Vyznanie pieskom

Tom Woodward @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/bionicteaching/1375254387

  • 1. Mar '11
  • 5 minút
  • 5410

Kreatívny spôsob, akým môžete ako spoločenstvo a zároveň ako jednotlivci vyznávať svoje hriechy.

Táto kontemplatívna modlitebná metóda poukazuje na ľudský hriech pomocou vedier s pieskom. Je to skvelá aktivita pre malé a stredne veľké spoločenstvá.

Pokyny pre vedúcich:

Toto je ďalšie z veľmi mocných modlitebných stanovíšť. Pripraviť ho môžete dvoma spôsobmi: tak, aby ho prechádzali ľudia individuálne alebo v centre miestnosti, aby ste ho robili ako skupina spolu. V tomto článku vysvetlím postup prípravy pre celú skupinu.

Príprava:

Umiestnite navliečky na vankúš pre každú osobu jednu, pri vchode do miestnosti / modlitebne. Do stredu miestnosti postavte pred ľudí veľký kríž a pozdĺž stien umiestnite vedrá s pieskom — jedno vedierko predstavuje jeden typ hriechu, takže ich zrejme budete potrebovať dosť, keďže existuje toľko spôsobov, ako veci pokašľať. Ak plánujete toto modlitebné stanovište pre veľkú skupinu ľudí, budete potrebovať viac vedier (60 ľudí, veľká miestnosť, 20 vedier). Nad každé vedro napíšte špecifickú informáciu týkajúcu sa každého hriechu osobitne:

Lakomstvo

Na chvíľku sa zastav a zamysli sa nad uplynulým týždňom. Bol si sebecký? Bral si pre seba viac, ako si skutočne potreboval? Zhromažďoval si peniaze? Čas? Bažíš po peniazoch, veciach, hračkách?
Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Lenivosť

Volíš radšej hry na počítači, surfovanie na internete, či len tak sa povaľovať vtedy, keď by si mal spraviť nejaké práce doma, do školy? Prespal si celý minulý víkend? Pozeral si telku namiesto toho, aby si spravil to, čo si mal na zodpovednosti?
Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Nekontrolovateľná povaha, nenávisť, predsudky

>Stratil si nad sebou kontrolu, keď si sa zhováral so svojimi deťmi? S rodičmi? Alebo s bratom/sestrou? S priateľom? Vieš o niekom, ku komu si sa v poslednom čase nesprával dobre? Zisťuješ, že sa zmietaš v nenávisti (na osobnej alebo národnej úrovni)?

Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Závisť, žiarlivosť

Túžiš po niečom, čo má tvoj priateľ? Závidíš mu auto, iPod, manžela/ku, priateľa/ku, jeho rodinu či dom? Želáš si, aby si vyzeral ako niekto iný?

Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Pýcha, arogancia, márnivosť

Tráviš pred zrkadlom denne príliš veľa času? Povyšuješ sa nad ľudí okolo teba mysliac si, že si múdrejší, lepší, krajší? Odmietaš sa ospravedlniť a pokoriť, dokonca aj vtedy, keď vieš, že si spravil chybu? Pokúsil si sa niekoho zosmiešniť? Nazval si niekoho debilom, idiotom alebo nejakou inou nadávkou?
Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Nadmerné pôžitkárstvo, zmyselnosť, zneužívanie iných

Máš zlozvyk, ktorého sa nevieš vzdať? Často sa prejedáš? Kupuješ si veci, ktoré vlastne ani nepotrebuješ? Nakupuješ oblečenie, hoci máš už plnú skriňu moderných kúskov? Existuje niečo, čoho sa nechceš a nevieš vzdať, no vieš, že to škodí tebe, alebo tvojim blízkym?
Ak áno, naber si plnú lopatku piesku, a vysyp ju do svojho vreca.

Klamstvo, podvádzanie

Je niekto, ku komu si nebol čestný? Klamal si rodičom? Podvádzal si na teste? Skrývaš pravdu, hovoríš polopravdy? Si nečestný k svojmu partnerovi/ke? Privlastnil si si zásluhy za niečo, čo nebolo tvojím dielom?
Ak áno, naber si plnú lopatku piesku a vysyp ju do svojho vreca.

Poverte niekoho úlohou vítať ľudí pri príchode. Každý, kto príde, nech dostane navliečku na vankúš / plastové vrecko. Ľudí je potrebné nasmerovať ku krížu v strede. Keď je všetko pripravené, môžete začať — na začiatok sa modlite a potom prečítajte nasledovný text:

Koncept hriechu je pre mnohých z nás problémom. Je ťažké čeliť faktu, že hoci sa neustále snažíme byť dobrými, v našom živote sú oblasti, ktoré neodrážajú plánovanú Božiu vôľu pre náš život. Stále v sebe môžeme ukrývať žiadosti, hovoriť klamstvá, či zraňovať okolitých ľudí nesprávnymi poznámkami.

Je ťažké naše pády prijať a je možno ešte ťažšie úprimne ich vyznať — dokonca aj keď sme s Bohom sami. Ale toto je presne to, čo Boh chce, aby sme robili:

„Ak vyznávame svoje hriechy, On je verný a spravodlivý, aby nám odpustil hriechy a očistil nás od všetkej neprávosti.“ 1. Jána 1:9

Teraz si necháme čas 20 minút na to, aby sme v tichosti robili presne to, k čomu nás Božie slovo volá. Zrejme ste si všimli, že okolo stien sú porozmiestňované vedrá s pieskom. Keď začneme, rozíďte sa k týmto vedrám, nie však viac ako traja ľudia k jednému vedru, a tam si prečítajte príslušné inštrukcie, čo robiť. Ak ste skončili pri jednom vedre, presuňte sa k ďalšiemu a takto pokračujte, dokým vás na konci nevyzvem, aby ste sa vrátili späť ku krížu.

Potom nech sa každý rozíde k vedrám. Pustite nerušivú hudbu, my používame kláštorné spevy. Keď sa ľudia zhromaždia späť ku krížu, spoločne okolo neho sformujte kruh. Ak chcete, môžete k nim krátko prehovoriť, zatiaľ čo oni si držia svoje bremená. Hriech sa stáva ťažkým. Potom ich pozvite k tomu, aby svoje vrecia hriechu zložili pod kríž.

Najradšej robíme túto modlitebnú aktivitu na Popolcovú stredu, no robili sme ju už aj na Veľkonočnú nedeľu. Ak ju plánujete prejsť nie ako skupina, ale každý osobitne, potom je potrebné inštrukciu určenú na čítanie (viď hore) vytlačiť a taktiež aj časť, ktorá predstaví celú aktivitu aj s inštrukciami každému zúčastnenému (viď dole). Pri realizácii jasne uveďte začiatok — preberanie navliečok na vankúš a inštrukcií aj koniec — prechod ku krížu.

(začiatok)

Vezmi si, prosím, jedno vrece z kopy. Okolo stien v miestnosti si všimni vedrá s pieskom a príslušnými inštrukciami nad každým vedrom. Choď k prvému vedru (označeného šípkami) a potom postupuj v smere ďalej.
Keď si skončil na jednom mieste, presuň sa na ďalšie, pri každom máš napísané inštrukcie, čo robiť. Na jednom mieste môžeš zotrvať tak dlho, ako len chceš. Prosím, neponáhľaj sa. Keď prejdeš všetky vedrá piesku, presuň sa pod kríž, na ktorom máš napísané ďalšie inštrukcie, podľa ktorých sa riaď.

(koniec)

Na chvíľu sa stíš pred Bohom. Keď budeš pripravený, vezmi svoje vrece piesku, ktoré predstavuje tvoje hriechy, a zlož ho pod kríž. Počas toho sa modli a pros za odpustenie hriechov a za to, aby Pán Boh začal v tebe premenu na človeka, akým On túži, aby si bol.

V každom prípade sa uistite, že vytlačené inštrukcie sú dosť veľké na to, aby sa dali čítať. V našom prípade boli ľudia spokojní, keď sme to vytlačili väčšou veľkosťou písma.

Ak si chcete stiahnuť predpripravené texty na jednotlivé stanovištia, môžete tak urobiť kliknutím na tento odkaz.

Faith McCloud. © 2010 Creative Prayer.

Pôvodný článok nájdete na: www.creativeprayer.com

5/5 (4 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.