Rozhovor s Petrom Michalčíkom

  • 8. Jún '19
  • 4 minúty
  • 1261
  • 7

Peter je pracovníkom TCKOMPAS od roku 2004. Predtým pracoval ako stredoškolský profesor fyziky a matematiky. Má manželku Katku a práci s mladými sa venuje už od 17-tich rokov. Jeho túžbou je, aby ľudia spoznali skutočnú vlastnú hodnotu, hodnotu života a našli jeho zmysel a naplnenie. Je presvedčený, že to je možné nájsť jedine v živej viere v Ježiša Krista. Škola je prostredím, ktoré systematicky mladých ľudí formuje, vychováva a má veľký vplyv na ich budúcnosť. Láska k mladým a k ich učeniu viedla Petra k vedeniu projektu KECY a neskôr EXIT Tour. V súčasnosti je členom užšieho vedenia TCKompas, kde je projektovým riaditeľom a má na starosti stratégiu, rozvoj a inováciu programov.

Peter, na konferencii EVS už veľa rokov pomáhaš s vizuálnou stránkou konferencie a patríš k zopár ľuďom na Slovensku, ktorí to vedia robiť naozaj dobre. Ako si sa k tomu dostal?

Milujem fyziku, lebo vlastne popisuje, ako funguje náš každodenný život. Popisuje Stvoriteľove zákony a Jeho úžasnú kreativitu. Veľmi rád premýšľam o tom, ako veci fungujú, preto ich rád objavujem a poznávam. Mal som vždy obrovskú túžbu, aby mladí ľudia, s ktorými pracujem, mohli čím viacej spoznať a zažiť Krista. Chcem im Božie pravdy sprostredkovať spôsobom, ktorý osloví všetky ich zmysly. A tak vždy, keď som pre nich niečo robil, snažil som sa využiť všetko poznanie a kreativitu tak, aby to mohli zažiť celkom naplno, preto som začal robiť s videoprojekciami, videom a zvukom.

Prečo sa venuješ mladým ľuďom? 

Venujem sa mladým, lebo raz táto generácia bude tvoriť a viesť cirkev, v ktorej žijeme, a je dôležité, ako to bude robiť. Potrebujeme viesť mladých, aby boli autentickými Ježišovými nasledovníkmi. Autentická viera oslovuje neveriaci svet. Zároveň sú mladí v takom období života, kedy sa rozhoduje, čomu budú veriť, čo a ako budú žiť. Tvoria sa ich hodnoty, morálne piliere a tiež hľadajú pevný bod vo svojom živote. Majú veľmi veľa možností, ktoré im ponúka tento svet. Avšak svet neponúka život viery, život s Kristom. Ja verím, že len On je Ten, ktorý zachraňuje a dáva plnosť a smer životu. Preto sa im snažím byť nablízku.

Ako dlho vydržíš v takej práci?

Je pravdou, že moje telo ma už limituje :-). Už pre mňa nie sú jednoduché “prespávačky”, alebo spanie na karimatke na zemi, ale zároveň táto práca nemá limity, pretože mladí potrebujú vzory a potrebujú okolo seba starších a skúsenejších ľudí, ktorí sa o nich zaujímajú, majú ich radi a chcú im pomôcť. Takže je tu priestor pre úplne každého a teda aj pre starších ako ja, aby sa mladým venovali a slúžili im.

Akí sú mladí dnes?

Na jednej strane sú takí istí ako boli mladí vždy, na druhej strane sú iní, keďže vyrastajú v inom svete, ktorý im ponúka nepreberné množstvo obsahu a možností.

Súčasní teenageri sú vlastne “screenageri”, 57% tínedžerov doslova „visí“ na obrazovke svojich smartfónov štyri a viac hodín denne. Sú extrémne odlišní. Súčasné svetové výskumy tvrdia, že dokonca 12% tínedžerov (jeden z ôsmich) sa identifikuje ako nie heterosexuál. Sú hnaní kariérou, 3% z nich hovorí o svojej identite cez kariéru. Kontext, v ktorom žijú už nevychádza z kresťanských hodnôt. Vysoké percento mladých dnes už nevníma svoju náboženskú príslušnosť a ani nikdy neboli vystavení autentickému kresťanstvu. Žiť svoj kresťanský život v tomto svete je pre mladých ľudí oveľa ťažšie než kedykoľvek predtým.

Niekoľko rokov si sa v rámci organizácie Kompas venoval projektu Exit. Čo to je za projekt? 

Je to projekt, alebo lepšie povedané nástroj, ktorý má pomáhať miestnym cirkevným zborom zasiahnuť generáciu mladých ľudí. Je to v prvom rade preventívny projekt, s ktorým prichádzame do mesta a snažíme sa pomôcť mladým ľuďom, ktorí tam žijú. Vidíme, že v rôznych životných otázkach a témach súčasného sveta im často chýba pomoc. Prichádzame s rôznymi lektormi, ktorí tieto témy s mladými rozoberajú a ukazujú im lepšiu cestu. Je to super projekt, lebo prináša praktické odpovede a praktické riešenia pre mladých, kresťanom i nekresťanom. Máme na to veľmi dobré odozvy. Školy sú z projektu nadšené. Samozrejme, chceme priniesť nielen dobré veci, ale hovoriť aj o východisku, EXITe, a tým je osobná viera.

Aké témy s mladými riešite?

Sex a vzťahy, vlastnú hodnotu, zdravé priateľstvá, zdravá rodina, rôzne druhy závislostí, šikanovanie, šikanovanie cez virtuálny svet, sociálne siete a ich vplyv.

Na Slovensku je dobre známa vaša konferencia pre pracovníkov s mládežou, čo je jej cieľom? 

Konferencia pre pracovníkov s mládežou (KPM) je vlastne tréningovou konferenciou pre pracovníkov a ich tímy. Naším cieľom je hľadať a podporovať mladých vedúcich, byť im pomocou a inšpiráciou. Týchto vedúcich a ich tímy tiež prakticky trénujeme a pripravujeme pre službu v zbore, na mládeži, v meste a v ich okolí. KPM je teda v prvom rade konferenciou, ktorá chce mladým priniesť nástroje, ktoré môžu použiť pri vedení tímu a miestnej práci s mládežou a dorastom.

Keď sa pozrieš na Slovensko, čo ťa povzbudzuje?

Vidím veľa pozitívneho. Hlavne vidíme veľa mladých ľudí, ktorí milujú Krista a nie je im ľahostajný život ich cirkevného zboru a ľudí okolo nich a sú ochotní robiť čokoľvek a slúžiť svojimi darmi, aby ostatným okolo seba pomohli. Povzbudzujú ma aj mnohé organizácie, ktoré na Slovensku ochotne slúžia. Zdá sa mi tiež, že vidím nové nadšenie v našej cirkvi. Vidím generácie, mladých aj starších, ktorí sa vedia spojiť a slúžiť si navzájom a spolu i svojmu mestu.

Kto sú tvoje vzory?

Ježiš Kristus, môj Pán, Záchranca, Učiteľ, Mentor i Priateľ. Apoštol Peter, horlivý nebojácny na smrť odhodlaný hriešnik, ktorý vo vlastnom zlyhaní objavil cenu milosti a odpustenia. Michael Jordan, ktorého excelentnosť v tom, čo robí je obrovskou inšpiráciou. Steve Jobs, ktorý sa nikdy nevzdal, aj napriek tomu, že nútene musel opustiť firmu, ktorú sám založil. Vedel vždy priniesť nové veci, dokázal rozmýšľať “out of the box” aj napriek tomu, že nenachádzal pochopenie u ostatných.

Čo by si chcel v budúcnosti zažiť?

Let v beztiažovom stave, bagrovať na bagri, skočiť s padákom J Ale vážne J Chcel by som zažiť hlavne živú cirkev — to znamená cirkev, v ktorej ľudia žijú autentický život s Ježišom Kristom. Život, ktorý premieňa nielen ich, ale aj našu spoločnosť. Túžim zažiť cirkev, ktorá je živým organizmom a nie skostnatelou historickou organizáciou zo 16. storočia.

5/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.