Nepodceňuj nepriateľov svojej duše

https://www.pexels.com/photo/white-black-game-challenge-52993/

  • 24. Sep '18
  • 4 minúty
  • 2788
  • 27

Viesť duchovnú vojnu nie je žiadna metafora. Skôr vojna medzi ľuďmi je metaforou a obrazom ešte reálnejšej duchovnej vojny, ktorá zúri všade okolo nás. Pokiaľ túto vojnu nezačneme brať vážne, nebudeme dobrými vojakmi a je možné, že nás úplne položí.

Démonské mocnosti určite nie sú ohúrené našim skvelým intelektom alebo inými schopnosťami, ktoré máme. Čo ich umlčí, je sila Božieho Ducha a zbrane, ktoré nám Boh dáva. Táto sila a zbrane majú moc zničiť dielo diabla a spôsobuje v nás, že budeme schopní pevne stáť v deň zla. (2. K 10:14; 1. J 3:8; Ef 6:13)

Boh chce, aby sme stáli za pravdou a nenechali sa ničím oklamať. A chce ešte viac. Boh túži, aby sme vzali späť územie, ktoré satan obsadil a aby sme oslobodili tých, ktorých diabol zotročil strachom. (Žid 2:14–15)

Úklady diabla

To, ako sa vojak vyzbrojí a koľko času venuje príprave, je dôkazom toho, ako vážne berie svoj boj. A taktiež je to dôkazom toho, že pozná silu nepriateľa. Preto, keď Pavol píše o najväčšom povzbudení do duchovného boja, ktoré je v Biblii, začína slovami:

„Napokon posilňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte sa do plnej Božej výzbroje, aby ste mohli obstáť proti úkladom diabla” (Ef 6:10–11).

Ako v každej inej vojne — nemôžeme poraziť nášho duchovného nepriateľa, ak nemáme vhodnú výzbroj. Vojny, v ktorých sa bojuje nedbalo, sú prehraté vojny. Ochranné brnenie a útočné zbrane sú veľmi dôležité pre boj.

Čo musíme urobiť, je pozrieť sa na bojovú výzbroj, ktorú opisuje skúsený vojak, aby sme pochopili podstatu tohto boja: opasok pravdy, pancier spravodlivosti, topánky na ohlasovanie evanjelia, štít viery a meč Ducha (Ef 6:14–17). Táto vojna je o tom čo je skutočné, čo znamená, že sa odohráva v mysli každého z nás.

Pozrime sa okolo seba. Akú spúšť to za sebou zanecháva. Keď sú ľudia oklamaní ohľadom toho, čo je reálne, zmýšľajú a konajú nevýslovné zlo. Buď samostatne, alebo spoločne. Pozrime sa pozorne a zadívajme sa. Vidíme hrôzy, ktoré sú príliš rôznorodé, aby sme ich vedeli zoradiť do určitého sumárneho zoznamu. Čo vidíme sú dôsledky diablových úkladov. Toto je to, čo chce s tebou a s tými, ktorých miluješ, robiť. Vieš to. Vieš to, pretože poznáš, čo sa ti preháňa mysľou a vidíš oblasti, v ktorých sa prejavuje tvoja ľudská skazenosť.

Môžeš sa postaviť voči týmto úkladom. A čo viac — môžeš ich poraziť a zatlačiť svojho nepriateľa späť. Ale musíš rozumieť voči komu bojuješ a brať ho so všetkou vážnosťou.

Nebojujeme s ľahkou váhou

Znova sa pozrime na to, ako Pavol opisuje týchto nepriateľov: 

„Veď náš boj nie je proti krvi a telu, ale proti kniežatstvám, mocnostiam, vládcom tohto temného sveta a nadzemským duchom zla “ (Ef 6:12).

Veľa západných kresťanov by odpovedalo na Pavlov opis týchto duchovných bytostí asi tak, že by to prirovnali k ovčím kiahňam: nepríjemnosť, ktorá v skutočnosti nemá skoro žiadny vplyv na náš život. Nepovedali by to presne týmito slovami, ale žijú tak. Čo je obrovská chyba a taktiež dôkazom toho, že ich v skutočnosti boj vôbec nezaujíma.

Vieš, čo sa stane, ak sa pokúsiš obsadiť územie „vládcov temného sveta”? Celé peklo sa začne búriť. Naša myseľ je napádaná útokmi, sme pokúšaní byť podozrievaví voči našim blízkym, choroba udrie do nášho života, vzťahy idú bokom, v cirkvi sa môže do každej škáry dostať kvas… Ak si bol v boji, tak vieš, o čom hovorím. Ak sa rozhodneš tiahnuť proti duchovnej pevnosti zla, tak tvoje telo začne veľmi rýchlo protestovať a kričať, aby si odtiaľ čo najrýchlejšie odišiel.

Toto nás ale nemá odradiť od boja. Máme k dispozícií najvyššiu moc a tie najlepšie zbrane (1. J 4:4). To ale neznamená, že máme podceňovať nášho nepriateľa.

Ak budeme nasledovať Ježiša, tak budeme čeliť bytostiam, ktoré sú ďalej, ako naše ľudské sily, bytostiam, ktoré sú omnoho silnejšie, než sme si mysleli a ktoré nás napádajú spôsobmi, ktoré nečakáme. Bytosti, ktoré budú robiť všetko pre to, aby nás oklamali ohľadom toho, čo je naozaj reálne. A všetko to robia popri tom, ako sa snažia zničiť nás a všetko, čo milujeme.

Stoj pevne. Neustúp.

Ak hovorenie na túto tému vyvoláva v našom duchu menšie obavy, tak je to dobre! Vojaci berú vážne svoje brnenie a zbrane a učia sa, ako ich používať, iba ak veria, že ich skutočne potrebujú. Boh chce, aby sme vedeli, že my naozaj potrebujeme našu výzbroj a zbrane.

Ale Boh takisto chce, aby sme vedeli, že naša výzbroj a zbrane vyvolávajú obavy aj v našom nepriateľovi. Sú vystrašení k smrti z Boha. Nič na svete nie je nebezpečnejšie pre démonických vládcov temného sveta ako kresťan naplnený Duchom Svätým, ktorý má oblečenú výzbroj a vie narábať so zbraňami, ktoré má. Taká osoba je pre zlo čistou deštrukciou. Ohnivé šípy napustené klamstvom sú absolútne neúčinné voči štítu viery. A meč Ducha, ktorým je Božie slovo, spôsobuje rozklad v diablových úkladoch.

Boje sú intenzívna záležitosť. Ale ak berieme boj vážne a používame Božiu výstroj, ktorú nám Boh poskytuje, budeme schopní „v ten deň zla . . . obstáť proti úkladom diabla” (Ef 6:11, 13). Nepodceňuj svojho nepriateľa, ale takisto nepodceňuj ani svojho duchovného Spojenca. Vyhráme.

„Preto si vezmite Božiu výzbroj . . . a aby ste tým, že všetko prekonáte . . . mohli obstáť” (Ef 6:13). Neustúp. Nenechaj sa ničím oklamať. A ešte viac. Zatlač späť svojho nepriateľa a obsaď jeho územie. Pôjde na teba protiútokom a chvíľami to bude vyzerať veľmi zle. Nepanikár. Bojuj. „S Bohom budeme udatní. On rozšliape našich utláčateľov” (Ž 108:14).

Jon Bloom © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,2/5 (12 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.