Získaš celý svet, ale stratíš svoju dušu

https://unsplash.com/photos/Ua-agENjmI4

  • 3. Aug '22
  • 4 minúty
  • 829
  • 3

Každý z nás sa už niekedy v živote vyhováral. Je však rozdiel medzi skutočným dôvodom a výhovorkou. Dôvod je legitímny, ale výhovorka nie. Jedna z najlepších definícií slova „výhovorka“, akú som kedy počul, je táto: Výhovorka je len vrece plné klamstiev.

Výhovorky siahajú až na začiatok ľudských dejín. Bol to Adam, ktorý ponúkol prvú výhovorku po tom, čo zjedol zakázané ovocie v rajskej záhrade.

Boh sa opýtal: „Nejedol si zo stromu, z ktorého som ti zakázal jesť?“ (1. M 3:11)

Namiesto toho, aby priznal, čo urobil, Adam odpovedal: „Žena, ktorú si mi dal, aby bola pri mne, dala mi zo stromu; i jedol som“ (verš 12).

Potom Eva ponúkla druhú výhovorku: „Had ma podviedol; nuž jedla som“ (verš 13). Inými slovami: „Diabol ma k tomu donútil. Ja za to nie som zodpovedná.“

Všetci sme sa už vyhovárali a určite už aj počuli nejaké výhovorky.

Pozvanie života

Ježiš rozprával príbeh o kráľovi, ktorý usporiadal svadobnú hostinu pre svojho syna. Keď však hosťom rozposlali pozvánky, namiesto toho, aby s radosťou odpovedali na neuveriteľné pozvanie, začali sa všetci vyhovárať.

Aby sme pochopili, čo Ježiš hovoril, je užitočné vedieť niečo o vtedajšej kultúre. Byť pozvaný na takúto hostinu by bolo veľkou výsadou. Veď ju usporadúval kráľ. Na ničom by sa nešetrilo a všetko by bolo postavené priamo pre túto veľkú oslavu.

Ak by ste dostali takéto výnimočné pozvanie, požiadali by vás, aby ste odpovedali, či sa zúčastníte. Ak by ste sa nemohli zúčastniť, museli by ste to dať hostiteľovi vedieť, pretože by to boli veľké výdavky na zabezpečenie jedla a šiat, ktoré by ste mali na sebe, a tak ďalej.

Na druhej strane, ak by ste súhlasili s účasťou, nič by vám nebránilo splniť si tento záväzok. Potom by vám bola zaslaná druhá pozvánka, aby ste sa dozvedeli, kedy sa hostina bude konať. Odmietnuť druhé pozvanie by znamenalo najväčšiu urážku.

V Ježišovom príbehu ľudia prijali prvé pozvanie. Keď však kráľ vyslal poslov s druhým pozvaním: „oni nedbali a odišli: jeden na svoje pole, iný za svojím obchodom“ (Mt 22:5).

Grécky originál naznačuje, že na kráľovo pozvanie reagovali nedbalo a ľahostajne. Odignorovali ho, akoby absolútne nič neznamenalo.

Chabé výhovorky

Aké výhovorky teda ponúkli, aby odmietli pozvanie? Lukášovo evanjelium nám vypĺňa niektoré medzery: „Jeden z nich povedal: ‚Pole som kúpil, musím ísť a obzrieť si ho; prosím ťa, vyhovor ma.‘ Iný zasa povedal: ‚Päť párov volov som kúpil a idem ich vyskúšať; prosím ťa, vyhovor ma.‘ A ďalší povedal: ‚Oženil som sa, a preto nemôžem prísť‘“ (L 14:18–20).

Dokonca to nie sú ani dobré lži. Sú to chabé, plytké výhovorky a sú vyslovene urážlivé. A predsa sú to niektoré z tých istých výhovoriek, ktoré ľudia uvádzajú, keď tvrdia, že nemôžu nasledovať Ježiša Krista.

Pozrime sa na výhovorku číslo jedna: „Pole som kúpil, musím ísť a obzrieť si ho“ (verš 18). Pre tohto človeka bol majetok dôležitejší ako Boh. Jeho nehnuteľnosť bola pre neho dôležitejšia ako vzťah so všemohúcim Bohom. Hovorí sa, že láska človeka k nehnuteľnostiam často naznačuje jeho skutočný stav pred Bohom.

Ježiš povedal: „Veď čo osoží človeku, ak získa aj celý svet, ale utrpí škodu na svojej duši?“ (Mk 8:36) Myslia si, že veci vyplnia prázdnotu v ich živote, a to ich drží ďalej od Boha.

Nedovoľte vašej kariére, aby vás držala ďaleko od Ježiša

Druhá výhovorka bola táto: „Päť párov volov som kúpil a idem ich vyskúšať“ (L 14:19). Tento muž používal voly na oranie poľa, čím sa živil.

Všetci si musíme zarábať na živobytie, takže nie je nič zlé na tom, že pracujeme. A nie je nič zlé na tom, ak ste usilovní a darí sa vám. V skutočnosti by sme sa mali snažiť byť úspešní. Verím, že keď budeme uctievať Pána, bude sa nám dariť. Neprekvapuje ma, keď počujem o kresťanoch, ktorí sú vo svojich profesiách na vrchole.

Ale nedovoľte vašej kariére, aby vás držala ďaleko od Ježiša Krista. Ak nemáte čas chodiť do kostola alebo tráviť čas čítaním Biblie, musíte nejako zmeniť svoj rozvrh. Ak budete vo všetkom klásť Boha na prvé miesto, On požehná vašu kariéru a prácu, ktorú robíte.

A tu je výhovorka číslo tri: „Oženil som sa, a preto nemôžem prísť“ (L 14:20). To vôbec nedáva zmysel. Zdá sa mi, že jeho manželka by veľmi rada šla na kráľovskú hostinu, ktorú pripravil kráľ. Ale to nebol dôvod, bola to výhovorka.

Prvého človeka v Ježišovom príbehu brzdil majetok, druhého brzdila kariéra a tretieho brzdila ľudská náklonnosť.

Najvyššie povolanie

Dnes existujú ľudia, ktorí nechcú nasledovať Ježiša Krista, pretože sa boja, ako to ovplyvní ostatných. Boja sa, že sa s nimi rozíde ich priateľ alebo priateľka, že sa s nimi už nebudú stretávať ich priatelia, alebo že to spôsobí trenice v nejakom inom vzťahu.

Nuž, nech to teda spôsobí trenice, pretože tie by mohli viesť k ich príchodu ku Kristovi. Ak dovolíte, aby vám nejaký vzťah bránil v ceste za Ježišom Kristom, pravdepodobne to nie je vzťah, v ktorom by ste mali byť.

Ježiš povedal: „Kto prichádza ku mne a nemá v nenávisti otca i matku i ženu i deti i bratov i sestry, áno, i vlastnú dušu, nemôže mi byť učeníkom“ (L 14:26).

Nie je nič zlé na tom, že vlastníte dom, máte kariéru alebo trávite čas doma s manželom či manželkou. Ale ak sú pre nás naše záujmy a majetok také dôležité, že sa stávajú zámienkou na odmietanie Ježiša, potom musíme vo svojom živote urobiť isté zmeny.

GREG LAURIE. PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: HARVEST.ORG

5/5 (14 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.