Muži potrebujú bratov

https://www.pexels.com/photo/alone-buildings-city-cityscape-220444/

  • 28. Sep '17
  • 5 minút
  • 2734
  • 291

5 spôsobov ako si nájsť priateľov

Americkí muži čelia zdravotnej epidémii.

Nejde o fajčenie alebo obezitu. Nie je to ani choroba srdca. Nie, najväčším súčasným zdravotným problémom amerických mužov je samota a izolácia.

Reportér Boston Globe Billy Baker opisuje až príliš známy proces. Keď vstúpime do dospelosti, práca nám berie stále viac a viac času. Potom uzavrieme manželstvo a máme deti. Staráme sa o domácnosť, snažíme sa ostať vo forme a (ako kresťania) zúčastňujeme sa na dianí v cirkvi, a teda nám neostáva veľa času pre chlapských priateľov. Ak si aj nájdeme trošičku „voľného času“, je pre nás ťažké nechať naše manželky doma samé meniť plienky, opravovať domáce úlohy a sprostredkovať mierové dohody medzi bojujúcimi deťmi.

Takže odsúvame naše chlapské priateľstvá bokom.

Baker zistil, že už viac ako tridsať rokov jedna štúdia za druhou dokumentuje nešťastné následky samoty pre naše zdravie. Osamelí ľudia majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že počas určitého obdobia umrú než ich spoločensky žijúci rovesníci, a to aj pri zohľadnení veku, pohlavia a iných faktorov, ako zdravé stravovanie a cvičenie. Sociálne izolovaní ľudia majú v skutočnosti vyššie riziko kardiovaskulárnych chorôb, mŕtvice a vývinu Alzheimerovej choroby.

A je to ešte horšie. Iná štúdia uvádza, že samota sa ako dlhodobý rizikový faktor vyrovnala fajčeniu. Štúdia z Brigham Young University zozbierala v roku 2015 údaje od 3,5 milióna ľudí, ktoré získavali počas tridsiatich piatich rokov, a zistila, že opustení, izolovaní alebo osamote žijúci ľudia majú o 26 až 32 % vyššie riziko toho, že umrú predčasne.

Akokoľvek sa na to pozrieš, samota je pre naše zdravie pohromou.

Môj príbeh, tvoje manželstvo

Mal som štyridsať rokov a bol som bez priateľov. Bola to ale kríza, ktorá vznikala najmenej pätnásť rokov.

Moja manželka mi roky vravievala, že vo svojom živote potrebujem aj ďalších chlapov.

„Dobre, ale ja mám mnoho priateľov. Sme stále v kontakte na Facebooku a píšeme si maily. V práci stretávam ľudí neustále. Ak sa s niečím potrebujem podeliť, poviem to tebe. Okrem toho, popri práci a našej rodine mi neostáva čas na nič iné!“

Potom čo som ju takto sfúkol to vzdala a začala sa modliť.

Pár rokov po tejto nepríjemnej konverzácii nás počas časti programu vyhradenej pre mužov na konferencii o manželstve vyzval jeden rešpektovaný, kresťanský autor k tomu, aby sme vytvárali úzke mužské priateľstvá. V tom čase som o rizikách izolácie nevedel nič. Fyzicky som sa cítil skvele. No potom vykreslil spojenie medzi našimi priateľstvami s inými mužmi a našimi manželstvami.

V tom momente si získal moju pozornosť.

Upozornil nás, že ak nechávame naše priateľstvá s inými mužmi vyblednúť, neúmyselne si vytvárame z našich manželiek modly v podobe jediných skutočných dôverníčok a priateliek. Túto rolu však pre nich Boh nikdy neplánoval, takže to do našich manželstiev prináša ohromné množstvo stresu.

Naše manželky sú navyše takou súčasťou našich životov, že nám nedokážu dať skutočne objektívny pohľad na vec. Napríklad, moja manželka mi dávala spätnú väzbu o mojej výchove detí. Je veľmi múdra, no keď ju počúval môj priateľ, doplnil niečo, čo predtým ani jeden z nás nevzal do úvahy. Takže mužské priateľstvá nielenže ponúkajú takú dávku nefiltrovanej úprimnosti, ktorá by našim manželkám ublížila, alebo by ich frustrovala, ale pomáhajú nám aj byť mužom takým spôsobom, akým to manželky nedokážu.

Boh stvoril mužov pre priateľstvo

Okrem výhod pre naše zdravie a manželstvá stvoril Boh mužov pre priateľstvo. To znamená, že z neho nemôžeme len tak vycúvať.

Iní muži vyrovnávajú naše nedostatky svojimi silnými stránkami, napríklad tak ako keď Áron hovoril za Mojžiša (2. M 7:1–2). Mužskí priatelia nás taktiež povzbudzujú k uctievaniu Boha novými spôsobmi, alebo nám môžu pomôcť vytrvať v ťažkostiach, ako keď sa Jonatán vybral „k Dávidovi do Chóreša a dodal mu odvahu dôverou v Boha“ (1. S 23:16) v čase, keď Dávid utekal pred Saulom. Iní muži nám zase môžu dať životodarné pokarhanie, ktoré tak zúfalo potrebujeme (Pr 27:6). Dokonca aj Ježiš mal Petra, Jakuba a Jána ako svoj úzky kruh mužských priateľov.

Takže vytváranie blízkych mužských priateľstiev je absolútne nevyhnutné pre zdravie nášho tela a manželstva, a taktiež odráža Boží plán pre náš život.

Kľúčové elementy v mužskom priateľstve

Takéto priateľstvá však nevznikajú len tak. Pre ich budovanie sú dôležité nasledujúce prvky:

Nájdi svoju identitu v Kristovi. Aby sme sa mohli priblížiť k iným mužom natoľko, že budú môcť vidieť naše hriechy a jazvy, potrebujeme byť pevne zakorenení v Kristovi — skutočne vedieť, že „milosťou (sme) spasení skrze vieru… nie zo skutkov“ (Ef 2:8–9). Keď dôverujeme Bohu, že nás prijíma bez ohľadu na to, čo robíme, môžeme iným mužom ukázať, kto v skutočnosti sme.

Iniciatíva. Boh povoláva mužov, aby viedli a išli ako prví (1. M 2:18, Ef 5:23). Vyžaduje si to dávku úsilia a, čo je horšie, taktiež riziko odmietnutia. Zraňuje ma, keď sa niekomu ozvem a jemu trvá týždeň, kým sa mi ozve späť. Ak však budeme mať na pamäti to, že Ježiš opustil nebo, aby zomrel za naše hriechy, dodá nám to odvahu, aby sme sa chopili iniciatívy v našich vlastných priateľstvách (Žid 2:17).

Obeta. Aby sme si spravili miesto pre priateľstvá, budeme musieť povedať nie nejakým dobrým, no druhoradým veciam. Pokiaľ máme mladšie deti, naše manželky sa možno tiež budú musieť obetovať, takže je dôležité vyriešiť to ako tím.

Päť spôsobov ako nájsť (a prehĺbiť) mužské priateľstvá

Teraz, keď sme zistili, prečo skutočné, mužské priateľstvá potrebujeme, a zamysleli sme sa nad ich kľúčovými prvkami, pozrime sa na to, čo pre ne môžeme spraviť.

Maj rôzne priateľstvá a vyhodnoť ich potenciál

Nazvi to „mužské rande“, alebo to (typicky chlapsky) nevolaj nijak, no tráv čas s rôznymi mužmi a skúmaj, ktoré priateľstvá sú sľubné. Otestuj najmä to, či môžete byť prirodzení a otvorení jeden druhému.

Hľadaj rôznorodosť

Namiesto toho, aby si hľadal dokonalého priateľa, hľadaj partiu verných a nedokonalých. Napríklad je dobré mať priateľa, ktorý ťa povzbudí, no aj takého, ktorý vyniká v tom, že ti ukáže dávku svätej pravdy.

Dohodnite sa a pusť to z hlavy

Byť stále iniciátorom stretnutí so zaneprázdnenými priateľmi je náročné. Spraviť si v kalendári miesto pre niečo ako pravidelný večer s priateľmi alebo obed s priateľom raz do mesiaca je jednoduchý spôsob, ako zvládnuť túto výzvu.

Rob malé kroky

Malé, premyslené skutky nás môžu dostať ďaleko bez toho, aby nás ochromili. Môj priateľ Eric mi, napríklad, narýchlo zavolal, aby odpovedal na môj email, ktorým som žiadal o modlitbu. Zabralo to pätnásť minút, no znamenalo to pre mňa celý svet.

Premýšľaj nad Kristovým priateľstvom s tebou

Je prirodzené, že sa sústredíme na to, čo by pre nás mohli spraviť naši priatelia, no pravdu mal Ježiš: „Blahoslavenejšie je dávať, ako brať“ (Sk 20:35). Premýšľaj nad tou úžasnou skutočnosťou, že aj napriek nášmu hriechu nás Ježiš volal svojimi priateľmi (J 15:15). Toto nás motivuje byť tým priateľom, ktorého by sme chceli mať.

Vďaka Božej milosti mám teraz hŕstku blízkych chlapských priateľov a zmenilo mi to život. Muži, s troškou dôslednej snahy môžete to isté mať aj vy. Keď sa držíme Božieho plánu pre priateľstvo, bude naše zdravie, manželstvo a náš vzťah s Bohom prekvitať.

Aký je teda tvoj ďalší krok?

Bryan Stoudt © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

5/5 (11 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.