Čo hovorí Biblia o zadlženosti

Photo by Ben White on Unsplash, https://unsplash.com/photos/oUiTrFhnEkE

  • 19. Feb '20
  • 2 minúty
  • 2531
  • 7

Pravda, ktorá prekvapí

Predtým, než sa vydáte na cestu, ktorej cieľom je zbaviť sa zadlženosti, je dôležité vedieť, čo o zadlženosti hovorí Biblia.

Potom môžete tieto pravdivé tvrdenia použiť na budovanie vašej viery, keďže viera pochádza z počutia slova.

Hneď ako budete spoľahlivo rozumieť tomu, čo Boh hovorí o tomto probléme, môžete sa vo viere smelo modliť za vašu zadlženosť.

Čo hovorí Biblia o zadlženosti?

Dlžník je otrokom veriteľa. Keď dlžíte inému človeku, so svojím veriteľom vstupujete do vzťahu otrok/pán. (Pr 22:7)

Boh od nás chce, aby sme iným požičiavali. Je zrejmé, že to bude ťažké, ak nemáte čo požičať. (5. M 15:6; 28:12; Mt 5:42)

Požaduje sa od nás, aby sme vrátili, čo sme si požičali. Je jednoduché brať to na ľahkú váhu, ale ak sme si to požičali, mali by sme to vrátiť. 

„Dávajte každému, čo ste komu podlžní: komu daň, tomu daň; komu clo, tomu clo; komu bázeň, tomu bázeň; komu česť, tomu česť.“ R 13:7

„Bezbožný si požičiava, a nespláca, ale spravodlivý je štedrý a rozdáva.“ Ž 37:21

„Radšej nesľubuj, akoby si mal sľúbiť, a nesplniť.“ Kaz 5:4

Čo o zadlženosti Biblia NEHOVORÍ

Že byť zadlžený je hriech. Ako som vyššie uviedol, nie je to pre nás najlepšie Božie riešenie, ale Biblia nehovorí, že je to hriech.   

Že Boh sa postará prostredníctvom pôžičky. O svoj ľud sa postaral mnohými spôsobmi, ale pôžičky neboli metódou, ktorú by uprednostňoval. O tomto by ste mali rozmýšľať nabudúce, keď budete v pokušení siahnuť po kreditnej karte.   

Aké biblické zasľúbenia súvisia so zadlženosťou

Vidím to tak, že Ježiš prišiel, aby nás vyslobodil z pút hriechu. Zotročoval nás hriech, až kým nás On nevyslobodil. Ak by nás chcel vyslobodiť v jednej oblasti, prečo by chcel, aby sme boli otrokmi v inej?

Mám rád aj 5. knihu Mojžišovu 28:12:

„Hospodin ti otvorí svoju bohatú pokladnicu — nebesá –, aby v pravý čas dal dážď na tvoju krajinu a aby požehnal každé dielo tvojich rúk. Budeš požičiavať mnohým národom, ty si však nebudeš požičiavať.“

Tento verš je jedným zo zasľúbení, o ktoré sa opieram, keď sa modlím za svoju zadlženosť. Podmienkou, ktorá je uvedená v 5. M 28:1, je, že „naozaj poslúchneme hlas Hospodina, svojho Boha.“

Boh nás NEMÔŽE zadržať od zadlženosti

Som presvedčený, že Boh by nesmierne rád videl svoje deti, ako žijú bez dlhov. Ale ako správcovia peňazí, ktoré nám zveril, máme slobodnú vôľu s nimi urobiť, čo chceme. Môžeme sa rozhodnúť ich darovať, ušetriť, minúť, či dokonca minúť viac, ako máme.

Som tiež presvedčený, že Boh bude pracovať v náš prospech, aby nám pomohol vymaniť sa z dlhov, ale zohrávame v tom veľkú úlohu — prestať utrácať viac, než máme! Nezáleží na tom, koľko nám Boh poskytne — pokiaľ budeme utrácať viac peňazí, ako máme, budeme vždy zadlžení.  

Presahuje nás to

Ako kresťania máme príležitosť použiť naše financie na budovanie Božieho kráľovstva. Každé rozhodnutie, čo urobíme s našimi peniazmi, môže byť omnoho väčšie, než si uvedomujeme.  

Hovorím z vlastnej skúsenosti, že ma ľahko dostihne snaha zhromažďovať poklady na zemi, keď viem, že by som ich mal zhromažďovať v nebi.

Zakaždým, keď to urobím, dostanem jemné štuchnutie, aby som sa vrátil na úzku cestu, za čo som taký vďačný. Zhromažďovanie pokladov v nebi je životný štýl!

BOB LOTICH. © 2016. SEEDTIME.COM

PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: SEEDTIME.COM

4,5/5 (26 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.