5 myšlienok o chodení a hľadaní toho pravého

EVS

  • 23. Okt '20
  • 3 minúty
  • 2158
  • 175

Vieme odhadnúť, či človek, s ktorým chodíme, je pre nás ten pravý? Vieme posúdiť, či máme s daným človekom šancu prežiť dobrý a zmysluplný vzťah?

Mnohí hovoria, že na to, aby vedeli, či sa jeden k druhému hodia, potrebujú byť spolu telesne. Potrebujú mať spolu sex. Realita však ukazuje, že takéto testovanie neodhadne, či ten vzťah vydrží, alebo nie.  (Takmer 100 % ľudí vyskúša sex pred tým, než vstúpi do manželstva, a predsa sa rozpadá 40 % manželstiev a rozchádza 60 — 70 % vzťahov u ľudí, ktorí chcú spolu žiť dlhodobo.)

Oveľa dôležitejšie je zistiť, či sú kompatibilné naše duše. Naše vnútra, ciele, smerovanie života, túžby a predstavy. Tam spočíva skutočný úspech. Vtedy je šanca na zmysluplný vzťah.

Prieskumy hovoria, že 90 % párov, ktoré vstupujú do manželstva, sa vôbec nerozpráva o podstatných otázkach svojej budúcnosti. O tom, kto má aké hodnoty, ako budú viesť deti, ako si budú deliť prácu v domácnosti, ako budú spravovať peniaze, nepozorujú sa, ako riešia konflikty, ako sa správajú k druhým.

Takže čas spoločného chodenia využite najmä na to, aby ste sa spolu rozprávali a zistili o svojom vzťahu a o tom druhom čo najviac:

  1. Je to emocionálne vyrovnaný človek? Je schopný empatie? Má v sebe pokoru? Vie vyjadriť svoj názor, pocity, sklamanie, bez drámy, divadla, kriku? Naozaj ma počúva? Je zvedavý na môj názor? Rozumie mi a je dokonca ochotný sa s radosťou prispôsobiť? Nie s povzdychmi a nevrlo? Ak človek, s ktorým som vo vzťahu, nie je schopný sebareflexie, rád obviňuje iných, nezvláda svoje návaly hnevu a frustrácie, nevie si priznať omyl, nevie zrelo a pokojne riešiť nezhody, život s ním bude veľmi náročný.
  2. Je to človek, ktorý je vyrovnaný so svojou minulosťou? Má v sebe vyriešené svoje detstvo, rodinu, neúspechy, predchádzajúce vzťahy? Predstavte si, že sa sťahujete do nového domu. Je krásny, čistý, všade poriadok a zrazu prídete vy dvaja po tom, čo ste sa vzali. Začnete do vnútra nosiť svoje veci. Buď máte tie veci čisté, potriedené, hneď ich môžete povkladať na svoje miesto a môžete začať v novom dome pekne žiť a vytvárať dobrý vzťah, alebo prídete a vysypete nepretriedené a špinavé veci, dokonca aj veci, ktoré tam nemajú čo hľadať do stredu obývačky a začnete tak žiť. A kým žijete, musíte to triediť, musíte to vetrať a ešte ste vo svojom novom bývaní ani poriadne nezačali a už máte kopec starostí a postupne aj hádok, hnevu a frustrácie. Začnete hovoriť, že máte manželské problémy, ale v skutočnosti sú to vaše problémy, ktoré ste do manželstva priniesli. Kým ste sami, utrieďte si svoje veci v živote tak, že s vami bude ľahký život.
  3. Dokážem ho milovať takého aký je? Vidím na ňom niečo, čo mi vadí? Chcel by som na ňom niečo zmeniť? Starý vtip hovorí, že dievča pred vstupom do manželstva hovorí: „Dúfam, že keď sa vezmeme, on sa zmení.“ Ale on sa nezmení. Naopak, chlapec pred vstupom do manželstva hovorí: „Dúfam, že ona sa nikdy nezmení.“ Ale ona sa zmení :-). Je naivné myslieť si, že to, čo nás na druhom vyrušuje už počas chodenia, sa časom zmení k lepšiemu. Skôr sa to zmení k horšiemu. Je to vec, s ktorou dokážeš žiť, alebo už teraz tušíš, že keď sa to nezmení, tak to manželstvo v pohode nebude?
  4. Som lepším človekom s ním, alebo bez neho? Keď som vo vzťahu s ním, alebo s ňou, som lepšou verziou seba? Som slobodnejším, radostnejším, milším človek? Cítim sa viac v bezpečí? Pomáha mi ten druhý lepšie kráčať za mojím povolaním, ktoré mám od Boha? Verí môjmu povolaniu a povzbudzuje ma do toho? Keby som si odmyslel fyzickú príťažlivosť, je to človek, v ktorého blízkosti by som chcel byť? Ktoré jeho kvality ma oslovujú a motivujú?
  5. Myslí to na 100 %? Myslí to so mnou vážne? Chce so mnou kráčať aj v dobrom, aj v zlom? Ak hovorí, že sa nechce viazať, že chce žiť v slobodnom vzťahu, v skutočnosti tým hovorí, že keď sa pritrafí lepšia možnosť, alebo keď život bude ťažký, tak z toho vycúva. Ale skutočný vzťah a skutočná blízkosť sa bez sľubu, že spolu vydržíme, aj keď bude ťažko, nedá vytvoriť.

Tak sa pozrite na svoj vzťah, premýšľajte a modlite sa.

A hlavne, nezabudnite milovať Boha z celého srdca, z celej duše, z celej sily a z celej mysle.

A žiadajte Ho, aby vás premieňal na človeka s takými kvalitami, aké u druhého hľadáte.

4,8/5 (44 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.