Keď sú brány spálené

https://www.pexels.com/photo/arch-architecture-art-blue-277590/

  • 9. Dec '17
  • 3 minúty
  • 1599
  • 5

Hradby Jeruzalema sú zrúcané a jeho brány spálené ohňom. (Neh 1:3)

Tieto slová sú zaznamenané v knihe Nehemiáš, v prvej kapitole, ktorá sa začína rozprávaním o návšteve z Judska, ktorú Nehemiáš prijíma. Nehemiáš sa nachádza na hrade Šúšan, v Perzii, kam ho odviedli do zajatia a pracuje ako pohárnik u perzského kráľa.

Vo vtedajšej dobe bol pohárnik na orientálnom dvore služobníkom s vysokým postavením. Pohárnik v prvom rade dozeral na víno a zodpovedal zaň. Mal však aj iné úlohy. Napríklad v dostatočnom časovom predstihu musel pred kráľom ochutnať víno, či nie je otrávené. Nehemiáš má práve túto zodpovednú úlohu a zjavne mal od kráľa plnú dôveru. Hrad Šúšan ležal v meste Šúšan medzi riekami Kercha a Karun vo východnej časti údolia Eufrat a Tigris. Zhruba 240 km na sever v Perzskom zálive. V Nehemiášovej dobe tam mali perzskí králi svoje zimné sídlo. Keď čítame Nehemiášovu knihu, mali by sme vedieť, že nečítame román alebo vymyslený príbeh. Ide tu o historickú skutočnosť. O veci, ktoré sa naozaj stali. O skutočnú núdzu, bolesť, skutočnú neveru. Boží ľud je tu vo veľkom nešťastí. V strašných podmienkach, kde hradby a brány Božieho mesta Jeruzalem majú kľúčovú úlohu.

Aj napriek postaveniu na perzskom dvore a luxusnému životu, ktorý k tomu prináležal, tieto veci Nehemiášovo srdce netrápil a nezamestnávali jeho myšlienky. Trápil ho Boží Jeruzalem a zvyšok ľudu, ktorý tam zostal. Takže, keď prichádzajú muži z Judska, nepýta sa, ako sa má jeho brat Chanání, alebo na to, aká dlhá bola ich cesta, ani na to, čo robia jeho príbuzní. Pýta sa na Boží ľud v Jeruzaleme! Dostáva smutnú, ba priam tragickú odpoveď. Pánov ľud je v obrovskej núdzi. Duchovnej aj hmotnej. Žije v núdzi, strachu a ohrozujú ho nepriatelia.

Chrám je postavený a v Jeruzaleme sa dá žiť so strechou nad hlavou, ale aj keď Ezdráš pred 13-timi rokmi začal opravné práce, obyvateľov ohrozuje bezbožnosť a pohanské zmýšľanie. Pohanské zmýšľanie podporovali bohatí, mocní a významní v očiach sveta. Zbúrané hradby a spálené brány ešte neboli opravené. Jeruzalem sa teda ešte stále nedokázal brániť. Nepriateľ drancoval, ničil, vyhrážal sa a bral aj z toho mála, čo mali. Kým boli hradby zbúrané, nebolo možné žiť tam život v pokoji a poriadku.

Nebolo nijakej hradby, ktorá by oddeľovala svätý Jeruzalem od pohanstva navôkol. Žiadnej brány, ktorú by zavreli, keď ich nepriateľ napadne. Jeruzalem bol pre nepriateľov prístupný. Nám je dnes možno ťažké úplne pochopiť, aký obrovský význam mali brány v dobe Nehemiáša alebo Ježiša.

V biblickom jazyku je slovo múr obrazom moci, silnej obrany alebo víťazstva. Múr označuje hranicu, ochranu. Obranu voči všetkému, čo chce zničiť môj život, moje kroky a spoločenstvo s Bohom. Boh určuje hranice v prírode. Boh je Ten, kto určuje hranice vo svete človeka a duchovna.

Sú hradby, ktoré musíme vo svojich životoch nanovo postaviť. To je dôležité v dobe, kedy sú mnohé hranice a normy zrovnané so zemou alebo spálené. Je tu niečo, čo nám bezbožná kultúra ukradla.

Musia existovať hranice, aby sa všetko nezlialo do jedného. Ale existujú aj múry a myšlienky, ktoré musíme z našich životov vyhodiť.

Žijeme síce v tele, ale nebojujeme podľa tela; zbroje nášho boja nie sú telesné, ale schopné v Bohu zrúcať hradby; boríme mudrlantstvo a každú namýšľavosť, čo sa dvíha proti poznaniu Boha, každú myšlienku podrobujeme v poslušnosť Kristovu. (2. K 10:3–5)

Boží ľud sa nemá skrývať a izolovať za múrom a bránami. Múr hovorí o dobrej obrane pre toho, kto vstúpil do bezpečia cez bránu spásy, pretože Boh určuje hranice aj tomu, ako ďaleko môžu nepriateľ a protivníci zájsť vo svojich útokoch na Boží ľud. Pamätaj si, že účelom hradieb nie je uzatvoriť ťa vo vnútri, ale chrániť ťa pred tým, čo ťa chce zničiť! Hradby sú na to, aby si ty mohol rásť.

Pretože všetko, čo sa narodilo z Boha, víťazí nad svetom; a víťazstvo, ktoré premohlo svet, je naša viera. Kto iný premáha svet, ak nie ten, kto verí, že Ježiš je Syn Boží? (1. J 5:4–5)

Úlohou brány je nevpustiť dovnútra nič, čo chce ničiť a zároveň má byť otvorená veciam, ktoré môžu byť pre teba a tvojho blížneho bohatým prameňom radosti, pokoja, spoločenstva a rastu.

V nasledujúcich zamysleniach sa dostaneme k bránam Jeruzalema, v ktorých sa skrývajú silné obrazy a dobré vyučovanie pre nás v dnešnej dobe.

4,6/5 (15 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Chcete dostávať EVS zamyslenia mailom? Prihláste sa na odber.

Kliknutím na tlačidlo „Prihlásiť“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.