Skutoční muži milujú silné ženy

https://www.pexels.com/photo/woman-standing-on-red-flower-field-during-daytime-105905/

  • 27. Sep '18
  • 4 minúty
  • 4335
  • 139

Už som to počul nespočetnekrát: „Muži majú radi tiché ženy.“ „Chlapi veľmi nemusia múdre baby.“ „Vzdelané ženy sú pre dobrých mužov príliš odstrašujúce.“

Celkom chápem, prečo veríme týmto veciam. Je to pekný príbeh. Hovorí o úspechu niektorých žien, ktoré si našli manželov, a zlyhaní tých ostatných. Ako kresťania (a všeobecne ako ľudia) máme pocit, že sme ohromne bystrí, keď sa nám podarí diagnostikovať príčinu „nezadanosti“ a nájsť na ňu liek. „Si príliš vyberavá.“ „Si príliš živá.“ „Žena by mala byť malá, tichá a krehká.“

V priebehu tohto nášho diagnostikovania však veľmi ľahko zabúdame na jeden fakt: to, či je žena „odstrašujúca“, alebo nie, závisí od mužského vnímania, nie od povahy ženy. Chceme, aby boli ženy menej odstrašujúce? To je otázka, ktorú by sme mali klásť mužom, ktorí ich tak vnímajú, a my ostatní zatiaľ môžeme len čakať, kým títo muži vyrastú. Otázka, ktorú si v skutočnosti potrebujeme položiť, je: Chceme, aby ženy boli slabé? A odpoveďou na základe Písma musí navždy byť: „Vonkoncom nie!“

Silné ženy sú pre Boží zámer v cirkvi rovnako nevyhnutné ako silní muži. Prečo?

1. Silné ženy odhaľujú zlých mužov

Nemôžem hovoriť za všetkých kresťanských mužov, ale za seba a mnohých ďalších mužov v Biblii môžem povedať, že bohabojnosť je príťažlivá pre ženy aj pre mužov (Pr 31:30). A zbožná ženskosť si často vyžaduje byť silnou, ba dokonca odstrašujúcou. Vezmime si príbeh Jáél zo štvrtej kapitoly Sudcov. Jáélin muž, Kenijec Cheber, sa oddelil od Kenijcov a postavil si stan pri dube v Caanajime pri Kedeši (Sud 4:11).

„Silné ženy sú pre Boží zámer v cirkvi rovnako nevyhnutné ako silní muži.“

A tak keď Sísera, kanaánsky vojvodca kráľa Jabína, ktorý panoval v Chácóre, a nepriateľ Božieho ľudu, hľadal útočisko, zašiel do Cheberovho stanu, lebo medzi chácórskym kráľom Jábínom a medzi domom kenijského Chebera bol mier (Sud 4:17). Sísera však v stane našiel Jáél a hneď jej začal rozdávať rozkazy: „Daj sa mi napiť trochu vody.“ „Postav sa ku vchodu stanu.“ Ona na to: „ticho vošla k nemu a vrazila mu kolík do slúch, takže vnikol až do zeme“ (Sud 4:21). Debora neskôr o Jáél spievala: „Požehnaná buď, Jáél, medzi ženami, žena Kenijca Chebera; nad ženy v stane buď požehnaná… Ruku vystrela za kolíkom a svoju pravicu za ťažkým kladivom… “ (Sud 5:24; 26).

Vďaka Bohu, že Jáél nebola ústupčivá, poddajná ani úctivá voči priateľovi jej spurného muža. Nebola ženou, ktorá by nechala po sebe dupať. Silné ženy odmietajú požiadavky zlých mužov.

2. Silné ženy napomínajú dobrých mužov

Keď sa Dávid rozhodol zabiť Nábála, arogantného a hrubého muža, ktorý bol zosobnením čistého bláznovstva, prišla k Dávidovi Nábálova žena Abigajil a ponúkla mu stovky figových koláčov, bochníky chleba a kožené mechy vína. Využila príležitosť, aby varovala Dávida: „nespôsobí to môjmu pánovi prekážku ani výčitku svedomia, že si vylial nevinnú krv, že si môj pán sám pomohol“ (1. S 25:31). Inými slovami mu Abigajil vlastne povedala: „Buď opatrný. Nepoužívaj svoju moc takým spôsobom, ktorým by si sa previnil.“

Dávid odpovedal: „Požehnaná tvoja múdrosť a požehnaná ty sama, ktorá si mi dnes prekazila previniť sa krvou a pomôcť si vlastnou rukou.“ (1. S 25:33) Onedlho Nábál zomrel na infarkt. Potom „Dávid poslal poslov a odkázal Abigajil, že si ju vezme za ženu“ (1. S 25:39).

Dávida na tejto silnej žene priťahovala práve jej sila, jej napomenutie a jej charakter. Abigajil sťažila Dávidovi život a on bol vo chvíli milosti schopný vidieť Abigajil stojacu v jeho ceste ako dar čistoty pre jeho život. V ten deň sa Dávid usiloval o spásu, ale Boh mu ju podaroval v podobe Abigajil, ktorá mu aj vo chvíli, keď mu bola vydaná na milosť, povedala presne to, čo potreboval počuť.

Silné ženy napomínajú dobrých mužov, ktorí potrebujú pomoc vo svojich slabostiach a ktorí potrebujú niekoho, kto im pomôže pochopiť, ako byť silným.

3. Silné ženy vychovávajú veriacich Mužov 

V mojom živote mi nik a nič nepripomína evanjelium tak ako moja mama. Pavol hovorí niečo veľmi podobné o Timotejovi: „Pripomínam si tvoju úprimnú vieru, akú mala už tvoja stará mama Lóis i tvoja matka Euniké a ktorú máš, ako som presvedčený, aj ty.“ (2. Tim 1:5)

„Muži majú dve možnosti: buď bude pre nich ženská sila podmanivo atraktívna, alebo budú nesebaistí a zastrašení.”

V ideálnom svete by muži a ženy spolupracovali vo svojej sile. Avšak žijeme vo svete, v ktorom potrebujeme silné ženy, aby robili mužov silnými, pretože niekedy sa proste nenájdu muži, ktorí by plnili túto úlohu. Otec mojej mamy zomrel, keď mala 9 rokov, a môj vlastný otec nebol v mojom živote prítomný natoľko, aby sme ho mohli nazývať otcom. A tak moja mama plnila úlohy oboch rodičov, funkcie dvoch rozdielnych učiteľov — pre mňa aj pre moju sestru. Spolu s Timotejom a Pavlom som nesmierne rád, že Boh nám dal dar v podobe silných žien, aby sme vďaka nim prežili nestabilnú prítomnosť a následky činov „silných“ mužov.

Samozrejme, aj tie najzbožnejšie matky majú niekedy tie najbezbožnejšie deti a naopak. Chcem však povedať, že v dobe, keď otcovia často zlyhávajú, a svojim deťom neodovzdávajú dar viery, budúcnosť často závisí od silných žien a od ich evanjelizačnej činnosti.

Či už hovoríme o vlastných deťoch, alebo o učeníkoch, silné ženy vychovávajú veriacich mužov.

Krása a sila viery

Žijeme v časoch, keď ženy v profesionálnom i v osobnom živote často podávajú lepšie výkony ako muži. A muži majú dve možnosti: buď bude pre nich ženská sila podmanivo atraktívna, alebo budú nesebaistí a zastrašení. Praví muži milujú silné ženy, pretože Božia sláva je nádherná a „žena je slávou muža“ (1. K 11:7).

Ježiš, daj mužom milosť vidieť krásu úžasnej ženskej sily. Daj ženám vytrvalosť, aby boli silné, kým neprídu tí správni muži, pre ktorých budú krásne z tých správnych dôvodov. Pomôž mužom a ženám zamilovať sa do osvedčenej a pravej viery, ktorá je „omnoho drahšia ako hynúce, ale ohňom preskúšané zlato“ (1. Pt 1:7).

Paul Maxwell © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,7/5 (29 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.