svojich nepriateľov, je to pre nás liečivé. Naše srdcia neboli navrhnuté tak, aby niesli bolesť. Naše srdcia neboli stvorené na to, aby niesli zatrpknutosť. Naše srdcia neboli stvorené na to, aby niesli nenávisť. Boli sme stvorení, aby sme boli sprostredkovateľmi rovnakého milosrdenstva a milosti, aké sme prijali.

Apoštol Pavol to hovorí v Liste Rímskym 12:19–21: „nepomstite sa, milovaní, ale ponechajte to hnevu (Božiemu) — lebo je napísané: Mne patrí pomsta, ja odplatím; hovorí Pán. Naopak: ak je tvoj nepriateľ hladný, nakŕm ho; ak je smädný, napoj ho; lebo keď tak urobíš, žeravé uhlie zhrnieš mu na hlavu. Nedaj sa premôcť zlému, ale zlé premáhaj dobrom!“

To je ten dobrý život. Dobrý život je život, v ktorom nachádzame šťastie a potešenie z toho, že dôverujeme Bohu, že sme tým, kým nás Boh povolal byť. Namiesto toho, aby sme reagovali na tých, ktorí nám ublížili alebo nás zranili, reagujeme na Toho, ktorý nám odpustil.

Takže, snažíme sa tvoriť pokoj prostredníctvom našich životov, pretože máme pokoj s Bohom? Hľadáme spôsoby, ako dosiahnuť mier? Pretože to súvisí s naším šťastím. Šťastní sú tí, čo tvoria pokoj.

DERWIN L. GRAY @ 2020
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA voices.lifeway.com

5/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.