Ako vychovávať dcéry

Collin Key @ Flickr.com, https://www.flickr.com/photos/collin_key/8283169915/

  • 20. Apr '11
  • 2 minúty
  • 6952

Pokračovanie článku: Ako ochrániť syna pred agresívnymi dievčatami.

Pokračovanie článku: Ako ochrániť syna pred agresívnymi dievčatami.

Ak vychovávate dcéru, mali by ste zvážiť tieto štyri odporúčania:

1. Ukážte svojej dcére zdravý, biblický, Boží pohľad na jej sexualitu.

Mala by pochopiť, ako jej oblečenie a správanie pôsobí na chlapcov. Ak sú dievčatá príliš koketné alebo až príliš priateľské k opačnému pohlaviu, potrebujú, aby ste im to povedali. Ak u nich zbadáte takéto správanie, zapamätajte si ho, neskôr im ho predveďte a povedzte im, ako vplýva na chlapcov. Vysvetlite im, čo je ešte vhodné, pokiaľ ide o kamarátsky vzťah medzi mladou dámou a mladým mužom. Netreba byť tvrdý, nemôžeme však len tak dovoliť, aby sa naše dcéry správali až priveľmi priateľsky alebo priveľmi zvodne.

2. Mamy, buďte pre dcéry príkladom v tom, čo ich učíte.

Mali by ste sa vhodne obliekať štýlom, aký by ste si želali u svojich dcér, keď dospejú. Ak mama dcére dohovára, že by sa mala obliekať konzervatívne, no jej vlastné oblečenie priťahuje príliš veľa pozornosti na telo, k dcére vysiela protichodné signály.

3. Otcovia, prejavujte lásku svojej dcére.

Hovorte jej, ako ju ľúbite, objímajte ju, dávajte jej nežné pusinky. Dávate jej tým najavo, že je pre vás krásna, vy ste jej ocko a nezáleží na tom, aká je dospelá, nikdy jej neprestanete hovoriť slová lásky, objímať ju a dávať jej božteky. Je jedno, ako ohrozujúco to môže pôsobiť, keď vaša dcéra začne dospievať. Musíte jej ukázať, že v rodine nasledujúcej Boha nájde lásku a prijatie aj skrze slová a fyzické prejavy.

4. Primerane upravujte jej nevhodné správanie.

Modlite sa, aby ste vedeli, ako ju nasmerovať, pomôcť jej a upozorniť na zlé návyky. Potom ju začnite učiť, čo je vhodné a čo už nie. Môže sa to týkať všetkého od spôsobu, ako sa na chlapcov pozerá, až po mejkap a šaty, ktoré nosí.

Pre mňa bolo veľmi dôležité, že som so svojimi dcérami šiel nakupovať, a to z dvoch dôvodov. Po prvé, zistil som, aké je pre nich ťažké nájsť oblečenie, ktoré je slušné a zároveň moderné a po druhé, mohol som vyjadriť svoj súhlas alebo nesúhlas ešte skôr, ako ho kúpili.

Či ste mama alebo otec a či už vychovávate synov alebo dcéry, vaše deti zúfalo potrebujú vašu lásku a vaše vedenie. Potrebujú, aby ste ich milovali, keď si sami neveria a aby ste im pomohli obliekať sa múdro, čo ich bude morálne chrániť ako brnenie chráni vojaka.

Dennis Rainey. © 2010 FamilyLife.

Pôvodný článok nájdete na: www.familylife.com

5/5 (2 hlasy)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.