Nevzdávajte sa

Aftab Uzzaman @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/aftab/5987156331/

  • 27. Mar '13
  • 3 minúty
  • 3803

Prijatím evanjelia sme tiež vťahovaní do vojny — vojny o vytrvanie vo viere v evanjelium a vo vojne za jeho šírenie ostatným. A vojny sú vyčerpávajúce — najmä tie dlhé.

„V tomto je trpezlivosť svätých" (Zjavenie 14:12).

Všetci túžime po odpočinku a osviežení. Je to Bohom daná túžba, ktorú On sľubuje naplniť: „Občerstvím ustatú dušu a prahnúcu dušu uspokojím." (Jeremiáš 31:25)

A veľmi skutočným spôsobom dáva Ježiš odpočinok „všetkým, ktorí sa namáhajú a sú preťažení" a prichádzajú k Nemu (Matúš 11:28). Ale v tomto veku to nie je úplný odpočinok.

V tomto veku nám Ježiš poskytuje evanjeliový odpočinok, plynúci z ukončenia nemožnej práce pre sebaospravedlnenie našich hriechov (2. Korintským 5:21). No prijatím evanjelia sme tiež vťahovaní do vojny — vojny o vytrvanie vo viere v evanjelium a vo vojne za jeho šírenie ostatným. V tomto veku „sa snažíme vojsť do toho [úplného] odpočinku" veku budúceho (Židom 4:11).

A vojny sú vyčerpávajúce — najmä tie dlhé. To je dôvod, prečo ste tak často unavení. Väčšina vojakov, ktorí zakúsili zúrivosť boja, sa z neho chce dostať von. To je dôvod, prečo cítite nutkanie utiecť alebo vzdať sa. To je dôvod, prečo sú okamihy, keď ste pokúšaní vzdať sa.

Ale nevzdávajte sa. Nie, radšej „buďte pevní, a nech vám neochabujú ruky, pretože za vaše dielo príde odmena" (2. Kronická 15:7).

Nevzdávajte sa, keď ten známy hriech, ktorý sa stále po všetkých tých rokoch krčí pred vašimi dvermi, znova poskočí s pokušením.

Pokušenie, ktoré vás zachvátilo, je len ľudské, ale Boh je verný, On nedopustí pokúšať vás nad možnosť, ale s pokušením spôsobí aj vyslobodenie, aby ste ho mohli zniesť (1. Korintským 10:13).

Nevzdávajte sa, keď cítite tú hlbokú unavenosť duše z dlhých bojov s vytrvalou slabosťou.

„Dosť máš na mojej milosti; lebo (moja) moc sa v slabosti dokonáva.' Najradšej sa teda budem chváliť slabosťami, aby prebývala vo mne moc Kristova." (2. Korintským 12:9)

Nevzdávajte sa, keď vaše modlitby, ktoré ste sa dlho modlili, ešte stále neboli zodpovedané.

„A povedal im podobenstvo [o vytrvalej vdove], ako sa im treba vždy modliť a neochabovať." (Lukáš 18:1)

Nevzdávajte sa, keď pristanú diablove ohnivé šípy pochybností a zamotajú vás.

„Preto vezmite na seba celú výzbroj Božiu, aby ste mohli odolať v zlý deň, všetko prekonať a obstáť… Nadovšetko vezmite si štít viery, aby ste ním mohli uhasiť všetky ohnivé šípy tohto nešľachetníka." (Efezským 6:13, 16)

Nevzdávajte sa, keď sa trieštiaci účinok mnohých tlakov zdá byť neoblomný.

„Ale vo všetkom sa predstavujeme ako Boží služobníci; v mnohej trpezlivosti, súženiach, nedostatkoch, úzkostiach, ranách, väzeniach, nepokojoch, námahách, bdeniach, pôstoch… " (2. Korintským 6:4–5)

Nevzdávajte sa, keď je Pánovo pole, ktoré vám bolo zverené, náročné a žatva nevyzerá sľubne:

„V činení dobrého neochabujme, lebo ak neochabneme, časom svojím budeme žať." (Galatským 6:9)

Nevzdávajte sa, keď pracujete v skrytosti a premýšľate, aký to má vlastne význam.

„Tvoj Otec, ktorý vidí v skrytosti, odplatí tebe." (Matúš 6:4)

Nevzdávajte sa, keď vaša reputácia trpí, pretože sa snažíte byť verní Ježišovi.

„Blahoslavení ste, keď vás pre mňa hanobia a prenasledujú a hovoria o vás všetko zlé." (Matúš 5:11)

Nevzdávajte sa, keď čakanie Boha vyzerá byť nekonečné.

„Mládenci ustávajú a slabnú, junáci sa potkýnajú a klesajú. Ale tí, čo očakávajú Hospodina, dostávajú novú silu, vznášajú sa na krídlach ako orly, bežia, a neslabnú, chodia, a neustávajú." (Izaiáš 40:30–31)

Nevzdávajte sa, keď ste zlyhali hriechom. Neváľajte sa. Kajajte sa (znova), odvráťte svoje oči zo seba a upriamte ich späť na Ježiša, vstaňte a vráťte sa do boja.

„Ak vyznávame svoje hriechy, On je verný a spravodlivý, aby nám odpustil hriechy a očistil nás od všetkej neprávosti," (1. Jánov 1:9) „ak sa Mu spreneverujeme, On zostáva verný, lebo seba samého nemôže zaprieť." (2. Timoteovi 2:13)

Ježiš pozná vaše činy (Zjavenie 2:2) a rozumie vojne (Židom 12:3). „Bojujte dobrý boj viery." (1. Timoteovi 6:13) Dokonajte beh (2. Timoteovi 4:7). „Vytrvalosťou zachováte si životy." (Lukáš 21:19)

Nevzdávajte sa.

Jon Bloom © Desiring God. Website: desiringGod.org

Pôvodný článok nájdete na: www.desiringgod.org

5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.