Prečo prišiel Ježiš?

EVS

  • 9. Máj '20
  • 2 minúty
  • 1572
  • 118

Ako by ste odpovedali na túto otázku? Mňa pri čítaní Biblie zaujalo, že sú miesta v evanjeliách, kde Pán Ježiš o tom priamo rôznym spôsobom hovorí. Nižšie je niekoľko Ježišových výpovedí z evanjelií, kde hovorí o svojom poslaní.

Mt 5:17: „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť.“ 

Ježiš neprišiel ako náboženský revolucionár, ale prišiel vo svojom živote naplniť to, čo predpovedali o Mesiášovi proroci. Neprišiel ani zrušiť Boží zákon, ale prišiel na svojom živote naplniť jeho význam. Tiež platí, že On ako jediný z ľudí tento zákon nikdy neporušil, ale ho dokonale plnil. 

Mt 9:12–13:  Ježiš to počul a odpovedal: Nepotrebujú lekára zdraví, ale chorí… lebo neprišiel som volať spravodlivých, ale hriešnikov.“ Toto bola Ježišova reakcia na to, keď farizeji vyčítali Jeho učeníkom, prečo sa Ježiš stýka s „colníkmi a hriešnikmi“ (= tí, čo zradili národné i morálne ideály židovstva). Hoci Ježiš uzdravoval, tu nemyslí na telesné zdravie, ale na zdravie duchovné. Ježiš vidí sám seba ako Lekára, ktorý prichádza k tým, čo majú chorú dušu. Paradoxne, tí, ktorí očakávali, že ich Mesiáš pochváli a že budú privilegovaní (t. j. tí, čo sa považovali za spravodlivých), o tých nemá Ježiš záujem. On má záujem práve o tých, ktorí sú na okraji spoločnosti, morálne, sociálne i duchovne. 

Mt 10:34–35 (por. L 12:51–53): „Nenazdávajte sa, že som priniesol mier na zem; nepriniesol som mier, ale meč. Lebo prišiel som rozdvojiť syna s otcom, dcéru s materou, nevestou so svokrou.“

Tak toto sú tvrdé slová. Ale hovoria o tom, aké dôsledky do života ľudí prinesie ich rozhodnutie nasledovať Ježiša. Ježišovi nasledovníci aj dnes v mnohých krajinách čelia prenasledovaniu pre svoju vieru v Ježiša, a to dokonca aj od svojich najbližších. Treba si uvedomiť, že nasledovať Ježiša ako svojho Pána môže mať zásadné dôsledky pre naše vzťahy s druhými ľuďmi. Niektorí sa môžu od nás kvôli tomu aj odvrátiť. 

Mt 15:24: „(Ježiš) odvetil: Ja som poslaný len k strateným ovciam domu izraelského.“

Ježiš si bol vedomý, že počas svojho pozemského pôsobenia mal ísť k Židom. Jeho služba k pohanom bola minimálna. Až neskôr vyslal učeníkov k všetkým národom. (por. Mt 28:19–20Sk 1:8) Izrael vyznával vieru v pravého Boha. Izrael mal proroctvá o Mesiášovi. Izrael mal byť „svetlom národov“ (por. Iz 42:6Iz 49:6; a Iz 51:4) a skrze Izrael sa malo poznanie o Bohu rozšíriť medzi všetkých ľudí (napr. Zach 8:22Jer 16:19Iz 60:3Ž 86:9). 

Mt 20:28 (Mk 10:45): „Ako ani Syn človeka neprišiel, aby Jemu slúžili, ale aby On slúžil a dal dušu ako výkupné za mnohých.“ 

1. Ježiš prišiel ako služobník.

2. Prišiel, aby sa obetoval za druhých. Tu jasne naznačuje svoje obetné vykupiteľské dielo. 

Mk 1:38: „Ale On im riekol: Poďme inde, do okolitých mestečiek, aby som aj tam kázal; veď na to som prišiel.“ 

Ježiš prišiel, aby zvestoval Božie kráľovstvo. A to na mnohých miestach (Izraela). 

L 19:10„Lebo Syn človeka prišiel hľadať a spasiť, čo bolo zahynulo.“ 

Ježiš prišiel hľadať a zachrániť stratených, duchovne mŕtvych, tých, ktorých ostatní už odpísali. 

Ak chcete prečítať uvedené Ježišove výpovede v širšom kontexte, choďte myškou na biblický odkaz a po kliknutí sa vám otvorí na novej karte príslušná kapitola. 

Toto nie je vyčerpávajúci zoznam. V ďalšom blogu sa budeme venovať textom z Evanjelia podľa Jána. 

Ak poznáte nejaký ďalší text, kde Pán Ježiš hovorí o svojom poslaní, pokojne mi napíšte na ondrej@evs.sk. Rád tu vaše postrehy doplním.

4,5/5 (17 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.