Buď požehnaním

JulianBleecker @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/julianbleecker/2412794690

  • 23. Máj '11
  • 4 minúty
  • 5777
  • 1

Všetci by sme sa mali opýtať samých seba — aké požehnanie plynie na druhých skrze môj úspech? Keď vám zvýšia plat, kto bude oslavovať? Iba vy? Len vaša rodina? Váš zbor? Spoločenstvo? Chudobní?

Desať tvorivých spôsobov ako dávať.

Som misionár a moja rodina je podporovaná štedrými príspevkami na našu službu. Keď zbierate peniaze, je dobré poznať štedrých kresťanov, ktorí majú prostriedky na dávanie.

Preto sa ma dotkli nasledujúce slová:

„Mesto sa teší zo šťastia spravodlivých, a keď hynie bezbožný, zavládne plesanie." (Príslovia 11:10) (angl. preklad — „keď spravodlivý prosperuje" — pozn. prekl.)

Naša kultúra sa postupne stáva taká nezávislá a plná individualizmu, že keď sa spravodlivému darí, mesto nemá dôvod na radosť. Úspech si spravodlivý necháva výhradne pre seba. Všetci by sme sa mali opýtať samých seba — aké požehnanie plynie na druhých skrze môj úspech? Keď vám zvýšia plat, kto bude oslavovať? Iba vy? Len vaša rodina? Váš zbor? Spoločenstvo? Chudobní?

Chcem byť človekom, za ktorého sa budú ľudia modliť, aby ho Boh požehnal. Chcem byť človekom, ktorý má stratégiu, ako rozdávať milióny.

Priehrada verzus zavlažovač

Keď kresťan prosperuje, môže si zvoliť, či sa zachová ako priehrada, alebo ako zavlažovač. Priehrada vodu zhromažďuje a uchováva. Nakoniec sa naplní tak, že určitá časť nadbytku sa preleje. Na druhej strane, zavlažovač funguje systémom rozdeľovania. Je kanálom, cez ktorý voda prúdi.

Staň sa tým, za koho sa ľudia budú modliť, aby ho Boh požehnal úspechom.

Nanešťastie sa stretávam so stále rastúcim trendom, kedy spravodlivého druhí ľutujú, dokonca ním až opovrhujú. Stále častejšie sa domnievajú, že sa mu darí na ich úkor. Keď však spravodlivý prosperuje, mal by mať dôvod na oslavu každý obyvateľ mesta.

Možno by sme sa my, ktorí sme úspešní vo finančnej oblasti, mali uistiť, že keď sa nám darí, mesto má dôvod na radosť.

Desať spôsobov, ako môže byť spravodlivý pre mesto požehnaním

Nasledovné body nie sú pravidlom, prikázaním ani záväznou požiadavkou. Dúfam však, že tieto kreatívne spôsoby ako dávať, vás povzbudia v rozmýšľaní, ako môže byť váš finančný úspech dôvodom na radosť ostatných.

1. Usporiadajte oslavu

V Novej zmluve sa spomína množstvo osláv. Slávnostné hodovanie sa vlastne často prirovnáva k nebu. Keď budete mať meniny, zorganizujte grilovanie a pozvite aj susedov. Uvarte a doneste jedlo dôchodcom. Pozvite mladých ľudí najesť sa niekam von. Oslavujte v prítomnosti druhých.

2. Pozvite ľudí k vám domov

Mnohí z nás majú doma vymoženosť, ktorú by si mohli užiť aj druhí, napríklad videohry, bazén, domáce kino alebo niečo podobné. Prečo si to nechávať len pre seba? Zistite, či sa nejako nemôžete podeliť s ostatnými o požehnanie, ktoré ste dostali.

3. Prispejte do svojho zboru a na miestnu misiu

Všetci predsa vieme, že keď vám zvýšia plat, oslavujú aj vodcovia v zbore. Aj mňa určite poteší, keď sa dozviem, že sa mojim podporovateľom finančne darí. Mnohé z aktivít, ktoré sa organizujú v službe zboru, by sa nemohli diať bez finančnej podpory. Štedro dávajte a zúčastňujte sa cirkevných aktivít.

4. Venujte časť príjmov na požehnanie druhých

Nazvite to desiatkom či darom z vlastnej vôle. Je jedno, ako to pomenujete, no vyčleňte časť každého finančného požehnania ako dar na požehnanie ostatným. Vyrátanie desiatku predstavuje tiež spôsob, ako sa presvedčiť, že čím viac Boh požehná vám, tým viac môžete aj vy požehnať druhým.

5. Rozhodnite sa pre vami regulovanú daň z prepychu

Ja to niekedy praktizujem, niekedy nie. V zásade ide o to, že ak máte dosť peňazí, aby ste zobrali rodinu na dovolenku, išli sa naobedovať do reštaurácie alebo si kúpili nejakú kvalitnú elektroniku, zaviažete sa, že darujete časť ceny na pomoc chudobným. Sami si určíte podmienky aj podiel. Vytvoríte však systém, ktorým požehnáte aj druhým, ak dostanete vy dostatok požehnania, aby ste si dovolili niečo navyše.

6. Dávajte druhým vždy, keď niečo prijmete

Nie je také neobvyklé dostať neočakávaný darček a pridajme k tomu i narodeniny a Vianoce. Aké požehnanie, keď môžeme prijať toľko darov. Prečo niečo nedarovať vždy, keď čosi prijmeme? Keď na narodeniny dostanete nové tričko, nemohli by ste iné tričko darovať napríklad do secondhandu?

V našej rodine máme škatuľu, kde odkladáme hračky. Všetky sa do nej musia zmestiť. To znamená, že keď deti dostanú novú hračku, hneď sa musia rozhodnúť, čoho sa vzdajú, aby pre ňu vytvorili miesto.

7. Do osláv zapojte čo najviac ľudí

Keď niekto podpíše zmluvu s významným klientom, zvýšia mu plat alebo má za sebou rekordne úspešné obdobie, možno vezme rodinu do reštaurácie. Prečo však pozvanie nerozšíriť o ďalších ľudí? Nepoznáte nejakú slobodnú mamičku, ktorá by sa zabavila s vami? Nezavoláte nejakého staršieho človeka, ktorý by rád strávil čas vo vašej spoločnosti? Dovoľte druhým, aby oslavovali s vami.

8. Zapojte sa do aktivít spoločenstva

Tento návrh sa realizuje pravdepodobne najťažšie. Keď vás Boh požehnal financiami, čo keby ste si skúsili upraviť rozvrh dňa tak, aby vám zostal čas na aktivity v spoločenstve? Posielať peniaze rôznym organizáciám je, samozrejme, dobré, no i vy by ste sa mohli stať dobrovoľníkom. Keď zarobíte za hodinu slušné peniaze, čo keby ste pracovali menej?

9. Kontaktujte niekoho, kto je zapojený do miestnej alebo zahraničnej misie

Chudobní ľudia sú všade naokolo. Niekedy si okolo seba vybudujeme hradbu a chodíme len po vychodených cestičkách. Ľahko samých seba presvedčíme, že ľudia v núdzi neexistujú. Tak to však nie je. Keď sa spravodlivému darí, aj chudobní by mali mať dôvod na oslavu.

10. Poskytnite niekomu luxus, ktorý by si inak nemohol dovoliť

Je pekné, že si môžete užívať určité pôžitky. Dáva vám to pocit výnimočnosti a požehnania. A čo tak umožniť aj niekomu inému zažiť niečo, čo by si inak nemohol dovoliť? Zúčastnil som sa niekoľkých noblesných večierkov jednoducho preto, že mi niekto kúpil vstupenku. Nikdy by som za jedlo nevyhodil 500 dolárov, niektorí ľudia ma však poctili týmto prepychom.

Nenapadnú vám aj iné tvorivé spôsoby, ako dávať peniaze alebo dary?

Autor pôsobí ako misionár v štáte Papua-Nová Guinea.

Craig Ford © 2010 Christian Personal Finance.

Pôvodný článok nájdete na: christianpf.com

2/5 (1 hlas)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.