Byť človekom

https://unsplash.com/photos/C6duwascOEA

  • 4. Feb '22
  • 2 minúty
  • 1269
  • 19

Poznať Boha bola jedna časť môjho hľadania, ale druhá bola objaviť, kto sme a prečo sme tu. Bola som prekvapená, keď som objavila, že Ježiš je nielen naším oknom k porozumeniu Božej podstaty, ale nám aj odhaľuje, čo znamená, byť skutočne človekom, človekom tak, ako to Boh zamýšľal.

Poznať Boha bola jedna časť môjho hľadania, ale druhá bola objaviť, kto sme a prečo sme tu. Bola som prekvapená, keď som objavila, že Ježiš je nielen naším oknom k porozumeniu Božej podstaty, ale nám aj odhaľuje, čo znamená, byť skutočne človekom, človekom tak, ako to Boh zamýšľal.

Počas všetkých rokov služby som ťažko bojovala s tým, prečo kresťania zápasia s rozprávaním o viere. Vždy som vedela, že nie preto, že im chýba nejaká najnovšia, najlepšia technika alebo nejaký nový postup, ktorý funguje pre všetkých ľudí (stále bolo a stále je mnoho ľudí okolo nás, ktorí tieto druhy evanjelizačných „stratégií“ ponúkajú). Časom som zistila, že problém siaha hlbšie.

Čo sme najčastejšie počúvali, keď sme spolu s Dickom cestovali po svete a pripravovali kresťanov na evanjelizáciu? Ľudia k nám prišli počas konferencie, tvárili sa, akoby prišli vyznať svoje najtemnejšie tajomstvo, niečo, o čom dúfali, že to nikto nikdy nezistí. Hovorili: „Naozaj chcem hovoriť o svojej viere, ale jednoducho nemôžem.“

„Prečo nemôžeš?“ vždy sa pýtame.

„Pretože jednoducho neviem dosť,“ povedia a obzerajú sa okolo v nádeji, že ich nikto nepočuje. „Nie som dokonalý príklad kresťana. A čo keď ich urazím? Čo keď nebudem vedieť odpovedať na ich otázky? V podstate nemôžem hovoriť o svojej viere, lebo som veľmi nedostatočný!“

„Samozrejme, že si nedostatočný!“ odpovedáme. „Všetci sme nedostatoční! Všetci úplne závisíme na Bohu! A nedáva ti to poznanie slobodu? Nie je hanba závisieť na Bohu!“

V rozhovore odhaľujú, že nepochopili, ako nás Boh stvoril. Inými slovami, nerozumieme, čo znamená byť človekom. Zabúdame, čo sa spieva v starej detskej piesni: „My sme slabí, ale On je silný.“

Je to veľmi jednoduchá myšlienka a presne v tom zlyhávame. Počas celých dejín ľudia zápasili s prijatím skutočnosti, že sme stvorenia, nie sme Stvoriteľ, že sme slabí, áno, ale On je silný. Pochopiť tento rozdiel je najdôležitejšie pre spôsob života. Zmierňuje to ustarostenosť, prináša pokoj a nesmierne nám to pomáha, keď svedčíme o Kristovi.

Kam pôjdeme, aby sme zistili, čo znamená byť človekom tak, ako to zamýšľal Boh? Musíme začať tam, kde začína Biblia, príbehom stvorenia.

Prvá a druhá kapitola Prvej knihy Mojžišovej rozprávajú nádherný príbeh počiatku všetkého. Zvrchovaný Boh stvoril vesmír: „Boh riekol: ‚Buď‘… a bolo a Boh videl, že je to dobré.“ (1. M 1:3, 10) Pri stvorení ľudí Boh uvážil, čo a ako vytvoriť. Po prvýkrát v príbehu používa dizajn. Je ním vlastná Božia podoba: „Učiňme človeka na svoj obraz, podľa našej podoby.“ (1. M 1:26) Boh stvoril ľudí, aby odrážali Božiu podstatu, aby sme Ho mohli poznať, slúžiť Mu a oslavovať Ho s jedným podstatným rozdielom: sme stvorenia, nie Stvoriteľ! To, že nás Boh stvoril, znamená, že základ ľudskej existencie nie je v nás, pretože účel a zmysel života neurčujeme my, ale nám ho dal Boh. Byť ľudskou bytosťou, stvorenou na to, aby závisela na Bohu a nachádzala svoj zmysel v Ňom a s Ním, je „veľmi dobré“, hovorí to sám Boh (1. M 1:31).

Napriek tomu je táto pravda jedna z prvých, ktorú sa satan snaží zničiť.

Rebecca Manley Pippert © EVS — ukážka z knihy Zostaňme soľou

4,6/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.