Evanjelizácia: Taká jednoduchá, ako spraviť odporúčanie

Photo by Jack Sharp on Unsplash, https://unsplash.com/photos/ShCVvQbQBDk

  • 10. Dec '22
  • 2 minúty
  • 432

Predstav si, že je niekto v dome, ktorý zachváti požiar. Ten dotyčný utečie von, aby si zachránil život a nespraví nič, aby pomohol tým, ktorí sú ešte stále vnútri. Ba čo horšie, ani nezavolá hasičov. Namiesto toho odíde a tvári sa, ako keby sa nič nestalo.

Nielenže by to bolo nesprávne, bol by to trestný čin.

Alebo povedzme, že lekár spraví pacientovi sériu testov a zistí, že by sa mohol liečiť antibiotikami alebo jednoduchou operáciou. Lekár sa ale cíti nekomfortne, dokonca trošku trápne, keď má pacientovi oznámiť zlé správy. Namiesto toho ho teda pošle domov a povie: „Ste v poriadku, môžete odísť.“ Toto je nezodpovedný lekár.

Tieto dva scenáre hovoria o fyzickom zdraví. Vieš si predstaviť, o koľko je to horšie, keď zmeníme scenár a urobíme z toho tému duševného a večného zdravia?

Nešíriť nie je možnosť

Predstavme si, že nejaká osoba pozná cestu do neba. Vie, čo treba robiť, aby boli ľuďom odpustené hriechy a našli zmysel a účel svojho života, a nepovie to nikomu. Toto je dôvod, prečo nešíriť evanjelium môže byť hriech.

Hriech ma mnoho definícií. Existujú hriechy spáchané činnosťou aj nečinnosťou. Hriech činnosťou je, ak porušíme prikázanie a prekročíme hranicu. Je to robiť niečo, o čom vieme, že je nesprávne.

Na druhej strane, hriech nečinnosťou je, keď nespravíme niečo, o čom vieme, že je správne. V skutočnosti Biblia hovorí: „A tak: kto vie dobre robiť, a nerobí, má hriech.“ (Jk 4:17)

Ježiš nám povedal niečo, čo nazývame Veľké poverenie: „Choďte po celom svete, kážte evanjelium všetkému stvoreniu.“ (Mk 16:15)

Pozitíva kázania

O kázaní zvykneme premýšľať negatívnym spôsobom, ako keby to bolo niečo zlé. Napríklad, ak niekto povie niečo, čo sa nám nepáči, možno povieme: „Nedávaj mi kázanie, dobre?!“

Biblia ale hovorí, že kázanie je dobrá vec, no nemusíme to nutne robiť nahlas. Slovo kázať neznamená, že musíme byť otravní. Môžeme kázať potichu. Môžeme šepkať evanjelium, hovoriť ho len tak počas konverzácie alebo aj zatweetovať.

Existuje toľko spôsobov, ktorými môžeme v tejto dobe šíriť svoju vieru. Musíme použiť každú metódu, aby sme priniesli ľudí k Ježišovi. Musíme byť dosť odvážni na to, aby sme šírili tieto dobré správy v každodennom živote.

V Liste Rímskym 10:14 sa Pavol pýta: „Ale ako budú vzývať Toho, v koho neuverili? A ako uveria v Toho, koho nepočuli? A ako počujú bez kazateľa?“

Hlavnou cestou, akou sa ľudia dostanú k Ježišovi, je počutím evanjelia. Biblia nám vraví: „Keďže svet (vlastnou) múdrosťou nepoznal Boha v Jeho múdrosti, zaľúbilo sa Bohu spasiť veriacich bláznovstvom kázania (o Kristovi).“ (1. K 1:21)

Boh povolal Jonáša, aby priniesol evanjelium do mesta Ninive, ktoré bolo plné nepriateľov Izraela. Jonáš spočiatku váhal a nešiel. Keď však nakoniec išiel a kázal posolstvo, ktoré mu dal Boh, nastalo veľké duchovné prebúdzanie.

Sprav svoje odporúčanie

Odmyslime si na chvíľku slová kázanie a evanjelizácia a predstavme si iné slovo: odporúčanie. Neustále niečo odporúčame, od reštaurácií až po najlepšie produkty na kúpu. Keď nám niekto niečo odporúča, získa to na váhe.

Aplikujme túto myšlienku na šírenie evanjelia. Sme ochotní hovoriť o hamburgeroch, sme však ochotní hovoriť o Ježišovi?

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

4,3/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.