Kto je Ježiš?

https://www.pexels.com/photo/brown-book-page-1112048/

  • 3. Dec '18
  • 2 minúty
  • 1542
  • 170

Slovo „evanjelium“ v skutočnosti znamená „dobrá správa, ktorá sa ohlasuje.“ To ho odlišuje od ďalších náboženských odkazov, ktoré by sa mohli volať „dobrá rada, ktorou sa treba riadiť.“

Tou dobrou správou je, že sme takí stratení a zlomení, že nevieme sami nájsť Boha, ani sa napraviť, preto prišiel Boh, aby nás našiel a zachránil. Aby to urobil, stal sa človekom, Ježišom Nazaretským, ktorý žil obyčajným ľudským životom a od druhých ho odlišovala iba udivujúca skutočnosť, že nikdy neurobil nič zlé. Dodržal všetky Božie zákony, tak vnútorne, ako aj navonok, a tým, že to urobil, preniesol všetko dobro za túto poslušnosť na tých, ktorí Ho milujú a dôverujú Mu.

Okrem toho, že nám pripísal dobro za svoj dokonalý život a poslušnosť, Ježiš šiel ďalej a ochotne vzal na seba trest, ktorý právom patril nám za náš nedokonalý, buričský život. Keď zomieral na kríži, odpustil tým, ktorí mu spôsobili smrť. Keď vstal z mŕtvych, Ježiš ukázal, že smrť nezadrží Jeho ani nikoho, kto svoj život a dušu zverí Jemu.

„Tou dobrou správou je, že… prišiel Boh, aby nás našiel a zachránil.“

Opätovné spojenie s Bohom preto nezávisí od nášho vlastného úsilia či dokonca sily a úprimnosti našej viery. Nezachraňuje nás to, aká je naša viera, ale aký je Ten, v ktorého sme uverili: Ježiš.

Moc tejto milosti zdarma a prijatie do Božej rodiny má v živote každého skutočného kresťana premieňajúci účinok. Keďže sa už nesnažíme viac získať od Boha uznanie (nerobíme z Boha toho najväčšieho a najhoršieho zadávateľa úloh, pred akým sme kedy stáli), slobodne Ho milujeme z vďačnosti a radosti. Naša poslušnosť a „dobré skutky“ sa prvýkrát stávajú naozaj dobrými, lebo ich motivuje vďačnosť, a nie snaha navýšiť si u Boha „kredit za dobré správanie“.   

„Opätovné spojenie s Bohom… nezávisí od nášho vlastného úsilia. Nezachraňuje nás to, aká je naša viera, ale aký je Ten, v ktorého sme uverili: Ježiš.“

Pomaly sa začíname podobať na majstra, ktorý nás oslobodil od všetkých našich závislostí a nutkavých túžob, ktoré nás zotročovali. Ako On slúžil svetu, ktorý Ho nechápal, ani si Ho nevážil, tak sme aj my povolaní slúžiť svojim blížnym a svojmu svetu, či už veria ako my, alebo nie. Ježiš nazval seba samého sluhom všetkých a povedal, že my, jeho nasledovníci, musíme druhým obetavo slúžiť, ak sa nazývame Jeho menom.

Kam sa odtiaľ vyberiem?

Obyčajné očarenie z Ježiša nestačí na vnútorné uspokojenie, ani sa tým nezačne realizovať Jeho život premieňajúce dielo. Zvedavosť je dobrá, ale mala by viesť k vrúcnemu hľadaniu. To sa dá docieliť čítaním Božieho Slova a pripojením sa ku komunite s kresťanským ovzduším a ľuďmi, ktorí sa osobne venujú vášmu rastu.

Naše nadšenie nemôže byť väčšie z toho, že si pripravený začať objavovať skutočnosť Ježišovho vzkriesenia logickým, zrozumiteľným spôsobom.

TIM KELLER. PÔVODNÝ ČLÁNOK MÔŽETE NÁJSŤ NA REDEEMER.COM

4,7/5 (18 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.