Ako ochrániť syna…

Ratatuí @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/sourceofenergy/3761455386/

  • 12. Apr '11
  • 6 minút
  • 7658

Stále častejšie sme svedkami, ako čoraz mladšie dievčatá preberajú iniciatívu vo vzťahu k chlapcom a smelo ich zvádzajú s cieľom zlákať ich k sexuálnej aktivite.

… pred agresívnymi dievčatami?

Stále častejšie sme svedkami, ako čoraz mladšie dievčatá preberajú iniciatívu vo vzťahu k chlapcom a smelo ich zvádzajú s cieľom zlákať ich k sexuálnej aktivite.

Keďže som otcom štyroch dcér, k jednej z mojich hlavných zodpovedností patrila ich ochrana pred stratou nevinnosti, predovšetkým v období ich dospievania. Spoznal som a rozprával sa takmer s každým mladým mužom, ktorý chcel chodiť s niektorou z mojich dcér, čo bola súčasť môjho úsilia. Kládol som im konkrétne otázky a nabádal ich k stanoveniu vysokých hraníc čistoty.

Tieto skúsenosti ma viedli k napísaniu knihy „Spoznajte, s kým chodí vaša dcéra“ (Interviewing Your Daughter´s Date), ktorú mi vydali pred rokom. Od vďačných otcov som prijal veľa pozitívnych ohlasov, no stalo sa aj čosi, čo som neočakával. Kontaktovalo ma niekoľko rodičov, ktorí mi povedali: „Sme vám veľmi vďační za cenné rady, ako vychovávať dcéry. Potrebujeme však, aby niekto pomohol aj našim synom. Potrebujú sa naučiť, ako sa vyrovnať s agresívnym správaním dievčat v tejto kultúre presýtenej sexualitou.“

Pozrite na zúfalstvo tejto matky:

„Mám pätnásťročného syna, ktorý je veľmi spoločenský, sympatický a príťažlivý. Už od siedmej triedy dievčatá doslova odháňam od dverí a na telefonáty im odpovedá iba záznamník. Agresivita a promiskuita dnešných mladých dievčat sa nedá opísať slovami. Čo má chlapec robiť, keď sa obliekajú tak zvodne a vyzývavo? A čo má robiť jeho mama?“

Keď sme moju knihu prezentovali v médiách, po skončení programu nám napísala ďalšia matka:

„Dnes som si vypočula Váš program „Spoznajte, s kým chodí vaša dcéra“ a zaujímalo by ma, či ste v poslednej dobe videli, ako to vyzerá na strednej škole, internáte či vo vyšších ročníkoch základnej školy. I keď súhlasím s Vašimi dnešnými postrehmi, mám syna siedmaka a poviem Vám, že dievčatá sa nenechajú ničím odradiť. Sú neuveriteľne smelé. Tento problém riešime, aj keď je syn na kresťanskej škole. Neviem si predstaviť, čo sa deje inde. Prosím, venujte sa aj tejto otázke!“

Aj v časoch mojej mladosti bolo zopár dievčat, ktoré „obletovali“ chlapcov, no len skutočne máloktorá bola taká trúfalá až agresívna, ako sme toho svedkami dnes. Po tom, čo som videl pri vyhľadávaní na internete a po rozhovoroch s rodičmi, si myslím, že sa musia vyrovnávať s vážnymi problémami. Stále viac dievčat preberá iniciatívu vo vzťahu k opačnému pohlaviu v čoraz mladšom veku. Chlapcov smelo zvádzajú s cieľom vyprovokovať ich k sexuálnej aktivite. Odkedy som sa začal zaoberať touto závažnou otázkou, rodičia sa mi sťažujú, že dievčatá vytvárajú skupiny, v ktorých si vytipujú mladých mužov, na ktorých sa zamerajú.

Nehovorím, samozrejme, o všetkých mladých dámach. Situácia sa však v posledných rokoch dosť zmenila, takže si musíme položiť otázku: „Ako môžeme dospievajúcich synov pripraviť, aby odolali zvádzaniu a unikli pozornosti zo strany niektorých sexuálne agresívnych dievčat?“

Čo sa to deje?

Čo sa odohráva v srdci niektorých dievčat a čo spôsobuje, že sú také priebojné? Myslím, že existuje niekoľko príčin tohto trendu:

Po prvé, podporuje ich dnešná kultúra. Filmy, televízne programy, reklamy, časopisy, knihy… Vo všetkých týchto oblastiach sa idealizuje sex aj intímnosti a vyzdvihuje sa názor, že mladé ženy sa majú snažiť získať všetko, o čom sa domnievajú, že ich urobí šťastnými.

Po druhé, vyrástla celá generácia mladých mužov, ktorí nepoznajú svoju sexuálnu identitu. Mali by byť citliví alebo agresívni? Viesť ženy alebo im len pomáhať? Mnoho dnešných chlapcov nikto neučil, ako sa správať k mladej dáme so zdvorilosťou, dôstojnosťou a úctou. Mnohí vyrastajú bez otca alebo mužského vzoru, ktorý by ich k tomu viedol. Výsledkom je, že niektorí mladí muži netušia, aké správanie by mali očakávať od „pravej“ mladej dámy.

Po tretie, rozpad rodín má za následok celú generáciu opustených dcér. Keďže im chýba zdravý citový vzťah k otcovi a matke, usilujú sa naplniť svoje citové potreby u opačného pohlavia.

Po štvrté, rodičia mladších detí v predpubertálnom veku svojich potomkov na dospievanie takmer vôbec nepripravujú. Môže však ísť o kľúčový problém. Ak sa rodičov takýchto detí opýtate, či by chceli, aby ich ratolesti prežili dospievanie rovnako ako oni, zodvihne sa len zopár rúk. Keď však deti začnú dospievať, mnohokrát sa tí istí rodičia o ne prestanú zaujímať.

Tínedžeri sa potrebujú učiť pochopiť spoločnosť, vyrovnať sa s tlakom okolia, s tým, čo sa deje v ich vnútri, so zmenou hormónov a zmenou vzťahu k opačnému pohlaviu. Preto sme vydali aj iné knihy na túto tému (Passport2PurityDirty Dancing at the Prom). Ich cieľom je pomôcť rodičom, aby svoje deti vyučovali Písmu, ktoré je útočiskom pre ich srdcia a pomáha im prekonávať negatívny vplyv spoločnosti i tlak okolia.

Ako ochrániť chlapcov

Keď budete učiť a vychovávať svojich synov, ako sa majú správať voči agresívnym dievčatám, mali by ste sa venovať týmto šiestim predpokladom:

Predpoklad 1: Mladí chlapci o tom, čo sa okolo nich deje, často nič nevedia. Potrebujú sa pripraviť na realitu dnešného sveta a s prípravou treba začať, ešte kým sú malí. Preto rodičom odporúčam, aby sa o tom, ako sa správať k opačnému pohlaviu, so synmi rozprávali, už keď majú jedenásť či dvanásť rokov, teda skôr, ako budú musieť čeliť pokušeniu. Pravdepodobnosť úspechu je oveľa vyššia, ak sa s nimi porozprávate predtým, než ich začnú ovplyvňovať hormóny.

Predpoklad 2: Agresívne dievčatá pravdepodobne vstúpia do života vášho syna. Problémom je, že väčšina rodičov o tom nevie, pretože dospievajúci chlapci nechcú o ničom rozprávať. Môže sa to však týkať aj vášho syna, len vám o tom nepovedal. Preto sa mu musíte venovať a pýtať sa ho.

Predpoklad 3: Ako rodičia sa touto témou potrebujete aktívne zaoberať. Týka sa otcov a synov, ale…

Predpoklad 4: Mamy, musíte sa zapojiť aj vy. Viete, ako dievčatá myslia a môžete tak pomôcť vášmu synovi pochopiť ich lepšie než otcovia.

Predpoklad 5: Učenie vášho syna, jeho vychovávanie a vedenie k zodpovednosti nekončí dospievaním. Pokračuje aj v dospelosti. (A podľa môjho názoru nekončí ani vtedy, keď sa váš syn ožení.) Prečo? Pretože sa stále stretne so ženami, ktoré doslova „poľujú“ na ženatých mužov a každý z nich potrebuje staršieho muža, ktorý sa ho bude pýtať: „Pamätáš, o čom sme sa rozprávali? Teraz si ženatý, ale to ťa neochráni pred pokušením. Ako sa ti darí v jeho prekonávaní?“

Predpoklad 6: Váš syn potrebuje byť povolávaný k mužnosti. Snaha stať sa charakterným mužom s morálnymi zásadami je základným povolaním mladého chlapca. Mužom s duchovnou autoritou, Božím mužom. Je na vás, aby ste svojich synov počas dospievania viedli k dozrievaniu a k tomu, aby sa stali skutočnými mužmi. Potrebujú mamu a otca, ktorí ich budú neustále vyučovať v Písme a podporovať ich na ceste k zrelosti.

Myslím, že jeden z najlepších príkladov nájdeme v Prísloviach, v kapitolách 5 až 7. V tejto časti autor pripomína synovi predchádzajúce rozhovory o zvádzajúcich ženách. Znova a znova mu vlastne opakuje: „Počúvaj, synu. Ber vážne moje upozornenia. Prijmi, čo ti hovorím, lebo je to dôležité.“

Autor celú pasáž zakončuje vo veršoch 7:24–27 takto: „Nenechaj sa ňou poblázniť, synak. Nepribližuj sa k nej, pretože ona beží po ceste do pekla. U nej sú tvoje pohrebné šaty a tvoja rakva. Pozor! Hovoríme tu o nebezpečnej záležitosti.“ (moja parafráza)

Iná časť Písma, ktorú by mal váš syn poznať a zapamätať si ju, je v 2. Timoteovi 2:22:

„Pred chúťkami mladosti utekaj; ale snaž sa za spravodlivosťou, vierou, láskou a pokojom s tými, čo z čistého srdca vzývajú Pána.“

Tento verš je nápomocný mladým mužom, ale aj mladým ženám. A keď už sme pri tom, čo v prípade, že máte dcéry — ako ich ochrániť, aby sa nedali premôcť týmto trendom zvádzajúcich žien?

Dennis Rainey. © 2010 FamilyLife.

Prvá časť článku, ktorý nájdete na: www.familylife.com

4,7/5 (3 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.