Snaha o ideál: Skutočné vodcovstvo v domácnosti

https://www.pexels.com/photo/suit-couple-shoes-clothes-8115/

  • 24. Jún '19
  • 4 minúty
  • 1244
  • 14

Vzájomné podriadenie v manželstve je ako tanečný parket. Je to otvorený priestor, kde máte slobodu pohybu. Je potrebné, aby muž a žena, ktorí sú každý vo vzťahu s Kristom ako ich Pánom, nepreberali kontrolu nad tým druhým, ale si navzájom slúžili. Každý z nich sa opýta: „Ako ti môžem pomôcť byť úspešným? Ako ti môžem vyjadriť svoju lásku?“ Nie je problémom to, kto urobí prvý krok v tomto tanci. Je to krása samotného pohybu.

Aby bol tanec manželstva krásny, Boh dáva mužom a ženám rôzne úlohy a pohyby. Tieto úlohy a pohyby nemajú nič spoločné s tým, či je jeden z partnerov dôležitejší, alebo sú partneri rovnocenní. Skôr sa vzťahujú na činnosť. Mužova úloha v tanci manželstva spočíva v tom, že vedie.

Štandard pre túto úlohu je vysoký

Mnohých mužov to bude stáť veľa tréningu a zmenu myslenia, aby boli vodcami. Ale keď to urobíš, žena v tvojom živote sa bude cítiť milovaná, vážená a naplnená.

Umožníš svojej rodine, aby sa pohybovala správnym smerom v správnom čase a zo správneho dôvodu. Tvoje deti vyrastú v presvedčení, že si najlepší človek na svete. Budú mať zdravý obraz sami o sebe a silné morálne hodnoty. Vytvoríš pre svojich blízkych prostredie, v ktorom dosiahnu svoj potenciál so zámerom, s akým ich Boh stvoril.

Niekedy môže byť prvá reakcia muža na tento štandard taká, že sa cíti obviňovaný. Keď som bol na začiatku nášho manželstva oboznamovaný s konceptom skutočného vodcovstva, moja odpoveď bola: „Robíš si srandu? Ako by som to mohol niekedy splniť?“ To nie je mojím zámerom. Božie pokyny sú určené na vštepenie nádeje, nie ľútosti. Nejde o to, aby v nás vyvolali hanbu, alebo aby naše ženy mali ešte ďalší dôvod na diktovanie, čo by sme mali robiť.

Navigácia v našich neistotách

Jedným z dôvodov, prečo my muži máme ťažkosti byť úspešnými vodcami v našich domovoch je, že sa v tejto našej úlohe môžeme cítiť veľmi neisto. Nie vždy si to vieme priznať, ale pod povrchom bojujeme s tým, ako sa starať o ženské srdce. Mnohí z nás sa nevieme tak dobre orientovať vo vnútornom svete, pretože vždy, keď sa stretneme s problémom, tak ho chceme vyriešiť, a niektoré hlboké vnútorné fungovania ľudského srdca nemajú rýchle riešenie.

Niekedy to nie je ani cieľom. Ženy chcú často viesť rozhovor nie za účelom riešenia problémov, ale len kvôli vypočutiu. Nie vždy vieme, čo s tým robiť. Vieme, ako robiť svoju prácu, hádzať basketbalku a opraviť vodovodný kohútik. V týchto svetoch sa cítime komfortne. Ako pomôžeme našim dcéram, aby rástli vo svojej ženskosti? Ako potrestať dieťa s citlivosťou na všetko, čo sa deje v jeho vnútri? Ako sa modliť s našimi ženami? To sú už odlišné záležitosti. Vtiahnu nás do oblastí, kde sme nekvalifikovaní, netrénovaní a najviac neistí.

No nemusí to tak zostať. Keď sa budeme učiť robiť tieto veci našimi prioritami, spoznávať Boha a chápať, ako nás stvoril, aby sme slúžili našim ženám a rodinám, potom nastane skutočná zmena.

Päť diagnostických otázok

Odpoveď na tieto otázky ti povie, kto vedie tvoju domácnosť.

Opäť platí, že cieľom týchto otázok nie je vyvolať pocit viny. Je na tebe, aby si si to uvedomil. V prvých dvoch rokoch nášho manželstva by moje odpovede na väčšinu týchto otázok naznačovali, že Theresa bola vodcom v našom dome. Potreboval som si uvedomiť svoj nedostatok schopnosti viesť a s Božou milosťou prevziať zodpovednosť.

To je bod tohto cvičenia — uvedomenie, ktoré vedie k zmene prostredníctvom procesu rastu a milosti. S týmto zámerom si prečítaj nasledujúce otázky.

  1. Kto iniciuje duchovný rast vo vašej domácnosti? Kto hovorí: „Poďme si sadnúť a porozprávať sa o tom. Pozrime sa, čo o tom hovorí Biblia. Možno potrebujeme stráviť nejaký čas modlením sa za to.”
  2. Kto spravuje peniaze? Táto otázka nie je o tom, kto zarába viac peňazí. Vôbec to nie je tento problém. Niektoré manželky zarábajú viac ako ich manželia, ale to nie je znakom toho, kto je v manželstve vodca. Kto z vás však preberá zodpovednosť za zabezpečenie toho, aby sa účty zaplatili včas? Ak manželka spravuje peniaze a platí účty, robí to kvôli tomu, že má na to dar alebo preto, že jej manžel zanedbáva svoju zodpovednosť a necháva to na ňu?
  3. Kto trestá deti, keď ste obaja doma? Každý rodič bude musieť potrestať dieťa v rôznych časoch a v rôznych situáciách. Keď je však problémové správanie relevantné pre oboch manželov, a vy ste obaja prítomní, aby ste sa s tým vyrovnali, kto z vás preberie iniciatívu?
  4. Kto iniciuje rozprávanie sa o problémoch, budúcich plánoch a oblastiach, ktoré sa majú rozvíjať? Jeden z príkladov je: ako sa rozhodnete ohľadom počtu detí, ktoré chcete mať? Do akej školy by mali chodiť? Aké pracovné miesta by ste mali vziať? Kedy odísť do dôchodku? Akým smerom sa bude uberať váš spoločný život?
  5. Kto sa pýta najviac otázok vo vašej domácnosti a kto dáva najviac rozhodnutí? Kto je ten, kto sa vždy pýta, čo budete robiť na večeru alebo sa pýta na rozhodnutia, ktoré musíte urobiť o plánoch na budúci týždeň? Ten, kto sa na tieto otázky pýta, je ten, kto cíti za ne váhu zodpovednosti.

Žiadna z týchto otázok nie je určená na vyvolanie nemenného štandardu vo vašom manželstve. Ženy budú často vidieť problémy, ktoré muži nevidia, takže prirodzene budú tie, ktoré ich vytiahnu ako prvé. Na tom nie je nič zlé. Mnohé ženy majú nadanie na robenie plánov a organizovanie rozvrhov spôsobom, ktorí ich manželia nemajú. Takže je úplne normálne, aby prispievali svojimi darmi v týchto oblastiach.

Aká je skutočná otázka?

Skutočnou otázkou je: kto nesie ťarchu zodpovednosti v manželstve? Mnohé ženy musia začať diskusiu, robiť plány a klásť veľké otázky, pretože ich manželia to nerobia. Títo muži nechcú prevziať zodpovednosť za prácu v rodinnom živote. Nechajú, aby to bremeno niesli ich ženy. Keď sa to stane, ženy sa necítia cenené, chránené a že je o nich postarané. Inými slovami, nedostávajú to, čo Boh zamýšľal pre ich manželov, aby im dali. Cieľom týchto diagnostických otázok bolo odhaliť to. A ak sa objaví určitý vzor zanedbávania, niektoré z aktivít uvedených v otázkach je potrebné vo vzťahu zmeniť.

Chip Ingram. THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED AT GROWTHTRAC— BUILD A BETTER MARRIAGE

4,5/5 (8 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.