Nechajte sa vyrušovať

https://unsplash.com/photos/aKv-b_uELrY

  • 27. Júl '22
  • 2 minúty
  • 707
  • 18

„Keď im toto hovoril, ajhľa, prišiel predstavený synagógy, poklonil sa Mu a povedal: Práve mi dcéra dokonala, ale poď, polož ruku na ňu a ožije. Ježiš vstal, išiel s ním i so svojimi učeníkmi.“ (Mt 9:18–19)

„Viem, aká si zaneprázdnená, a veľmi ma mrzí, že ťa obťažujem,“ začala moja priateľka. Jej prosba bola jednoduchá a ja som bola rada, že ju vyslovila. Potom ma však preniklo jej ospravedlnenie za to, že ma „obťažuje“.

Jej poznámka ma prenasledovala. Prečo sa cítila zle, že ma požiadala o pomoc? Zrejme musím vzbudzovať dojem, že som príliš zaneprázdnená na to, aby ma niekto obťažoval. Keď som nad touto myšlienkou uvažovala, Boh mi pripomenul moje vlastné slová. Žiaľ, uvedomila som si, že dlhé roky som na otázku: „Ako sa máš?“ odpovedala: „Som zaneprázdnená.“

To ma prinútilo zhodnotiť nielen moje slová, ale aj reč tela a rozvrh. Vítajú moje slová a životný štýl vyrušenia od priateľov v núdzi alebo ich v tom zastavia? Rozmýšľam, koľko príležitostí pomôcť priateľom som premeškala kvôli môjmu hektickému životu a preto, že som nechcela byť vyrušovaná. Kým som si odškrtávala položky zo svojho zoznamu úloh, nevynechala som niečo na Božom zozname úloh?

Ježiš mal k vyrušovaniu iný prístup — vítal ho. V Matúšovom evanjeliu, v 9. kapitole čítame, že Ježiš učil svojich aj Jánových učeníkov. Uprostred vyučovania Ježiša vyrušil predstavený synagógy a požiadal ho, aby prišiel pomôcť jeho chorej dcére. Písmo zaznamenáva, že Ježiš vstal a išiel s tým mužom. Ježiš ho nepoprosil, aby sa vrátil neskôr, ani si nevzdychol a neochotne vstal. Z textu vyplýva, že Ježiš okamžite vstal a odpovedal na žiadosť.

Ľudia museli vedieť, že Ježiš je dostupný, pretože toto je jeden z mnohých prípadov, keď ho ľudia vyrušili. Ježiš musel privítať zranených, vystrašených a osamelých ľudí, ktorí za ním prišli. Keď Ježiš milosrdne reagoval na vyrušenia vo svojom programe, Boh robil zázraky, a tento prípad nebol výnimkou. Vtedy však Boh urobil dva zázraky.

Skôr ako sa Ježiš dostal k chorému dievčatku, prišlo druhé vyrušenie. Keď Ježiš prechádzal preplnenou ulicou, istá žena sa dotkla jeho plášťa. Táto žena, ktorá krvácala 12 rokov, bola okamžite uzdravená. Ježiš pocítil, ako ho opúšťa sila, a zastavil sa na dosť dlho, aby sa so ženou porozprával. Po tejto interakcii Ježiš pokračoval do domu vladára, kde vzkriesil z mŕtvych jeho dcéru.

Dve vyrušenia, dve Ježišove láskyplné odpovede a dva zázraky. Predstavte si, že by bol Ježiš príliš zaneprázdnený, alebo že by sa ho tento muž alebo žena báli vyrušovať. Predstavte si, akú službu by Boh mohol cez nás konať, keď sa necháme vyrušovať.

Od Ježiša sa učím spomaliť, vyberať vľúdne slová a vedome vylúčiť zo svojho života zhon. Ježiš bol vzorom života podriadeného Božiemu plánu — ktorý zahŕňa aj vyrušenia. Modlím sa, aby Boh pôsobil skrze mňa v službe pre druhých.

Drahý Pane, ďakujem Ti za tvoj súcit a trpezlivosť so mnou. Viem, že k Tebe môžem vždy prísť, keď som v núdzi. Pomôž mi, aby som si viac uvedomoval potreby ľudí okolo seba. Chcem sa viac podobať Ježišovi a dovoliť Ti, aby si pôsobil skrze mňa. V Ježišovom mene. Amen.

Kroky aplikácie

Určte jednu osobu, ktorá potrebuje viac vášho času. Zaviažte sa, že zmeníte svoje slová a uvoľníte svoj rozvrh, aby ste jej boli viac k dispozícii.

Lysa TerKeurst a Rachel Olsen
Pôvodný článok nájdete na: www.marriagetrac.com

5/5 (20 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.