Čo si trpiaci ľudia želajú, aby ste robili na Vianoce

https://www.pexels.com/photo/black-and-white-cold-fog-forest-235621/

  • 13. Dec '18
  • 5 minút
  • 2585
  • 58

Týždeň potom čo zomrel Paul, môj syn v dojčenskom veku, som išla vyzdvihnúť svoju dvojročnú dcéru zo škôlky. Nikto mi nepovedal viac, než: „Tu ju máte.“ Uvedomujem si, že sa cítili nepríjemne, ale to ticho bolo zdrvujúce. Len čo som vyšla von dverami, rozplakala som sa.

Je ťažké vedieť, čo povedať niekomu, kto zažil veľkú stratu. Slová „je mi to tak ľúto“ môžu pripadať otrepané, a tak je ľahšie jednoducho nepovedať nič. Ale pre tých, čo trpia, je ticho ako kladivo, ktoré zatĺka ich bolesť ešte hlbšie, zvlášť počas vianočného obdobia, kedy sa bolesť zo straty zintenzívňuje. Váha tragických udalostí — smrť milovanej osoby, rozvod, choroba, rozhádané rodiny, depresia a katastrofa — sa môže zdať cez sviatky ťažšia, keď nám oslavy intenzívne pripomínajú, čo sme stratili.

„Mať niekoho, kto jednoducho uzná tvoj zármutok, môže byť samo osebe darom.“ 

Pochovala som dieťa, pretrpela štyri potraty, prešla si neželaným rozvodom, vychovala problémových tínedžerov, a neustále sa vyrovnávam s bolestivým zdravotným postihnutím, ktoré sa zhoršuje — takže rozumiem tomu, aké ťažké môže byť toto obdobie roka. Hoci každý človek a každá strata je jedinečná, na základe svojich skúseností tu ponúkam päť návrhov, ako sa starať o tých, ktorí počas Vianoc trpia.

1. Uznajte ich stratu

Mať niekoho, kto uzná váš zármutok, môže byť samo osebe darom. Aj keď to naši trpiaci priatelia možno nebudú spomínať, smútok z danej situácie bude počas celých sviatkov neustále prítomný. Keď slovami uznáme ich stratu, ukážeme tým, že si ich všímame a záleží nám na nich. Naše slová nemusia byť hlboké a intenzívne; už len to, že uznáme stále prítomnú realitu ich bolesti, ich môže povzbudiť.               

Môžete napríklad povedať:

  • „Viem, že tieto sviatky sú obzvlášť ťažké. Kiežby si nemusel riešiť túto bolestnú rodinnú situáciu a všetky jej dôsledky, čo na teba dopadajú.“
  • „Strata tvojej manželky pochopiteľne zatieni všetko ostatné, čo sa bude diať počas týchto Vianoc. Tiež nám chýba, a vieme, že tvoja bolesť je ešte hlbšia.“
  • „Tipujem, že tieto zdravotné problémy ti sťažujú vychutnať si Vianoce, lebo nemôžeš robiť, čo si mal predtým rád a robil si. Je mi z toho tak smutno.“

2. Prispôsobte svoje očakávania

Naši priatelia, ktorí sú počas týchto sviatkov vykoľajení zo straty, možno nebudú môcť robiť veci, ktoré robili po minulé roky. Keďže pre nich môže byť ťažšie kupovať darčeky, možno sa nezúčastnia ich obvyklého rozdávania. Spoločenské akcie budú pre nich možno príliš náročné po psychickej či fyzickej stránke. Zahrňte svojich priateľov do oficiálnych akcií a ponúknite sa, že tam s nimi pôjdete, ale prejavte pochopenie, ak to zrušia na poslednú chvíľu. Trpiaci ľudia sa často nevedia rozhodnúť až do chvíle tesne pred akciou.

Prejavte láskavosť, aj keď sú na dne alebo skľúčení. Nečakane sa môžu objaviť slzy či podráždenosť. Nemusíte im dvíhať náladu, ale majte pochopenie pre to, že ich emócie môžu byť neustále vyhrotené. Účinok vašej podpory a povzbudenia sa cení viac, než si to uvedomujete.             

3. Aktívne im núkajte pomoc

Cieľavedome hľadajte rôzne spôsoby, ako im pomôcť, a potom im niečo konkrétne navrhnite. Je ťažké nadviazať na neurčité ponuky, takže nepovedzte len: „Ak budeš čokoľvek potrebovať, zavolaj mi,“ pretože nezavolajú. Ak im už ponúknete konkrétnu pomoc, uistite sa, že ste ju dotiahli do konca. Oni vedia, že je hektické obdobie roka, ale ak ste sa zaviazli pomôcť, budú sa na to pravdepodobne spoliehať.  

„Snaha naprávať ľudí len prehĺbi ich zármutok. Nevyžiadaná rada vyznie ako kritika.“

Zopár vecí, ktoré môžu byť nápomocné:

  • Ponúknite sa, že im pomôžete s vianočnými nákupmi, zdobením či dokonca balením darčekov.
  • Keďže jedlo tvorí veľkú časť sviatkov, ponúknite sa, že niečo uvaríte alebo upečiete, či dokonca pozvite ich rodinu na večeru. Keď odišiel môj prvý manžel, nesmierne cenným darom boli pre mňa pozvánky od priateľov a možnosť vytvárať si u nich nové spomienky. 
  • Ponúknite sa, že budete robiť poslíčka, napríklad že skočíte do potravín, na poštu alebo vyzdvihnete ich deti zo školy.
  • Obrovskou pomocou bude, keď si vezmete ich deti na popoludnie. Takto im dáte čas, aby mohli byť sami, odpočívať alebo zariadiť si potrebné veci.   

4. Pýtajte sa, ako sa im darí bez toho, aby sa cítili nepríjemne

Aj napriek tomu, že ich možno každý zúčastnený na schôdzke dobre pozná a pozná aj ich obavy, je zložité odpovedať na otázky v prítomnosti viacerých ľudí — preto ich klaďte v súkromí. Cítim sa nepríjemne, až trápne, keď sa ma pred skupinou ľudí opýtajú, ako sa mi skutočne darí; je ťažšie byť autentický, keď sa na mňa každý pozerá.

Pravidelne telefonujte alebo sa zastavte, aby ste sa zistili, ako sa majú. Otázka: „Ako sa máš dnes?“ môže otvoriť dvere pre rozhovor, lebo priznáva, že smútenie a utrpenie sa mení zo dňa na deň. Umožňuje im to aj odpovedať na otázku bez pocitu, že musia zhrnúť všetko, čo sa stalo za posledný mesiac. Ale neklaďte všetečné, osobné otázky, ani nerozprávajte tlmeným hlasom či trúchlivým tónom. Potom sa ľudia často cítia nepohodlne a viac súčasťou nejakého projektu než s priateľom.

5. Dovoľte im, aby smútili a nesnažte sa ich naprávať

Radšej ich nasmerujte na Krista a pripomeňte im Jeho vernosť.

Stále som zaviazaná priateľom, ktorí mi dovolia plakať a ventilovať pocity bez toho, aby ma rozoberali či súdili. Snaha naprávať ľudí len prehĺbi ich zármutok. Nevyžiadaná rada vyznie ako kritika. Bolí to, keď vám povedia, že iným ľuďom sa za tých istých okolností darí a potom vám navrhnú, čo robiť inak. Uzdravenie každého človeka je jedinečné. Negatívne porovnávanie ranu len prehlbuje.

„Pripomeňte im, že Božie slovo oživuje dušu, ale neubite ich mini-kázňami či otrepanými frázami.“

Namiesto toho môžeme svojim priateľom pripomenúť, že skutočným zdrojom radosti z Vianoc nie je rodina, priatelia, rozdávanie darčekov či večierky, ale úžasná skutočnosť, že vtelený Boh prišiel na Zem a prebýval medzi nami. Ježiš sa kvôli nám stal telom, aby sme v ňom mohli mať život večný.

Pripomeňte im, že Božia milosť je postačujúca a Jeho slovo oživuje dušu. Ale neubite ich mini-kázňami, ani ich nezasypte otrepanými frázami. Božie cesty sú nevyspytateľné a nerozumieme, prečo prichádza nešťastie.

Pripomeňte im, že náš verný Spasiteľ ich nikdy nesklame ani neopustí. Že Ježiš kráča s nimi a plače s nimi. Pripomeňte im, že pozná každý detail ich zápasu. Pripomeňte im, že pre nás všetkých neotrasiteľná nádej Vianoc pochádza jedine od Immanuela, lebo náš Boh prišiel k nám, a bude s nami až naveky. 

Vaneetha Rendall Risner © DESIRING GOD. WEBSITE: DESIRINGGOD.ORG
PÔVODNÝ ČLÁNOK NÁJDETE NA: WWW.DESIRINGGOD.ORG

4,6/5 (24 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.