Výhody odpustenia

Dave Gingrich @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/ndanger/142132131/in/photostream/

  • 1. Sep '12
  • 4 minúty
  • 7095
  • 34

Naša schopnosť milovať tých, ktorí sa proti nám prehrešili, vyplýva z našej reálnej skúsenosti s Kristom. Ak sa nám zdá príliš ťažké milovať človeka, ktorý nám ublížil, pravdepodobne je to preto, že mu odmietame odpustiť.

Je to skutočne naša voľba

Naša schopnosť milovať tých, ktorí sa proti nám prehrešili, vyplýva z našej reálnej skúsenosti s Kristom. Ak sa nám zdá príliš ťažké milovať človeka, ktorý nám ublížil, pravdepodobne je to preto, že mu odmietame odpustiť.

Asi by nás to nemalo prekvapovať, ale Ježiš bol v tomto priamy. Počas svojho krátkeho verejného vystupovania neustále poukazoval na silu a nevyhnutnosť odpustenia. V Lukášovi 7 k Nemu prišla žena hriešnica, ktorá mu odvážne začala umývať nohy, a Ježiš pred všetkými tými pobúrenými hosťami na párty hovorí: „Preto hovorím ti: Odpúšťajú sa jej mnohé hriechy, lebo mnoho milovala. Komu sa však málo odpúšťa, málo miluje.“ (Lukáš 7:47). Jedným dychom opakuje, že jej hriechy sú odpustené za to, akú nezvyčajnú a nesebeckú lásku mu preukázala.

Už ste niekedy uvažovali nad tým, ako priamo je naša schopnosť milovať daného človeka naviazaná na našu schopnosť odpúšťať mu? Podstata toho, čo Ježiš hovorí, je, podľa mňa, dvojaká. Po prvé, naša schopnosť milovať tých, ktorí sa proti nám prehrešili, vyplýva z našej reálnej skúsenosti s Kristom. Po druhé, ak sa nám zdá príliš ťažké milovať človeka, ktorý nám ublížil, pravdepodobne je to preto, že mu odmietame odpustiť.

Všimnite si, že hovorím „odmietame odpustiť“, namiesto toho, aby som povedal: „sme neschopní odpustiť“. Nepochybne existujú aj extrémne prípady, ale myslím si, že väčšinou ľudia skutočne vlastnia silu odpustiť akékoľvek hriechy. Takže potom neúspech nášho odpúšťanie zrejme tkvie v nedostatku motivácie či túžby tak spraviť, a nie v našej nemohúcnosti.

„Prečo by som mal/a odpustiť svojmu otcovi? Jeho závislosť odrovnala moju mamu a zničila náš rodinný život.“ „Prečo by som mala odpustiť človeku, ktorý ma znásilnil?“ „Prečo by som mal/a odpustiť svojmu pastorovi? Zničil moju dôveru.“ „Prečo by som mal/a odpustiť tým ľuďom, ktorí vyhlásia vojnu nevinným ľuďom?“ „Prečo by som mal/a odpustiť svojmu partnerovi, ktorý ma tak nehanebne podviedol?“ „Prečo by som mal/a odpustiť svojim rodičom to, že sa rozviedli?“ „Ako môžem odpustiť sebe to, že som ten, ktorý ničí dôveru iných, ubližuje ľuďom okolo alebo je proste len príliš slabý a príliš nedokonalý?“

Prečo odpúšťať?

Skutočne existuje jasný teologický dôvod, prečo si vybrať odpustenie. Ježiš zomrel, aby mohli byť naše hriechy odpustené, tak kto sme potom my, že sa rozhodneme neodpustiť iným? Toto by mala byť naša motivácia, však? A hoci vieme, že Biblia toto káže, aj tak si vyberáme neodpustiť. A v nevôli odpustiť, v ktorej zostávame často aj celé roky, postupne nevedomky napájame naše duše jedom a bránime tak radosti, aby sa v nás rozvíjala.

Ako hovorí autor a seminárny profesor Lewis Smedes, keď sa zamýšľal nad evanjeliom, zrazu mu bolo celkom jasné, že „odpúšťanie zlých vecí, ktoré nám boli spravené, sa podobá na podstatu kresťanskej skúsenosti“. (Forgive and Forget, HarperSanFrancisco) Dokonca, ako uzatvára, odmietnutie odpustiť je príčinou nepokoja a frustrácie v prvom rade pre toho, komu bolo ublížené. V minulosti, ako píše „bolo odpustenie vnímané ako povinnosť lásky, ktorú dlžíme ľuďom, čo nám ublížili. Objav, ktorý ma celkom ohúril, je, že odpustenie je prínosom a požehnaním predovšetkým pre toho, kto odpúšťa.“

Nedávne psychologické výskumy skutočne potvrdzujú, že dávanie milosti a slobody iným napomáha osobnej, vzťahovej a sociálnej pohode. Dr. Glen Mack Harnden z Kansaskej Univerzity nadšene prehlasuje benefity odpustenia. „Odpustenie nielenže vytvára priestor pre ľútosť, ale zároveň uvoľňuje toho, kto bol ranený, z pút živeného hnevu, zúrivosti a napätia, ktoré sa následne môžu odraziť vo fyzických problémoch, v podobe kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku, a iných psychosomatických ochorení.“ (Christianity Today, January 10, 2000)

Praktické kroky

Znie to dobre? Tak poďme ďalej: ako teda prakticky odpúšťanie vyzerá? Tu je konkrétny návod procesu odpúšťania.

  1. Nepotláčaj pocity bolesti, hnevu či hanby. Namiesto toho si tieto pocity priznaj a zaviaž sa niečo s nimi robiť.
  2. Nezameriavaj sa len na osobu, ktorá ti ublížila, definuj si všeobecný vzorec konkrétneho správania, ktoré tak na teba stále rovnako pôsobí.
  3. Urob vedomé rozhodnutie nehľadať pomstu a zadosťučinenie a neživiť v sebe pocit neprávosti. Namiesto toho sa rozhodni odpustiť. Tento obrat srdca predstavuje kritický bod procesu odpustenia.
  4. Sformuluj si logické zdôvodnenia pre odpustenie. Napríklad: Skrze odpustenie mám možnosť byť vnútorne uzdravený/á a pohnúť sa ďalej vo svojom živote.
  5. Skús o tom, kto ti ublížil, premýšľať inak — vidieť veci z jeho prespektívy.
  6. Vyrovnaj sa s bolesťou, cez ktorú si prešiel a neprenášaj ju na iných ľudí vrátane toho, kto ti ublížil.{cit}Objav, ktorý ma celkom ohúril, je, že odpustenie je prínosom a požehnaním predovšetkým pre toho, kto odpúšťa.{/cit}
  7. Vyber si možnosť šírenia dobrej vôle a milosti na iných, hľadaj ich dobro.
  8. Premýšľaj nad tým, aké to je byť oslobodený od bremena zášti.
  9. Uvedom si paradox odpustenia: keď uvoľníš niekoho zo zovretia pút neodpustenia, ty sám zakúsiš uvoľnenie a uzdravenie.

Týmto všetkým nechcem povedať, že odpúšťanie je ľahké a pôjde automaticky. Ale, ako poukazuje aj Ježiš, je absolútne nevyhnutné pre naše zmierenie a, vo svetle nedávnych štúdií, je dôležité pre všetkých, aby sme boli schopní oslobodiť sa a znovu sa navzájom objať.

A kým sme ešte v procese, nezabudnite odpustiť aj sebe samým.

Ken Fong © 2005. Intervasity Student Leadership.

Pôvodný článok nájdete na: www.intervarsity.org

5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.