V správny čas na správnom mieste

Photo by Francesco Paggiaro from Pexels, https://www.pexels.com/photo/person-wearing-white-and-black-watch-1497531/

  • 10. Jún '19
  • 4 minúty
  • 1938
  • 76

Teológ A. B. Simpson povedal: „Boh si pripravuje svojich hrdinov; a keď príde tá správna príležitosť, v okamihu ich môže nasadiť v ich prostredí, a svet sa potom čuduje, odkiaľ sa vzali.“

Napadlo ti už niekedy, že by si mohol byť jedným z Božích hrdinov a že Boh si ťa pripravuje na niečo, čo ešte len príde?

Boh nás postavil na túto zem s nejakým zámerom. A všetkých nás chcel tam, kde sme, práve pre takú chvíľu, akou je táto. Ten zámer môžeš nájsť a svoj život zasvätiť Božej sláve, alebo ho ignorovať a naháňať sa za prázdnymi prísľubmi tohto sveta. Je skutočne na tebe, čo si vyberieš.

V starozákonnej Knihe Ester vidíme, ako Boh umiestnil tú správnu ženu v správnom čase na správne miesto a ona zachránila židovský ľud. Hadassa, ktorú lepšie poznáme pod menom Ester, všetko riskovala, keď už nebolo východiska.

Ester bola sirota, ktorú si osvojil jej bratranec Mordochaj. Patrili k židovským zajatcom v Babylone. Bol jej ako otec. Je veľmi pravdepodobné, že jej túžbou bolo vydať sa za milého židovského chlapca, starať sa o deti, slúžiť Hospodinovi a žiť v relatívnej anonymite. Ale Boh mal pre Ester iný plán, čo nám pripomína, že v našom živote neexistujú žiadne náhody… iba Božia prozreteľnosť.

Boh vidí, čo sa stane. Vidí to detailne. Presne vedel, čo sa malo v budúcnosti prihodiť Ester, a tak si ju pripravoval. Biblia nám hovorí, že Ester bola „peknej postavy a krásna na pohľad“ (Est 2:7). Inými slovami, bola nádherná. Ale na Ester bolo zaujímavé to, že nebola krásna len navonok, ale bola krásna aj vnútorne.

Na dnešné ženy sa vyvíja tlak, aby boli príťažlivé a veľa nátlaku vychádza zo sociálnych sietí. Čítal som, že skrášľovacie chirurgické zákroky sú na historickom maxime, pretože ľudia chcú v skutočnosti vyzerať tak ako na svojich retušovaných selfíčkach. Zdá sa, že časopisy pre ženy tento prístup len podporujú, a to článkami na témy, ako odstraňovanie znakov starnutia a podpora rastu hustejších vlasov.

Do prostredia, v ktorom išlo iba o vonkajší vzhľad, nádherná Ester zapadla, ale mala tiež vnútornú krásu. A kráľ Xerxes, ktorý hľadal novú kráľovnú, si to všimol. Zo všetkých nádherných žien Perzie, ktoré sa pred ním predvádzali, práve Ester bola tou, ktorú si vybral a korunoval za novú kráľovnú.

Ak by toto bola rozprávka, tam by sa to celé skončilo. Ale toto nie je rozprávka. Boh konal svoje dielo. Keď sa Ester stala kráľovnou, jej bratranec Mordochaj sa stal poradcom kráľovnej. A Mordochaj prinútil Ester, aby mu sľúbila, že neodhalí svoju národnú príslušnosť. Inými slovami, nemala povedať kráľovi ani nikomu inému, že je Židovka.

Jedného dňa Mordochaj odhalil sprisahanie dvoch strážcov, ktorí chceli zabiť kráľa. Keď to prezradil kráľovi, strážcov zatkli a popravili, ale Mordochaja neodmenili ani mu nepoďakovali za to, čo urobil. Nielenže ho neocenili, ale namiesto toho povýšili podlého muža menom Hámán.

Kráľ nariadil svojim úradníkom, aby sa pred Hámánom poklonili, keď pôjde okolo, ale Mordochaj to odmietol urobiť. Hámána tak nahnevalo, že sa pred ním Mordochaj nechcel pokloniť, až sa rozhodol, že zomrie nielen Mordochaj, ale aj celý jeho ľud. Prišiel čas, aby za to zaplatil. A tak Hámán prišiel za kráľom so svojím podlým plánom, a kráľ s ním prekvapivo súhlasil.

Ester mala charakter, ktorý sa zhodoval s jej vonkajšou krásou, a aj veľkú odvahu. Mordochaj ju predtým varoval: „Nemysli si, že so svojím životom vyviazneš v kráľovskom paláci jediná zo všetkých Židov. Ak budeš v tejto chvíli mlčať, úľava a záchrana príde Židom z inej strany, ale ty a tvoja rodina zahyniete. A kto vie, či si nebola vyvolená na kraľovanie práve pre takú chvíľu, ako je táto?“ (Est 4:13–14).

Ester riskovala svoj život a zastala sa svojho ľudu, a vďaka tomu zachránila židovský národ. Musel byť zachránený, lebo Hámán už zosnoval tajný plán, podľa ktorého mali byť všetci vyhubení.

Pán niekedy prehovorí do nášho srdca a povie nám, aby sme niečo urobili. Možno musíme ukončiť vzťah s niekým, kto nás duchovne ťahá dolu. Alebo sa potrebujeme vzdať niečoho, čo ovláda náš život, čo sme považovali za nevinné potešenie, no teraz sa z toho stáva závislosť. Mohla by to byť nejaká látka, ako napríklad alkohol či drogy. Alebo by to mohlo byť niečo, čím sme začali byť posadnutí, a tá vec alebo honba za tým sa stávajú dôležitejšími než Boh.

Možno je to Pán, ktorý prehovára do nášho srdca a vraví nám, aby sme podnikli smelý krok viery a urobili niečo, čo sme doposiaľ v živote neurobili, aby sme vyšli ďaleko za hranice našej zóny pohodlia a napríklad začali v práci štúdium Biblie len s niekoľkým priateľmi. Sleduj, čo urobí Boh. Boh dáva každému dary a talenty, ktoré potrebujeme používať.

Ester urobila, čo sa od nej očakávalo, vtedy keď to bolo potrebné. Ty máš dar, ktorý ti dal Boh. Možno je to hudobný alebo umelecký talent. Rovnako tak môžeš byť dobrý v práci s číslami. Možno si úžasný vizionár, ale nie veľmi dobrý v praktických veciach. Alebo si možno človek so zmyslom pre detail. Každý má nejakú úlohu, ktorú má splniť. Každý má talenty a dary, ktoré mu dal Boh a ktoré musí objavovať, pestovať a používať na Jeho slávu.

Biblia nám hovorí: „Nezanedbávaj dar, ktorý je v tebe“ (1. Tim 4:14). V inom preklade čítame: „Nedovoľ, aby zapadol prachom a neprestávaj ho používať“ (podľa angl. prekladu The Message). Používaj svoj dar. Možno to bude niečo nečakané, k čomu ťa Boh vyzve, aby si urobil — práve pre takú chvíľu, akou je táto.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,6/5 (18 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.