Zmenu musíte chcieť

easylocum @ Flickr.com, http://www.flickr.com/photos/easylocum/2934763214/

  • 24. Mar '12
  • 1 minúta
  • 5217
  • 4

Minulý týždeň som večeral s priateľom, ktorý schudol vyše 9 kg a nepribral ich späť. Porozprával mi o tom, čo mu pomohlo k zmene.

Minulý týždeň som večeral s priateľom, ktorý schudol vyše 9 kg a nepribral ich späť. Porozprával mi o tom, čo mu pomohlo k zmene.

Čítal jedného autora, vďaka ktorému pochopil, čo je pre človeka dobré a čo síce dobre chutí, ale vo väčšom množstve môže uškodiť. (V druhej kategórii jedál, bohužiaľ, je snáď každé/ asi každé jedlo, ktoré sa končí na „o“ — z angl. nacho — plnené pikantné kukuričné cesto, burrito — mexická špecialita s fazuľkami zatočenými v ceste, frito — kukuričné čipsy, dorito — pražené kukuričné chrumky, taco — mexická pikantná placka na na rôzne spôsoby, mayo — majonéza, potato — zemiaky, oreo — americká značka populárnych plnených keksov, … ) A tu je poznámka, ktorá sa na mňa „nalepila“: Ani tá najzdravšia strava na svete vám nepomôže, ak ju nebudete jesť.

Musí to byť niečo, čo by vám chutilo. Musí to byť niečo, čo budete naozaj jesť.

Potom som sa zhováral s vydavateľom o modernom portáli pre duchovný rast a aj o mojej knihe a on sa spýtal, čo sa v mojom myslení zmenilo odvtedy, ako som začal písať o duchovnom raste. Myslím, že je to v podstate táto myšlienka: Ani najlepšie zorganizované a dobre overené možnosti, ako usporiadať svoj duchovný život, vám nepomôžu, ak nebudete skutočne tak aj žiť.

Je to zvláštna pravda, ale v Ježišovej dobe práve tí ľudia, ktorí najviac pracovali na svojom duchovnom živote, sa s ním najviac dostali do konfliktu.

Zmena si vyžaduje správny cieľ a potom aj naozaj efektívne metódy, ako sa zmeniť. A tieto metódy budú musieť zahŕňať taký spôsob života, ktorý budete naozaj chcieť žiť.

Tam, kde nie je takýto cieľ, ale mnoho metód, tam je legalizmus.

Tam, kde je takýto cieľ, ale žiadne pochopenie metód, tam je frustrácia.

Tam, kde nie je ani cieľ, ani metóda, tam je apatia.

Ale kde je aj silná vízia aj skutočne efektívna a fungujúca metóda, tam premena môže nastať.

„Okúste a viďte, že dobrý je Hospodin!“ povedal žalmista.

John Ortberg. © July 2010.

Pôvodný článok nájdete na: http://johnortberg.com/

5/5 (6 hlasov)

Stránka chcemviac.com je zadarmo. Ak sa Vám náš obsah páči, podporte nás. Pribudne viac dobrého obsahu. Ďakujeme.

Chcem podporiť

Ak máte záujem o pravidelné novinky z nášho webu, dajte nám svoju e-mailovú adresu, a my vám ich s radosťou každý týždeň pošleme.

Kliknutím na tlačidlo „Odoberať novinky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním osobných údajov.