Tajomstvo sebadisciplíny

https://www.pexels.com/photo/adult-architecture-athlete-boardwalk-221210/

  • 3. Jan '19
  • 5 minút
  • 2332
  • 39

LeBron James je najdominantnejším hráčom dnešnej NBA a niekto by tvrdil, že je najlepším basketbalistom vôbec. Nadobudol prezývku „Kráľ James“. Jeho dominancia však nevyplýva iba z jeho talentu. Zachováva svoje telo v špičkovom stave vďaka extrémne disciplinovanému tréningu a prísnej diéte.

Takmer každý deň v roku podrobuje James svoje telo únavným fyzickým cvičeniam a prísne kontrolovanej strave, či pravidelnej hydratácii. V skutočnosti minie ročnej 1,5 milióna dolárov na veci, ktorým sa väčšina z nás vyhýba. Prečo?

Pretože si cení trofeje v NBA, osobné úspechy, vyznamenania, rekordy a všetky benefity, ktoré s tým prichádzajú. Kráľ James má obrovskú sebadisciplínu a vydrží veľa nepríjemností, kvôli tomu, čo ho robí šťastným.

James pozná tajomstvo k sebadisciplíne (vedome, či nevedome), tajomstvo, ktoré platí pre nás všetkých: radosť. Tajomstvo je ukryté v odmene.

Sila v odmene

V Biblii to nie je tajomstvo. Pavol vie, prečo LeBron James míňa milióny na svoje telo:

Či neviete, že tí, čo bežia na závodisku, bežia síce všetci, ale iba jeden cenu dostáva? Tak bežte, aby ste ju dosiahli! A každý, kto závodí, zdržuje sa všetkého; oni preto, aby dostali porušiteľný veniec, my však neporušiteľný. Preto ja tak bežím, nie ako na neisto; tak zápasím, nie akoby som vzduch rozrážal, ale ukázňujem si telo a službe ho podrobujem, aby som sám nebol nehodný, keď iným kážem.  (1. K 9:24–27)

Podstata je v tom, že elitný atléti nežijú disciplinovaný život preto, lebo si myslia, že je to cnosť. Nie sú stoici, sú hedonisti — hľadajú potešenie. Žijú disciplinovaný život a odopierajú si mnoho vecí, pretože chcú radosť z ceny. Veria, že potešenie z „venca“ (medailí, trofejí, prsteňov, či rekordov) je nadradené potešeniam z pôžitkárstva.

Večná cena

Všimnime si, že Pavol netvrdí, že usilovanie sa o odmenu je zlé.  Pavol bez hanby priznáva, že túžba po cene napĺňa aj jeho sebadisciplínu a mala by aj našu. Jediný rozdiel je v tom, že cena, za ktorou ide on je večná a popisuje to tu:

A iste aj pokladám všetko za stratu pre nekonečne vzácne poznanie Ježiša Krista, svojho Pána, pre ktorého som všetko stratil a všetko pokladám za smeti, aby som Krista získal (F 3:8)

Získať Krista skrze evanjelium, získať Boha a všetky Jeho sľuby pre Jeho skrze kríž pre večnosť zmierené deti a stratiť všetky hriechy a smrť a peklo, bola odmena, ktorá dávala Pavlovi silu sústrediť sa na sebadisciplínu .

Sila k sebadisciplíne nepochádza z obdivu sebadisciplíny. Nepochádza z túžby mať väčšiu sebadisciplínu. Nepochádza z nových plánov, či rozpisov pre sebadisciplínu (aj keď to pomáha, ak je základná motivácia správna). Určite nepochádza zo znechutenia nad nedostatkom sebadisciplíny a snahy byť lepší. Sila k sebadisciplíne pochádza z odmeny — veríme, že odmena nám prinesie skutočné potešenie.

Prečo nie som viac disciplinovaný?

Koľko krát ste si dali nejaké predsavzatie, potom ho nedodržali a divili ste sa, prečo nemáte lepšiu sebadisciplínu? Spravil som to viac krát, než som ochotný priznať. Čo je náš problém?

Najskôr musíme pripustiť, že sme zložité osobnosti a mnoho faktorov môže vplývať na našu sebadisciplínu. Naše gény, podmienky, minulosť, trauma, problémy s mentálnym zdravým a mnoho iných problémov, všetko to nás ovplyvňuje v odlišných stránkach. Boh rozumie, ako nás to všetko ovplyvňuje. Vie, že nie všetci máme rovnaké možnosti pre sebadisciplínu a nemá rovnaké očakávania pre všetkých. Ježišove slová na to hovoria: Lebo od každého, komu bolo mnoho dané, bude sa mnoho pohľadávať (L 12:48) Musíme byť teda veľmi opatrní v porovnávaní sa s inými a veľmi opatrní v posudzovaní iných.

Tieto faktory však nemenia nič na tom, čo by nás malo poháňať k sebadisciplíne: radosť z odmeny pred nami. (Žid 12:2)

Keď zlyhá sila vôle

Často krát pripisujeme naše zlyhania nedostatku vôle. Pozrieme sa na LeBrona Jamesa a želáme si, aby sme mali aspoň časť z jeho železnej vôle. Sila vôle však nie je našim problémom — aspoň nie tak, ako si často krát myslíme.

Naša vôľa vždy počúva to, čo chceme — to, čo skutočne chceme, nie to, o čom len snívame. Naše skutočné túžby sú založené na tom, čomu veríme.

Takže, ak nedokážeme udržať sebadisciplínu, je možné, že naše odhodlanie bolo založené na vymyslenej odmene. Často krát sa stáva, že si predstavíme radosť a benefity z dosiahnutia nášho cieľa, napríklad fit telo, prečítanie Biblie za rok, posun v kariére, ovocie modlitby, šetrenie peňazí, či odvahu k šíreniu evanjelia. To, čo si predstavíme, sa nám zdá byť pre nás žiaduce. Pocítime výbuch inšpirácie a tak sa rozhodnem pre predsavzatie. Myslíme si, alebo si chceme myslieť, že naša inšpirácia pochádza z presvedčenia, že odmena nás spraví šťastnými.

Ak zažijeme nepríjemnosti sebazapierania, naša inšpirácia nás opúšťa a máme pocit, že náš cieľ za to nestojí, takže to vzdáme. Čo sa stalo? Páčila sa nám predstava odmeny, ale odmena nebola dostatočne skutočná, aby poháňala našu disciplínu — neverili sme tomu naozaj. Bola to len naša predstava, keď sa rozptýlila, uvedomili sme si, že viac chceme inú odmenu a naša vôľa to nasledovala.

Nebol to nedostatok sily vôle, bol to nedostatok sily odmeny.

Oči na odmene

Pavol povedal: Preto ja tak bežím, nie ako na neisto (1. K 9:26). Rovnako ako LeBron James alebo ďalší starovekí atléti, tak aj Pavol má oči uprené na odmenu, ktorú skutočne chce. Verí, že mu prinesie skutočné šťastie.

To je kľúč k sebadisciplíne: skutočná viera, že odmena stojí za to, aby sme si odopreli menšie potešenia. To je to, čo vyživuje duchovné ovocie sebaovládania v našich životoch (G 5:23), to, že chceme odmenu, ktorú nám ponúka Duch Svätý a nie tú, ktorú nám ponúka hriech alebo svet.

To je naozaj dobrá správa pre nás, ktorí zápasia so sebadisciplínou. Ak nehľadáme najprv kráľovstvo nebeské (Mt 6:33), ak v nás poznanie Krista nespôsobuje, že všetko ostatné pokladáme za smeti (F 3:8), potom odpoveďou Ducha Svätého nie je to, aby sme viac pracovali na našej sebadisciplíne. Duch Svätý nás pozýva do väčšieho požehnania. Chce, aby sme preskúmali večnú odmenu, ktorú nám chce Boh dať z celého svojho srdca. Čím viac ju chceme hľadať, tým viac nám On pomôže ju vidieť a veriť. Tým viac uvidíme sebadisciplínu nie ako drinu, ktorej sa chceme vyhnúť, ale ako prostriedok k radosti, ktorú skutočne chceme.

Keď atléti stratia motiváciu, ich tréneri im pripomínajú odmenu. To je Pavlova výzva k nám: bežte, aby ste ju dosiahli! (1. K 9:24). Pre trvalú sebadisciplínu a pre slávu Božiu, buďme vždy napĺňaní túžbou po viac radosti v Bohu.

Jon Bloom © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,5/5 (22 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.