Svitne nové ráno

https://www.pexels.com/photo/clouds-dawn-daylight-dusk-605494/

  • 1. Okt '18
  • 4 minúty
  • 2518
  • 30

Dôverovať Bohu v najtmavších nociach

Vzali sme našu 2-ročnú dcéru do nemocnice v domnienke, že to bude len obyčajné vyšetrenie. Do tašky som si hodil dve knihy, ktoré som mal vtedy rozčítané. Jednu z nich napísal kresťanský líder, ktorému ako 39-ročnému diagnostikovali zriedkavú formu nevyliečiteľnej rakoviny. Druhá kniha bola o ôsmej kapitole Listu Rimanom od Raya Ortlunda, ktorý píše: „Silná dôvera v Božie láskyplné zámery a v Jeho nesmiernu starostlivosť nás umocňujú čeliť čomukoľvek, čo nám život prinesie.“

Presne v ten deň mi život hodil do cesty niečo veľké. V nemocnici mojej dcére diagnostikovali rakovinu. Bola to najsilnejšia bolesť, akú som doposiaľ poznal, a zároveň najväčšia hrozba pre moju nádej. Naša dcéra v súčasnosti pokračuje v liečbe. V týchto dňoch sa potrebujem učiť, ako čeliť budúcnosti bez strachu viac než kedykoľvek predtým. Kam sa môžeme obrátiť, keď je naše srdce plné starostí a keď nám hrozí, že nás premôžu vlastné obavy?

Šepot v tme

Nik nie je lepšie vystrojený na to, aby hovoril k našim obavám, ako Ježiš Kristus. Noc predtým, ako bol ukrižovaný, pomáhal svojim učeníkom, ktorí uvažovali o budúcnosti a boli skľúčení, ustráchaní a opustení. Povedal im: „Nech sa vám srdce neznepokojuje a neľaká“ (J 14:27). Ježiš neostáva pri tomto príkaze, ale hovorí ďalej o pravdách, ktoré ich mali viesť od strachu k viere. Hovorí im dobré správy o budúcnosti.

Odpoveďou teda nie je prestať rozmýšľať o budúcnosti. Namiesto toho by sme mali prekonať strach z budúcnosti tým, že si budeme pripomínať našu budúcnosť v Kristovi. V tú noc, keď sa dôvera vytrácala, a učeníkov znepokojovali budúce dni, im Ježiš pripomenul, že im ide pripraviť miesto (J 14:3). Povedal, že im pošle Radcu, Ducha Svätého, ktorý ich posilní, poteší, povedie a bude s nimi navždy (J 14:16). Ježiš svojim učeníkom sľúbil večný život v Božej prítomnosti: „Pretože ja žijem, aj vy budete žiť“ (J 14:19).

Prirodzene trávim viac času rozoberaním toho, čo o svojej budúcnosti neviem, ako tým, čo o nej viem. Avšak Božie slovo odhaľuje nádherné pravdy o našej budúcnosti v Kristovi. To, čo o budúcnosti vieme, musí formovať náš pohľad na to, čo o nej nevieme.

Viac milosti v budúcnosti

V jedno ráno, keď bola moja dcéra taká slabá z boja s rakovinou, že nevládala ani chodiť, a celá naša rodina bola vyčerpanejšia než kedykoľvek predtým, mi moja manželka čítala citát od Charles Spurgeona z knihy Beside Still Waters. Pri čítaní jej po tvári stekali slzy. Boli to slzy bolesti, úľavy, nádeje.

Máme mnoho potrieb, ale Kristus má obrovské zásoby. A možno budeme mať počas života na zemi ešte väčšie a zložitejšie potreby ako doteraz. Ale na celej našej ceste životom sú už teraz pripravené miesta na odpočinok, každé zaopatrenie je už teraz položené v správnej časti našej cesty, zásobárne povzbudenia sú plné a nič sa neprehliadlo. Proviantné stredisko večnosti je úplne dokonalé.

Väčšina vojenských základní má proviantné stredisko, ktoré slúži ako sklad jedla a zásob. Máme mnoho potrieb, ale Kristus o každej jednej vie a už teraz je pripravený naplniť ich. Nič neprehliadol. Boh sľubuje, že sa postará o naše budúce potreby tým, že nám dáva budúcu milosť. Sami osebe sme chudobní, ale nachádzame bohatstvá milosti v Kristovi.

Zbožný optimizmus

Tí, ktorí patria Kristovi, nemajú žiaden dôvod byť pesimistickí ohľadom budúcnosti. Nádej určuje náš pohľad. Hľadíme na všetko, čo by nám teoreticky mohlo v živote vojsť do cesty, a pokladáme sa za viac ako premožiteľov. Randy Alcorn vraví: „Vďaka istote Kristovej obety a jeho prísľubom sa biblický realizmus stáva optimizmom.“

Biblia podporuje optimizmus, avšak konkrétny druh optimizmu. Nie je to svetský optimizmus pozitívneho myslenia ani prirodzený optimizmus, ktorý majú ľudia s pokojnou osobnosťou. Je to zbožný optimizmus kresťanskej nádeje. Skutočná nádej vydrží aj v tmách. Skrze slzy zbožného náreku vidíme krásu našej nádeje najjasnejšie. Zbožný optimizmus je poznačený realizmom a zmiešaný so zármutkom. Vieme, že v tomto svete máme súženie, ale v dôvere dúfame v Toho, ktorý premohol svet (J 16:33). Plač môže trvať do noci, s ránom však prichádza plesanie (Ž 30:6).

Prečo ťa čaká svetlá budúcnosť

Čo vieme o dňoch, ktoré majú prísť? Vieme, že náš verný Boh má pre nás novú milosť v každej situácii (Ž 3:22–23). Vieme, že nech budeme čeliť akýmkoľvek skúškam, Boh bude s nami, aby nás viedol a zachoval (Iz 43:2). Vieme, že nič náš nemôže odlúčiť od lásky Božej v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi (R 8:38–39).  

Hoci o svojej budúcnosti nevieš všetko, vieš o týchto najdôležitejších pravdách:

  • Boh bude s Tebou.
  • Kristus sa bude za Teba prihovárať.
  • Duch Svätý Ťa umocní.
  • Boh sa postará o Tvoje potreby.
  • Vzkriesený Pán Ťa bude chrániť.
  • Božia láska sa Ťa bude držať.
  • Všetko Ti bude slúžiť na dobré.
  • Hriech a smrť sú definitívne porazené.
  • Stretneš sa s Kristom tvárou v tvár.
  • Budeš chváliť Baránka, ktorý bol zabitý.
  • Tvoje telo bude vzkriesené.
  • Už nebude viac bolesti.
  • Budeš s milovanými v Kristovi.
  • Boh Ťa bohato odmení.
  • Kristus všetko učiní nové.

Často nemáme toľko nádeje a odvahy, koľko by sme ako kresťania mali mať. No Kristus nás každý deň premieňa a posilňuje, aby sme dokázali čeliť budúcnosti s dôverou v Neho. A tak buď silný v Pánovi Ježišovi. Nech je Tvoje srdce odvážne. Pozeraj na budúce dni s radostnou nádejou.

S Božou milosťou sa učíme očakávať svetlé zajtrajšky. Ak Mu dôveruješ, svitne Tvoje nové ráno.

Jared Mellinger © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,8/5 (28 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.